Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Vanuit het hart

Binnen enkele dagen kun je soms al een beeld van een persoon krijgen en bijna iemand leren kennen. Die indruk kreeg ik onlangs door de gesprekken met een familie na overlijden van een vrouw. En door het bezig gaan met teksten schrijven en samen vorm geven van de uitvaart. De voorbereiding daarvan verdient veel aandacht, zodat de uitvoering gaat zoals verwacht. En zo een sterke herinnering te vormen die mensen verder helpt. Vanuit het hart!

Lees meer

In het verzorgingshuis

Net voor de coronatijd kom ik het verzorgingshuis binnen. Zoals vaak is ook dit gebouw een beetje gedateerd. Maar ik weet dat ze binnenkort gaan verbouwen. Van twee kamers wordt een soort appartement gemaakt. Groot genoeg om een echtpaar in te laten wonen. Dat is erg fijn. Want zo vaak hoor ik die verdrietige verhalen, waarbij echtparen niet meer samen kunnen blijven. 65 jaar samen geweest om aan het einde van hun leven toch nog apart, alleen en soms eenzaam, de laatste maanden of soms jaren door te moeten brengen.

Lees meer

Opbaren onder de Nachtwacht

In januari van dit jaar kwam een bekend kunstschilder uit Leiden te overlijden in een verpleeghuis in Amstelveen. Op zaterdagochtend kwam de overlijdensmelding via zijn zoon bij mij binnen. In het telefoongesprek stelde ik zoals gebruikelijk de vraag of zijn vader naar een uitvaartcentrum moest worden overgebracht of dat hij wilde dat hij thuis zou worden opgebaard. "Thuis natuurlijk", zei Marc. "Want we willen dat de kinderen en vrienden van mijn vader daar zijn uitvaartkist kunnen beschilderen. Kun je voor een blanke houten uitvaartkist zorgen?".

Lees meer

Afscheid nemen kan alleen nu, herdenken kan ook later

Het is 19 maart 2020, 23.30 uur. Mijn telefoon gaat. “Ze is overleden, Katja.” Ik zeg dat ik eraan kom en kleed me gauw aan. Mijn haren snel opsteken, lippenstiftje op en in de donkere nacht rijd ik naar Groningen. De overledene is de moeder van het kleine meisje wat vroeger als leerling in mijn klas zat. Zij had me gevraagd of ik haar lief en haar, inmiddels volwassen, kinderen zou willen begeleiden als ze zou komen te overlijden. Zij is zo ziek geweest en nu mocht ze gaan.

Lees meer

Dust in the wind...

Ze is met haar auto op weg naar het crematorium, lichtelijk nerveus: vandaag haalt ze de as op van haar overleden man. Ze heeft de hele nacht een visioen gehad van een omvallende urn en dat ze met een autostofzuiger de as uit de auto zou moeten halen.

Lees meer

Dag lief broertje Bo

En dan staat alles ineens helemaal stil. Het leven in haar buik blijkt geen levenswaardig leven te worden. Het lot besliste anders en tijdens een controle bleek er iets helemaal mis te zijn.
Heel veel mis. Te veel mis. Er moet een keuze gemaakt worden, ze moeten een beslissing nemen. Het is een jongetje. Het is hun zoontje, zijn kleine broertje… Het is Bo.

Lees meer

Rouwen is hard werken

Zoveel mensen, zoveel wensen. En zoveel verschillende manieren van omgaan met blijdschap, vreugde, verdriet, verlies, succes, tegenslagen, en uitdagingen. Door mijn werk als uitvaartverzorger ontmoet ik mensen met verdriet. Vaak is er een traan, maar er zijn ook mensen die juist stil zijn, of boos, of opstandig. Allemaal reacties op verwacht of onverwacht overlijden. Want rouwen is hard werken.

Lees meer

'You are always on my mind'

Muzikaal afscheid

Als uitvaartverzorger - in Enschede - vergeet je sommige overledenen nooit. Die blijven altijd in je gedachten. Mijntje was zo iemand. Haar familie had ervoor gekozen om haar thuis op te baren. In dat geval komen we elke dag even langs om te kijken hoe het gaat. We controleren de temperatuur van de kamer, de koeling en we praten even bij met de familie. Zo ook die woensdagmorgen.

Lees meer

Thea

“Hier voel maar eens. Dan weet je zelf ook hoe dat voelt, mocht je weer eens je borsten onderzoeken.” Een beetje giechelend, maar ook onwennig staan we in het toilet van het
conferentieoord waar we een aantal dagen een training hebben. We voelen aan haar borst. Onze collega, mijn vriendin, heeft een knobbeltje in haar borst. We zijn diep onder de indruk.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies