Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Dust in the wind...

Ze is met haar auto op weg naar het crematorium, lichtelijk nerveus: vandaag haalt ze de as op van haar overleden man. Ze heeft de hele nacht een visioen gehad van een omvallende urn en dat ze met een autostofzuiger de as uit de auto zou moeten halen.

Lees meer

Dag lief broertje Bo

En dan staat alles ineens helemaal stil. Het leven in haar buik blijkt geen levenswaardig leven te worden. Het lot besliste anders en tijdens een controle bleek er iets helemaal mis te zijn.
Heel veel mis. Te veel mis. Er moet een keuze gemaakt worden, ze moeten een beslissing nemen. Het is een jongetje. Het is hun zoontje, zijn kleine broertje… Het is Bo.

Lees meer

Rouwen is hard werken

Zoveel mensen, zoveel wensen. En zoveel verschillende manieren van omgaan met blijdschap, vreugde, verdriet, verlies, succes, tegenslagen, en uitdagingen. Door mijn werk als uitvaartverzorger ontmoet ik mensen met verdriet. Vaak is er een traan, maar er zijn ook mensen die juist stil zijn, of boos, of opstandig. Allemaal reacties op verwacht of onverwacht overlijden. Want rouwen is hard werken.

Lees meer

'You are always on my mind'

Muzikaal afscheid

Als uitvaartverzorger - in Enschede - vergeet je sommige overledenen nooit. Die blijven altijd in je gedachten. Mijntje was zo iemand. Haar familie had ervoor gekozen om haar thuis op te baren. In dat geval komen we elke dag even langs om te kijken hoe het gaat. We controleren de temperatuur van de kamer, de koeling en we praten even bij met de familie. Zo ook die woensdagmorgen.

Lees meer

Thea

“Hier voel maar eens. Dan weet je zelf ook hoe dat voelt, mocht je weer eens je borsten onderzoeken.” Een beetje giechelend, maar ook onwennig staan we in het toilet van het
conferentieoord waar we een aantal dagen een training hebben. We voelen aan haar borst. Onze collega, mijn vriendin, heeft een knobbeltje in haar borst. We zijn diep onder de indruk.

Lees meer

Verdriet tonen mag

Een traan is het gevolg van een uiting van emotie. Een bioloog zal dit kunnen verklaren als het gevolg van prikkeling van klieren, een psycholoog als het gevolg van emoties en een filosoof zal de traan kunnen zien als het gevolg van bewustwording van soms onbewuste verbanden
tussen verleden, heden en toekomst. Een overmaat aan traanvocht - tranen - nemen we als mensen veelal waar  als huilen. En u beste lezer? Mag u nog huilen?

Lees meer

De taal van verdriet

Begrafenis stilgeboren dochter

Yarden uitvaartorganisatie heeft een overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat houdt in dat wanneer er een overlijden is in één van de opvangcentra, Yarden deze uitvaart mag begeleiden en uitvoeren. Uitvaartverzorger Wim de Graaf vertelt in deze aangrijpende blog over een van de bijzondere situaties waarin je dan soms terecht komt. Zo ontdekt hij tijdens de begrafenis van een stilgeboren dochtertje: iedereen spreekt de taal van verdriet. Zelfs als je een andere taal spreekt.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies