Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Zomaar een zondagmiddag...

Zondagmiddag, net terug van een wandeling op de heide, lekker aan een biertje. De gebeurtenissen van de afgelopen week gaan door mijn gedachten. Maandagavond had ik een intens gesprek met een jonge man en zijn gezin over de invulling van zijn uitvaart. Terminaal ziek zonder enig perspectief waardoor hij uitkeek naar de door hem gewenste euthanasie, waarvoor de datum nog gepland moest worden. ’s-Middags was ik gebeld of ik langs wilde komen, terwijl ik net terug kwam van de regeling van de uitvaart van een man van 65 jaar. Een geliefde vader en opa, die zondags aan een hartstilstand was overleden, terwijl hij bezig was in zijn grote liefde, de tuin. En ondanks dat ik dit gesprek net achter de rug had, zei ik natuurlijk ja, simpelweg omdat dergelijke gesprekken nu eenmaal geen uitstel dulden.

Lees meer

Hartverwarmend schrijven en spreken

“Je moet veel schrijven, gewoon zitten en niet wachten op inspiratie.” Dit was het advies dat ik kreeg tijdens de trainingsdag. Hartverwarmend schrijven en spreken voor de uitvaartbranche. Zomaar eens zitten en filosoferen over wat er allemaal anders of beter zou kunnen.

Lees meer

Bloesem van de Japanse kers

Voor jou zal de bloesemboom altijd bloeien

'John, we zijn op de begraafplaats geweest. Nee, niet op die nieuwe, die zo open is, maar op die oude begraafplaats met die mooie volwassen bomen en struiken en al die oude graven met grijze grafzerken die deels met onkruid en mos zijn overwoekerd.'

Bijzonder dacht ik want het betrof hier een jong stel waarvan die zondag hun half jaar oude baby was komen te overlijden. En ik had helemaal gedacht dat zij zouden gaan voor een graf op de nieuwe begraafplaats waar een mooi grafveldje speciaal voor kinderen is ingericht.

Lees meer

Wat schrijft u op een condoleancekaart?

Op het moment dat een familielid, een goede vriend, kennis of iemand anders uit je naaste omgeving overlijdt, breekt er voor veel mensen een zware tijd aan. Met een condoleancekaart laat u zien dat u aan de nabestaanden denkt en met ze meeleeft. Maar wat schrijft u op een condoleancekaart? Voor veel mensen is het lastig om de juiste woorden te vinden en dat is in zo een situatie ook wel begrijpelijk. De eerste dagen na een overlijden zijn vaak emotioneel en dan is het niet eenvoudig om precies onder woorden te brengen wat u voelt.

Lees meer

Op afstand, maar liefdevol

Het woord ‘afstand’ heeft de afgelopen periode een aparte lading gekregen. Meer dan ooit realiseren wij ons wat het nu betekent. Het corona-virus heeft een grote impact op ons dagelijks leven. We moeten wennen aan alles wat anders is, of wat nu niet meer kan.

Lees meer

Afscheid nemen van papa: 20 prachtige uitvaartliedjes

Het overlijden van uw vader, of van een vaderfiguur, zorgt er vaak voor dat een blik vol herinneringen wordt opengetrokken. Herinneringen van jullie samen krijgen nog meer lading. De eerste keer samen naar een voetbalwedstrijd, (zonovergoten) vakanties die maanden leken te duren, of de goede gesprekken die u met uw vader heeft gevoerd. Dit soort herinneringen gaan vaak gepaard met emoties. Emoties die u wellicht tijdens de uitvaart in een toespraak wilt verwerken. Of waaraan u invulling wilt geven door het kiezen van de juiste uitvaartmuziek. Liedjes waardoor u terugdenkt aan alles wat jullie samen hebben gedeeld, of waarbij één specifieke herinnering over uw vader wordt getriggerd. Of liedjes die u vooral veel troost bieden. Afscheid nemen met passende uitvaartmuziek is een mooie manier om een vader een laatste keer te kunnen eren.

Lees meer

Nederlandstalige uitvaartmuziek bij het afscheid

Wanneer een dierbare komt te overlijden begint er een periode van rouw. Naast alle emoties die spelen bij het gemis van de overledene, is er een afscheid wat geregeld moet worden. Praktische zaken zullen moeten worden afgestemd, onder andere hoe de uitvaart eruit moet komen te zien. Denk aan familie en vrienden die een laatste groet willen brengen en verhalen van vroeger die u wellicht wilt verwerken in een mooie toespraak. Vrijwel altijd worden er tijdens de uitvaart verschillende uitvaartliedjes gedraaid. Soms zijn deze nummers door de overledene al in een eerder stadium geselecteerd, in andere gevallen is het aan de nabestaanden om zo passend mogelijke nummers uit te kiezen. Er kan dan een voorkeur zijn voor een specifiek genre, zo wordt regelmatig voor christelijke uitvaartmuziek gekozen, maar ook Nederlandstalige begrafenisliedjes zijn erg populair.

Lees meer

Afscheid van een vriendin

Kerstmis 2018, een facebook bericht vanaf de Canarische Eilanden. Fijne Kerstdagen voor jullie, ik lig hier lekker aan het zwembad, heerlijk in de zon. Een bericht van onze vriendin Tineke. Een licht jaloers gevoel drong in me op. Maar het was haar gegund.

Lees meer

Christelijke uitvaartmuziek

Hoe mensen de uitvaart willen regelen en persoonlijk omgaan met afscheid nemen, wordt voor een belangrijk deel bepaald door iemands culturele achtergrond of religie.

Het Christendom speelt vandaag de dag voor velen nog een belangrijke rol in het leven. Een christelijke uitvaart is dan vaak een laatste wens. Als het Christendom een belangrijke plaats heeft ingenomen in het leven van een overledene, dan is het mooi om dit te verwerken in een passend afscheid. Passages uit de Bijbel, maar ook religieuze muziek, maken dan onderdeel uit van de uitvaart.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies