Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Koude voeten

Het was rond middernacht dat mevrouw overleed. Familie en bekenden werden
gebeld, daarna werd ik telefonisch benaderd. Met familie maakte ik afspraken voor het opbarenen om in gesprek te gaan voor de uitvaart. Samen met de partner, dochter en kleindochter stond ik later die dag na het regelgesprek aan het sterfbed van mevrouw en met elkaar hebben wij haar verzorgd. Kleding werd uitgezocht en heel voorzichtig werd mevrouw in de kist gelegd. Een onuitwisbaar, kostbaar moment voor de familie. Wat voor altijd bewaard wordt in de herinnering.

Lees meer

De mantelzorgster

83 jaar is hij geworden. Een man van het dorp. Hij is al langere tijd ziek. Een maand voor zijn overlijden helpt hij in het tegenovergelegen café andere ondernemers mee met het inpakken van voetbalplaatjes. Een leuke actie in het dorp. Het gaat uitstekend met hem, vertelt hij iedereen. Zijn overlijden is echter voorspelbaar, en de prognose is gegeven. Maar erover praten wil hij zeker niet.

Lees meer

Uitgeleide

Aan weerszijden staan ze: verzorgend personeel van een zorginstantie. De kok naast de directeur, de interieurverzorgster naast de verzorgende, een klussenvrouw naast de receptionist. Rustig loop ik voor. Achter mij hoor ik het geschuifel van 12 voeten. 6 mensen begeleiden een uitvaartkist. Mensen waarvan ik weet dat zij met diep respect, grote dankbaarheid en enorm veel waardering hun overleden moeder begeleiden.

Lees meer

Kinderen en de uitvaart

Voor veel ouders een enorm dilemma. Hoe help ik mijn kind bij het overlijden van zijn of haar oma? Hoe betrek ik mijn kind op een juiste wijze bij het afscheid? Laat ik mijn kinderen afscheid nemen van hun overleden oma? En wat te doen op de dag van de uitvaart? Zijn ze oud genoeg om mee te gaan?

Lees meer

Theo en Pleun

Zijn laatste facebookbericht luidt: Even bijgetankt…. Er zitten 6 foto’s bij, waarvan 4 foto’s met hond Pleun. Pleun is de hond die hoort bij de Bed & Breakfast waar Theo en zijn lieve vrouw Sandra geregeld komen.

Lees meer

Een warm en intiem afscheid van een geliefde tante

Ik ben onderweg naar een melding van overlijden. De familie heeft mij uitgenodigd bij hen in de tuin om daar de uitvaart van hun dierbare tante te bespreken. Ik kom aanrijden en arriveer via een lange oprijlaan bij een mooie boerderij. De boerderij staat op een landgoed dat al vele jaren eigendom is van de familie. Gelegen aan de IJssel, naast een boomgaard.

Lees meer

Een frietkraam

We zeggen altijd: er is meer mogelijk bij een afscheid dan je denkt. Bij Yarden & van Proosdij hebben we al heel wat bijzondere verzoeken langs zien komen in de afgelopen jaren. Vaak is het makkelijk te regelen, soms iets moeilijker. Maar in de coronatijd komen we voor wel heel bijzondere uitdagingen te staan.

Lees meer

Van overlijden naar nieuw leven

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende en unieke uitvaarten. Soms eindigt contact dat ik heb met nabestaanden na enkele maanden, soms blijft het actueel en is te-hooi-en-te-gras er een ontmoeting. Werken vraagt energie en die energie haal ik ook uit contacten, uit ervaringen en uit het leven. Zo sprak ik onlangs met een prachtig authentieke man. Ik had de uitvaart van zijn vrouw verzorgd.

Lees meer

Begraven in de natuur

Ik ben sinds lange tijd weer eens bij de natuurbegraafplaats Hillig Meer. Ik kom er graag. Het is er prachtig. Erg sereen, rustgevend, troostrijk en puur. Op een of andere manier valt veel van het formele, wat vaak rondom een uitvaart hangt, weg als ik daar ben.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies