Gedicht bij Monument Onbekende Kind

Aandacht voor het kind

Lieverd

Leven is als sneeuw
Je kunt het niet bewaren
Troost is
dat jij er was
Uren maanden jaren

Dit gedicht van Herman van Veen is verbonden met het Monument voor het Onbekende Kind. Daar vertel ik u graag meer over.

‘Kinderen horen niet te sterven, kinderen horen te spelen en te lachen’, zei Herman van Veen tegen mijn zus Sil en mij. Hij wilde een monument oprichten voor overleden kinderen. Net zoiets als het Graf voor de Onbekende Soldaat maar dan voor kinderen. Een plek waar je stil kunt staan bij de miljoenen kinderen overal ter wereld die gestorven zijn.

Leven en sterven van kinderen

We spraken lang met Herman over het leven en sterven van kinderen; over hoe de pijn om het verlies van een kind een universeel verdriet is en dat liefde bij de dood niet ophoudt.
Herman vroeg ons of wij het monument vorm zouden willen geven. Het idee was een monument voor het onbekende kind. Voor onbekende kinderen waren er- bij ons weten - nog geen monumenten opgericht. Daar gingen wij verandering in brengen. Samen met Herman van Veen hebben we Stichting Roos/Roses for Children opgericht.

Levenscirkel

Het monument bestaat uit 35 grote stenen, een zogenaamde levenscirkel. Deze is geïnspireerd op de steencirkels die vroeger door onze voorouders werden gemaakt en staat voor de levensreis tussen geboorte en sterven. Midden in het hart van de cirkel ligt een levensgrote afbeelding van een roos. Deze staat voor dankbaarheid en liefde. Het bijzondere is dat de stenen uit allerlei landen komen.

Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen

We mochten een geschikte plek uitzoeken. Sil en ik bezochten bijna alle locaties van Yarden. Onze keus viel op Delhuyzen op de Veluwe, waar ook het Nationaal Verstrooiterrein te vinden is.

Stenen uit alle windrichtingen

Om geschikte stenen te vinden zijn we van hot naar her gereisd. Geschikte exemplaren worden naar Nederland getransporteerd. Steen voor steen groeit nu al enige jaren in mooie natuur van terrein Delhuyzen het Monument voor het Onbekende Kind. We hebben inmiddels 17 stenen geplaatst.

Het monument is nog niet voltooid. Wel is het een plek die rustgevend werkt en waar herinnering levend gehouden wordt. Het monument wordt goed bezocht, het nodigt uit tot reflectie en bezinning. Mensen vinden er troost en ontmoeten er lotgenoten.

Onze taak in het leven

Zowel mijn zus Sil als ik voelen het realiseren van het monument als onze taak in het leven. Het heeft ons enorm verrijkt en we leren nog iedere dag. We hebben elk 4 kinderen; ‘Roos’ (Roses for Children) is ons 5e kind dat we samen hebben.

We hebben zelf geen kind verloren en zijn daar enorm dankbaar voor. We hebben zoveel kansen gekregen en daarmee onze kinderen ook. Maar we weten dat er heel veel mensen zijn die geboren zijn onder totaal andere omstandigheden. Omstandigheden die er soms zelfs voor zorgen dat kinderen overlijden. Daarom doen we dit met ons hele hart.

Aandacht voor rechten van kinderen

Voor ons is het heel vanzelfsprekend dat een monument voor overleden kinderen ook aandacht vraagt voor rechten van kinderen. Er sterven teveel kinderen door beslissingen van volwassenen. Kinderen zijn stille slachtoffers en hebben volwassenen nodig die voor hen opkomen.

Vandaar dat Sil samen met haar dochter Nina een fietstocht maakt van Nederland naar Portugal. Ik ben trots op mijn zus. Zoals altijd vaart ze op levenslust. Haar toenemende immobiliteit leidde tot Roses on wheels. Hoe kun je van beperkingen uitdagingen maken? Met die vraag fietsen Sil van Oort en haar dochter Nina, documentairemaakster naar Lissabon.

Portugal plek 1 op Kids Rights Index

Met hun reis willen Nina en Sil aandacht vragen voor de rechten van het kind wereldwijd. Portugal staat namelijk op de plek 1 in de Kids Rights Index. Dat is de lijst die landen rangschikt op basis van hun binnenlandse inspanningen voor de kinderrechten. Nederland staat op de 15e plek van deze ranglijst. Sil en Nina willen weten wat een land met relatief weinig middelen doet om haar kinderen een toekomst te geven en wat wij in Nederland van hen kunnen leren.

De nieuwsgierigheid en positiviteit van kinderen is wat moeder en dochter drijft. Ook zelf staan ze nieuwsgierig en positief in het leven. Sil is vanwege een incomplete dwarslaesie steeds minder mobiel. Daarom gaat ze op een handbike de ruim 3000 kilometer afleggen. Ze wil de uitdaging aangaan met de beperkingen van haar lichaam. Nina legt de reis en de kinderen die ze onderweg ontmoeten vast met haar camera. Ze wil weten hoe kinderen eigenlijk omgaan met beperkingen in hun leven.

Roses on Wheels

Moeder en dochter zijn deze week vertrokken en hopen eind oktober in Lissabon aan te komen. Kijk op Roses on Wheels voor meer informatie en de mogelijkheid moeder en dochter te steunen op hun reis.

Mirjam van Oort is secretaris van de Stichting Roses for Children. Samen met haar zus Sil van Oort is zij de drijvende kracht achter Roses for Children. Ze zetten zich in om wereldwijd monumenten voor overleden kinderen op te richten. Op het Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen op de Veluwe staat het Internationaal Monument voor het Onbekende Kind, waarvan de levensgrote stenen van over de hele wereld komen.

2 Reacties

 1. Annemieke Stulp-Holleman   22.24, 7 september 2017

  Mooie mensen die zich echt met hart en ziel inzetten en op hun eigen manier aandacht vragen voor de kinderen over de hele wereld! Het momument voor het onbekende kind op het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen in Arnhem is een bezoekje waard om gevoel te krijgen bij het levenswerk van Sil en Mirjam.

 2. Lennie   21.45, 8 september 2017

  Al jaren heb ik grote bewondering voor de inzet van Mirjam en Sil van Oort.

  Bij dit monument hebben vele mensen, net als ik,hun ongeboren of overleden kinderen bij dit monument een plekje mogen geven. Ook daardoor is dit terrein gedenkwaardig.

  Ik beleef mooie herinneringen aan wereldlichtjesdag 2013, waarbij ik een zelfgemaakt gedicht heb opgedragen aan mijn ongeboren kindje.

  Ik hoop van harte dat het monument met 35 stenen gerealiseerd gaat worden in de toekomst op deze prachtplek.

  Ik wens jullie succes bij het mooie werk dat jullie verrichten voor velen!

  Roses for Children, een troost voor velen!

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies