Natuurbegraafplaats IJsselhof

5 Tips voor duurzaam begraven

Deze week is het de Week van de Begraafplaats. Begraafplaatsen in heel Nederland openen hun deuren met activiteiten als rondleidingen, lezingen of workshops.

Yarden doet ook mee met de Week van de Begraafplaats. Van zaterdag 27 mei tot en met zondag 3 juni zijn 6 locaties geopend, met diverse activiteiten en Week van de Begraafplaats.

Als het om duurzaam begraven gaat, zijn er veel opties. De meest optimale vorm is om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Maar u kunt ook kiezen voor een reguliere begraafplaats. Als u dan duurzaam wilt begraven, is het belangrijk om op een paar dingen te letten.

Hier een paar tips om duurzaam te begraven:

1. Kies een duurzame grafkist

Er zijn tegenwoordig steeds meer grafkisten te vinden die van duurzame materialen zijn gemaakt. Zoals de Onora-kist, gemaakt van bioplastic. Ook is het mogelijk deze kist te laten beschilderen door een kunstenaar. Uiteraard met gebruik van biologisch afbreekbare verf.

2. Let op het materiaal van kleding

Als iemand duurzaam wordt begraven, moet er rekening worden gehouden met het soort kleding. Zo zijn er materialen die niet mee het graf in mogen, zoals nylon. Dat geldt zeker voor een natuurbegraafplaats, maar ook op een 'gewone' begraafplaats is het handig te letten op welke kleding meegaat in het graf. Denk bij duurzame kleding aan wol, katoen, linnen of zijde.

3. Maak verschil met rouwboeket

Bloemen zijn erg mooi, maar ze belasten het milieu door de grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en water die nodig zijn bij het kweken van de bloemen. Let daarom bij de keuze van het rouwboeket goed op hoe belastend de gekweekte bloemen zijn voor het milieu. U kunt ook bezoekers zelf een bloem laten meenemen en van deze losse bloemen een boeket samenstellen. Of wat dacht u van het plukken van bloemen of later planten van bloemen op en rond het graf?

4. De milieuvriendelijke rouwstoet

Volgens onderzoek van het TNO uit 2014 is vervoer het meest belastend voor het milieu. Kies daarom een begraafplaats bij u in de buurt of een plek waarbij de bezoekers zo min mogelijk hoeven te reizen. Ook helpt het om te kiezen voor een milieuvriendelijke rouwstoet. Er zijn veel opties te kiezen buiten de traditionele rouwstoet van rouw- en volgwagens.

Milieuvriendelijke alternatieven zijn bijvoorbeeld:

- te voet;

- te paard;

- een bakfiets;

- een elektrische rouwwagen.

5. Uitvaartlocatie

Houdt u een plechtigheid en zo ja, waar is dat? Voor een klein gezelschap kunt u er ook voor kiezen om deze thuis te houden. Bij thuisopbaring komt uw bezoek ook aan huis. Houd de afscheidsplechtigheid in de buurt waar uw overleden dierbare wordt begraven. Bijvoorbeeld op loopafstand. Dat scheelt veel vervoer naar verschillende locaties. Zo bespaart u energie en belast u het milieu minder.

Begraven of cremeren

In Nederland wordt sinds 2003 meer gecremeerd dan begraven. Wat is schoner: begraven of cremeren? Laten we duidelijk zijn: beide vormen zijn belastend voor het milieu. Uit een TNO-rapport uit 2014 dringt zich een nieuwe uitvaartmethode op: resomeren. Vooralsnog is dit niet mogelijk in Nederland. Daarnaast is natuurbegraven een goede mogelijkheid. Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland, waaronder van Natuurmonumenten en bij Yarden IJsselhof in Gouda.

Wilt u meer weten? Neemt u gerust contact op voor de mogelijkheden.

Geraadpleegde bronnen voor deze blog:

- NRC - Duurzaam doodgaan doe je zo

- TNO - Milieueffecten van verschillende uitvaarttechnieken

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies