Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Voorganger gezocht

Als uitvaartverzorger beland ik soms in situaties die onoplosbaar lijken. Het komt dan aan op betrokkenheid en creativiteit. Dat is het mooie van ons beroep. Vorig jaar, vlak voor Kerst, overleed een mevrouw. Haar belangrijkste wens was een kerkelijke uitvaart. Dat bleek echter minder makkelijk dan gedacht.

Lees meer

Roze schriftje

Ik zit aan een grote vierkante tafel in de woonkeuken van een jonge vrouw. Samen met haar kleuterdochter en haar man. De moeder van de vrouw is na een lange tijd van ziek zijn overleden. Als enige dochter had ze een bijzondere band met haar. Ze vertelt erover. Als uitvaartverzorger luister ik naar haar bijzondere verhaal.

Een roze schriftje

Een roze schriftje ligt voor haar: “Hierin heeft ze haar wensen opgeschreven. Ik heb er nog niet in gekeken, ik ben wel benieuwd…” Met een lach en een traan leest ze wat haar moeder opschreef. “Typisch mama. Niet standaard, informeel en gezellig.”

Dienblad met stiften

Op de dag van de begrafenis zetten we de blankhouten kist in de zaal van het rouwcentrum. Een dienblad met stiften erbij, zodat iedereen iets op de kist kan schrijven. Het roze schrift krijgt een plek op het spreekgestoelte. “Ik heb er alles in geschreven voor het afscheid van mama, ook de toespraak”, zegt de dochter.

Er heerst een ongedwongen sfeer, muziekje op de achtergrond en iedereen groet elkaar. De kist krijgt steeds meer kleur. De kleindochter zit er op haar knietjes bij en blijft daar zitten kleuren, kijkt af en toe even op. Haar jongere broertje springt er om heen en loopt wat te kletsen.

Kleurrijke vrouw

Als iedereen zit, wordt het roze schrift geopend en vertelt de dochter over het leven van een kleurrijke vrouw die een bijzondere plaats innam in haar leven en haar gezin. Af en toe onderbreekt haar zoontje haar, maar het deert haar niet. Tijdens de andere toespraken neem ik de kleine jongen even mee, op zoektocht naar zijn schep… Hij stapt er parmantig mee naar binnen als er weer muziek klinkt.

Terwijl we naar het graf lopen, regent het. De kleuren van de stiften lopen in elkaar over. Zo daalt even later een bont gekleurde kist in het graf en wordt bedekt met rozenblaadjes. En natuurlijk is het dan tijd om de schep te gebruiken.

Precies zoals opgeschreven

Na de begrafenis wordt iedereen uitgenodigd voor koffie en taart in haar favoriete koffiehuis in de stad. Daar is het even later een drukte van belang. Lekker warm en gezellig. Ik denk precies zoals ze zich dat had voorgesteld, toen ze het opschreef in het roze schriftje.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

Dit artikel is eerder gepubliceerd als column op 17 februari 2015.

Lees meer

High tea

High tea in het museumcafé

‘John, mijn tante is dementerend en verblijft al jaren in het Bertus Bliek. Ze is erg oud en de laatste weken gaat haar gezondheid hard achteruit. We kunnen niet voorspellen wanneer ze komt te overlijden, maar we gaan een weekje met vakantie en dan zal je net zien dat het juist in die week gebeurt. Mag ik bij je langskomen zodat jij de eerste zorg op je kan nemen voor het geval ze inderdaad komt te overlijden.’

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookie-instellingen