Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Hoe persoonlijk wilt u het hebben?

Afgelopen maand mocht ik het afscheid organiseren van Bob. Bob hield van gezelligheid, van een drankje en een hapje. Het was dan ook absoluut de wens van zijn vrouw en dochters dat zijn afscheid voor een selecte groep mensen in een bij hem passende sfeer zou plaatsvinden. Eerst een rouwbezoek voor zo’n 30 personen en daarna een informele afscheidsbijeenkomst voor 18 personen. Waarbij in ruime mate voor een drankje en een hapje diende te worden gezorgd.

Lees meer

De trompettist

‘Is niet elke uitvaart hetzelfde?’, vragen mensen regelmatig aan uitvaartverzorgster Marlon Noordhuis. Natuurlijk zijn er globale overeenkomsten, maar elke uitvaart heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo ook die van Gerard. Gerard was een einzelgänger. Hij was nooit getrouwd geweest, had geen kinderen en leefde erg op zichzelf. Zijn grote liefdes waren zijn hondje Puck en zijn trompet. Toen Puck doodging, kwam Gerard alleen nog buiten om boodschappen te doen. Zijn buren sprak hij nauwelijks. En Gerard vond het wel goed zo.

Lees meer

Vergeten waxinelichtjes...

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit vertel ik de familie dan ook altijd bij het organiseren van het afscheid van hun geliefde. Dus maak ik van tevoren altijd netjes een draaiboek van de afscheidsbijeenkomst, dat ik tot in de details met de familie doorneem. Dit draaiboek vormt samen met mijn checklist de basis voor een goed verzorgde afscheidsbijeenkomst. Maar toch. Enkele weken terug overkwam me een aantal zaken waar geen enkel draaiboek of checklist tegenop kan.

Lees meer

Begraafplaatsen, buxus en... buxusmot

Een treurige aanblik… Op veel begraafplaatsen hangen de takken van de buxushagen er bruin, dor en doods bij. Alsof ze lange tijd geen water hebben gehad. De buxusplanten worden geteisterd door de buxusmot – of beter gezegd de buxusrups. Dit onschuldig ogende diertje vreet de hagen kaal en vormt een ware plaag voor veel tuineigenaren en begraafplaatsen. Ook Yarden zal de komende tijd op diverse locaties aangetaste struiken moeten vervangen. 

Lees meer

Ont-Moeten!

Als ik u zou bevelen: ‘u MOET deze column uitlezen!’… Wat gebeurt er dan met u? Krijgt u misschien het gevoel opgejaagd te worden, voelt u opgelegde druk of beperking in zelfstandigheid en vrijheid? Door intonatie kan de reactie verschillen. Toch voelt het voor veel mensen niet plezierig als hen gezegd wordt dat iets gedaan moet worden. In onze cultuur moeten we liever niks. We zijn sterk in het ont-moeten (het niet-moeten)! U MOET deze column dus niet lezen, maar u MAG zich uitgenodigd voelen om verder te gaan. 

Lees meer

'Oh, wat is ze mooi'

Als uitvaartverzorger ervaar ik regelmatig dat nabestaanden worstelen met de vraag of en hoe ze na het overlijden van hun geliefde nog fysiek afscheid zullen nemen. Veel mensen vinden een opbaring   spannend, eng of zijn bang dat de confrontatie met hun overleden geliefde hen alleen maar nog verdrietiger maakt.

Lees meer

Zand!

“Weet je Arjen, wat ik nu voel, is me geheel vreemd. Het is nieuw voor me en hoewel ik op mijn leeftijd al veel heb meegemaakt, ken ik dit gevoel niet. Het is zogezegd onbekend én onbemind. Ik vind dit echt zeer heftig. Het is een mengeling van intensiteiten, het is overweldigend, ongrijpbaar. Ook al zijn er zoveel mooie herinneringen aan mijn leven met hem, ons gezin en het prettig wonen in Zeeland… het voelt als een grote zak zand. Zo voel ik me ja, als een zak zand”.

Lees meer

Warme dankbare gevoelens

U leest het vast wel vaker onderaan een overlijdensadvertentie. Een zin als: 'Wij willen de medewerkers en vrijwilligers danken voor de liefdevolle zorg aan onze moeder gegeven.' Niet een standaardzinnetje dat zomaar onderin een advertentie wordt gezet. Achter deze zin steekt naar mijn ervaring altijd een wereld aan warme gevoelens.

Lees meer

Verbondenheid

De kleindochter stond op. Zij deelde een kort, krachtig en intens gedicht met alle aanwezigen. De muziek startte direct daarop en met gracieuze bewegingen danste zij op alom bekende en eeuwenoude tonen een laatste groet naar haar overleden oma. Inderdaad, kippenvel en zo prachtig mooi, passend en alleszeggend. ‘Daar sta je dan’, dacht ik bij mezelf, ‘toeschouwer van een wonder aan verbondenheid bij een uitvaart!’

Lees meer

Familie die samen verhalen opschrijft of leest

Duik in uw familiegeschiedenis

Waar komt u eigenlijk vandaan? Wie u nu bent, kan veel te maken hebben met uw grootouders een eeuw geleden. Misschien zou u wel in Australië zijn geboren, als uw opa de boot niet had gemist. Het kan van belang of simpelweg leuk zijn om een stukje familiehistorie toe te voegen aan uw biografie. Een kleine schets van de familie waarin u bent geboren, kan net die extra dimensie aan uw verhaal geven. Maar waar begint uw zoektocht?

Doe stamboomonderzoek

Vroeger was het nog een behoorlijke klus om stamboomonderzoek te doen. Mijn vader heeft menig uur in een stoffig streekarchief doorgebracht en dan hadden wij nog het geluk dat onze familie zich sinds de 17e eeuw nauwelijks verplaatst heeft. Dat zet mij wel aan het denken: zat reislust soms niet in onze genen? In de 18e eeuw waren vele Kamphuizen actief in de Veluwse papierindustrie, waarbij een zekere Dirk Kamphuis zelfs een weg in Apeldoorn naar zich vernoemd heeft gekregen. Leuk om te weten toch?

Tegenwoordig is het, dankzij vergevorderde digitalisering en een centrale online database een stuk gemakkelijker om onderzoek te doen naar een stamboom. U hoeft uw huis niet meer uit en surft simpelweg naar de website van het Centrum voor Familiegeschiedenis (voorheen: Centraal Bureau voor Genealogie): www.cbg.nl. Om complete familiedossiers in te zien moet u nog wel een fysiek bezoek brengen aan het CBG in Den Haag.

Ontdek meer over uw voorouders met een DNA-test

Veel van onze familiegeschiedenis ligt besloten in ons DNA. DNA-technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld, dat iedereen zijn DNA kan laten testen. Het bedrijf MyHeritage verkoopt bijvoorbeeld een DNA-kit. Deze kit bestaat uit een wangstrijkstaafje dat u na gebruik op kan sturen naar het MyHeritage laboratorium. Binnen 3 tot 4 weken ontvangt u dan waardevolle informatie over uw familiegeschiedenis en etnische oorsprong. Zo wordt onder andere bepaald uit welke delen van de wereld uw voorouders afkomstig waren (geschatte etniciteit). Zo kunt u als blonde kaaskop, Afrikaanse roots blijken te hebben. Ontzettend leuk om te ontdekken en dit te verwerken in uw biografie.

Maak een genogram en tijdlijn

Om uw familiegeschiedenis goed in kaart te brengen, kan het helpen een genogram te tekenen. Een genogram is een schematisch overzicht van een familiesysteem. In de geestelijke gezondheidszorg wordt het genogram gebruikt om verklaringen en oorzaken voor psychische problemen te vinden. Bij het schrijven van een levensverhaal kan het helpen om patronen te ontdekken en verbanden te leggen. Het geeft extra inzicht en kan helpen gebeurtenissen te duiden en begrijpen.

Een genogram bestaat uit 3 of 4 generaties en de onderlinge relaties die middels symbolen worden weergegeven. Ook belangrijke familiegebeurtenissen, zoals verhuizingen, sterfgevallen of verbroken contacten kunt u opnemen in een genogram.

Tot slot is het handig om een tijdlijn te maken met de belangrijkste gebeurtenissen. U zou zelfs kunnen overwegen die op te hangen in een studeerkamer of logeerkamer. Zo ziet u in één oogopslag waar de gaten in uw onderzoek en familiegeschiedenis zitten.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken. Lees dan ook mijn volgende blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt u graag persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via mail@eenboekjeopen.com. Ik ben nieuwsgierig naar elk verhaal!

Schrijf uw levensverhaal samen met anderen

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn en uw levensverhaal op papier zetten, vergt een behoorlijk portie doorzettingsvermogen. In de Facebook community van Een Boekje Open - kan iedereen vragen stellen, ervaringen delen, feedback op geschreven werk vragen of elkaar tips geven. Iedereen is welkom, dus meld u snel aan.

Silvie Kamphuis is schrijfster van de boeken Niet van iedereen en Hoe bouw je een hunebed?En ze is oprichter van Een Boekje Open - biografieën en verhalen.

Lees de volgende tip hoe u uw levensverhaal kunt opschrijven: Schrijf uw levensverhaal en begin vandaag al

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies