Blog

Blog over afscheidsverhalen, rouwverwerking, begraven, cremeren en inspirerende uitvaarten.

Van klokgelui tot handgeklap en zo nog meer

De rouwauto hoor ik rijden terwijl ik voorloop. Er ligt een veel te jonge en mooie vrouw in. Haar partner is chauffeur. Een sprankelend leven ging heen door een ingrijpende ziekte. Haar kinderen lopen erachter, samen met hun vader. Het vraagt niet veel inlevingsvermogen om enigszins een indruk te krijgen wat er in hun allen omgaat. Mevrouw was graag bij de Oosterschelde en - met medewerking van de gemeente - kon haar wens die ze had uitgesproken, op meer dan respectvolle wijze uit worden gevoerd: met de stoet daar langsgaan!

Lees meer

Spanningzoeker

“Heeft u nog meer spanningzoekers nodig? Ze kunnen er over twee dagen weer zijn. En mag ik u vragen waarvoor u dít aantal nodig heeft?”. Waarna tenslotte: “Fijn dat u in ieder geval nog één laat hangen…!”

Lees meer

‘Salut Dorli’

Ik word gebeld voor een voorbespreking, of ik naar Zandvoort wil komen. De bestemming blijkt een flat vlak naast het casino met een prachtig uitzicht op de zee. Ik word er opgewacht door Dorli.

Lees meer

Dorps(t)huis

Een antiek klokje dat bij de uitvaartkist staat, wordt door de zoon vastgehouden. Zijn dochter zegt: “Nou opa, de tijd stond even stil. Nu gaan we verder en zetten haar weer aan. Bedankt voor wie je werd voor ons”. Zij geeft een zetje aan de slinger en je hoort het tik-tik-tik weer opstarten. Het antieke slingeruurwerk gaat weer doen wat het al 145 jaar deed: de tijd aangeven! Door deze handeling ging muziek klinken, ter uitgeleide van hun overleden vader en opa. Genodigden vormden een lang erelint van liefde vanuit de prachtige ruimte door de foyer naar buiten. De rouwauto stond klaar om meneer te begeleiden naar zijn laatste rustplek.

Lees meer

Een kippenvel momentje

Het coronavirus is al anderhalf jaar onder ons en de gevolgen voor de invulling van een uitvaart zijn groot. Zo werden en worden nabestaanden geconfronteerd met maximaal toegestane bezoekersaantallen bij de afscheidsbijeenkomst en moet er worden nagedacht wie wel en wie niet uit te nodigen. Enorme dillema’s, want trek maar eens een scheidslijn als je zelf over een grote familie beschikt en ook nog eens keuzes moet maken uit de kring van buren, vrienden, voetbalmaten, koorleden, etc. om je heen.  

Lees meer

Je hoeft niks te zeggen

Voorafgaand, tijdens en na de uitvaart is er veel te bespreken. Het aantal aanwezigen wisselt per situatie: van één persoon erbij tot zesentwintig personen; dat was intens. Soms met de partner en kinderen, soms de kinderen met kleinkinderen, een mantelzorger, executeur-testamentair, een notaris, enzovoort. Diverse onderwerpen passeren de revue rondom een uitvaart. Ik zat aan een tafel bij een familie, de setting precies zoals ons bekend was vanaf het regelgesprek.

Lees meer

Ritueel

Voor veel mensen begint de dag met koffiezetten, met versgemalen bonen een zalig bakkie koffie. Een dagelijks ritueel wat voor velen een goede gewoonte en begin van de dag betekenen. Rituelen zijn er elke dag! Bij een uitvaart vormgeven zijn er ook ritueeluitingen: een groet brengen bij de overledene, een defilé, kaars aansteken, etc. Echter, wat denk je van een scheepshoorn of een Chuong Dong? Voor beide neem ik je kort mee bij recente uitvaarten die ik mocht begeleiden. 

Lees meer

Muziek bij uw uitvaart

Op tafel in de kamer ligt een map. ‘Mijn uitvaartwensen’ staat erop. “Mijn kinderen weten waar deze map ligt. Als mij iets overkomt weten ze precies wat er is afgesproken”, zegt een meneer aan de andere kant van de tafel. Hij wilde zijn uitvaartwensen eens bespreken en vanavond doen we dat. In de map zitten verzekeringspapieren, een overzicht van telefoonnummers, een handgeschreven lijst met adressen en inmiddels ook mijn visitekaartje. Meneer, weduwnaar, denkt al enige tijd goed na over zijn uitvaart en betrekt zijn kinderen bij dat proces. Dan verrast hij me met een persoonlijke vraag: “Welke muziek wordt gespeeld bij jóuw uitvaart?”

Lees meer

Kippenvel

“Even eruit, ik ga eerst zwemmen”, zeg ik thuis. Wat ben ik blij dit even te kunnen gaan doen na een dag werken om te zorgen dat de komende uitvaart zal gaan zoals gewenst en besproken met de familie. Hoe mooi, dat we in een provincie wonen waar je binnen een kwartier altijd wel bij water bent. Het schemert al wat. Het is rustig bij het Goese Sas: afgaand tij, enkele meeuwen vliegen voor me uit als ik de trap afga. De Oosterschelde is warm door de hoogzomerse periode die we kenden de afgelopen weken. Met een duik lig ik erin

Lees meer

Stilte alstublieft!

De aanloop naar de uitvaart: de planning ervan samen driemaal doorgenomen. De muziek en speech is twee dagen voor de uitvaart in orde. Sinds de melding van overlijden bekend is tot aan de uitvaart luister ik intens naar wensen en bied een luisterend oor voor wat er speelt. Meestal is er wel een bepaalde vorm van zenuwachtigheid vooraf bij de familie. Dat komt door het eenmalige karakter. De familie ging voor vertrek nog even naar het toilet, checkten zaken, is de tekst wel mee? Wie heeft de huissleutel? Weet Arjen al van die sprekerswisseling (check, uiteraard)….bij binnenkomst van de uitvaartlocatie bekeken we eerst samen of alles naar wens stond.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies