Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Afscheid nemen van papa: 20 prachtige uitvaartliedjes

Het overlijden van uw vader, of van een vaderfiguur, zorgt er vaak voor dat een blik vol herinneringen wordt opengetrokken. Herinneringen van jullie samen krijgen nog meer lading. De eerste keer samen naar een voetbalwedstrijd, (zonovergoten) vakanties die maanden leken te duren, of de goede gesprekken die u met uw vader heeft gevoerd. Dit soort herinneringen gaan vaak gepaard met emoties. Emoties die u wellicht tijdens de uitvaart in een toespraak wilt verwerken. Of waaraan u invulling wilt geven door het kiezen van de juiste uitvaartmuziek. Liedjes waardoor u terugdenkt aan alles wat jullie samen hebben gedeeld, of waarbij één specifieke herinnering over uw vader wordt getriggerd. Of liedjes die u vooral veel troost bieden. Afscheid nemen met passende uitvaartmuziek is een mooie manier om een vader een laatste keer te kunnen eren.

Lees meer

Nederlandstalige uitvaartmuziek bij het afscheid

Wanneer een dierbare komt te overlijden begint er een periode van rouw. Naast alle emoties die spelen bij het gemis van de overledene, is er een afscheid wat geregeld moet worden. Praktische zaken zullen moeten worden afgestemd, onder andere hoe de uitvaart eruit moet komen te zien. Denk aan familie en vrienden die een laatste groet willen brengen en verhalen van vroeger die u wellicht wilt verwerken in een mooie toespraak. Vrijwel altijd worden er tijdens de uitvaart verschillende uitvaartliedjes gedraaid. Soms zijn deze nummers door de overledene al in een eerder stadium geselecteerd, in andere gevallen is het aan de nabestaanden om zo passend mogelijke nummers uit te kiezen. Er kan dan een voorkeur zijn voor een specifiek genre, zo wordt regelmatig voor christelijke uitvaartmuziek gekozen, maar ook Nederlandstalige begrafenisliedjes zijn erg populair.

Lees meer

Afscheid van een vriendin

Kerstmis 2018, een facebook bericht vanaf de Canarische Eilanden. Fijne Kerstdagen voor jullie, ik lig hier lekker aan het zwembad, heerlijk in de zon. Een bericht van onze vriendin Tineke. Een licht jaloers gevoel drong in me op. Maar het was haar gegund.

Lees meer

Christelijke uitvaartmuziek

Hoe mensen de uitvaart willen regelen en persoonlijk omgaan met afscheid nemen, wordt voor een belangrijk deel bepaald door iemands culturele achtergrond of religie.

Het Christendom speelt vandaag de dag voor velen nog een belangrijke rol in het leven. Een christelijke uitvaart is dan vaak een laatste wens. Als het Christendom een belangrijke plaats heeft ingenomen in het leven van een overledene, dan is het mooi om dit te verwerken in een passend afscheid. Passages uit de Bijbel, maar ook religieuze muziek, maken dan onderdeel uit van de uitvaart.

Lees meer

Koude voeten

Het was rond middernacht dat mevrouw overleed. Familie en bekenden werden
gebeld, daarna werd ik telefonisch benaderd. Met familie maakte ik afspraken voor het opbarenen om in gesprek te gaan voor de uitvaart. Samen met de partner, dochter en kleindochter stond ik later die dag na het regelgesprek aan het sterfbed van mevrouw en met elkaar hebben wij haar verzorgd. Kleding werd uitgezocht en heel voorzichtig werd mevrouw in de kist gelegd. Een onuitwisbaar, kostbaar moment voor de familie. Wat voor altijd bewaard wordt in de herinnering.

Lees meer

De mantelzorgster

83 jaar is hij geworden. Een man van het dorp. Hij is al langere tijd ziek. Een maand voor zijn overlijden helpt hij in het tegenovergelegen café andere ondernemers mee met het inpakken van voetbalplaatjes. Een leuke actie in het dorp. Het gaat uitstekend met hem, vertelt hij iedereen. Zijn overlijden is echter voorspelbaar, en de prognose is gegeven. Maar erover praten wil hij zeker niet.

Lees meer

Uitgeleide

Aan weerszijden staan ze: verzorgend personeel van een zorginstantie. De kok naast de directeur, de interieurverzorgster naast de verzorgende, een klussenvrouw naast de receptionist. Rustig loop ik voor. Achter mij hoor ik het geschuifel van 12 voeten. 6 mensen begeleiden een uitvaartkist. Mensen waarvan ik weet dat zij met diep respect, grote dankbaarheid en enorm veel waardering hun overleden moeder begeleiden.

Lees meer

Kinderen en de uitvaart

Voor veel ouders een enorm dilemma. Hoe help ik mijn kind bij het overlijden van zijn of haar oma? Hoe betrek ik mijn kind op een juiste wijze bij het afscheid? Laat ik mijn kinderen afscheid nemen van hun overleden oma? En wat te doen op de dag van de uitvaart? Zijn ze oud genoeg om mee te gaan?

Lees meer

Theo en Pleun

Zijn laatste facebookbericht luidt: Even bijgetankt…. Er zitten 6 foto’s bij, waarvan 4 foto’s met hond Pleun. Pleun is de hond die hoort bij de Bed & Breakfast waar Theo en zijn lieve vrouw Sandra geregeld komen.

Lees meer

Een warm en intiem afscheid van een geliefde tante

Ik ben onderweg naar een melding van overlijden. De familie heeft mij uitgenodigd bij hen in de tuin om daar de uitvaart van hun dierbare tante te bespreken. Ik kom aanrijden en arriveer via een lange oprijlaan bij een mooie boerderij. De boerderij staat op een landgoed dat al vele jaren eigendom is van de familie. Gelegen aan de IJssel, naast een boomgaard.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies