Adelheid Roosen en onze tv-reclame over de dood

Zoals u misschien is opgevallen, wordt er sinds kort een nieuwe commercial van Yarden op tv uitgezonden. Deze tv-reclame heeft heel veel verschillende reacties opgeroepen, variërend van heel lovend tot verzoeken om de commercial van tv te halen. Omdat wij in de reclame zelf oproepen de dood bespreekbaar te maken, willen wij hier graag onze eigen reactie hierop geven.

Niet het makkelijkste pad

Yarden heeft gekozen voor een opvallende manier om haar boodschap uit te dragen. En hierbij bewandelen wij niet altijd het makkelijkste pad. We beseffen dat een commercial als deze veel emoties kan losmaken bij mensen en sommigen misschien zelfs overvalt.

Adelheid en de dood van haar moeder

Dat laatste is niet verwonderlijk, aangezien het vertelde verhaal voortkomt uit de eigen ervaringen van hoofdpersoon Adelheid Roosen. Haar moeder had alzheimer. Daarom kende Adelheid haar moeders uitvaartwensen niet. Daar heeft zij zelf veel last van gehad tijdens haar rouwverwerking.

In onze commercial spreekt ze zich daarom op een poëtische manier uit over dit onderwerp. Een onderwerp dat zij ook verwerkte in een theaterstuk dat ze intussen meerdere keren voor de leden van onze vereniging heeft opgevoerd. Een stuk dat wij zo ontroerend en passend voor Yarden vinden, dat wij haar gevraagd hebben samen met ons een tv-reclame te maken.

Een tv-reclame die dus veel reacties oproept. Kijkers verwachten bij een uitvaartorganisatie eerder een ‘gepolijste’, optimistische reclameboodschap. Yarden biedt echter niet alleen diensten aan. Wij zijn ook een landelijke vereniging met een maatschappelijk doel. En 1 van de doelen is om Nederlanders bewust te maken van het belang om hun eigen uitvaart- en afscheidswensen vast te leggen. We zien namelijk dat veel nabestaanden het extra zwaar hebben omdat zij niet weten of de uitvaart voldoet aan de wensen van de overledene. Terwijl dit voor de verwerking van het verlies ontzettend belangrijk is.

De dood nog steeds taboe

De reacties sterken ons juist verder in onze overtuiging dat praten over de dood binnen onze maatschappij nog steeds een taboe is. Het is overigens nooit onze bedoeling geweest om mensen persoonlijk te kwetsen. We staan nog steeds achter onze campagne en blijven ons openstellen voor uw feedback.

U kunt hiervoor terecht op onze online & sociale kanalen. Mocht u daarnaast graag persoonlijk met iemand chatten over verlies en afscheid nemen, dan kunt u terecht bij de chat van pratenoververlies.nl. Kijk voor het vastleggen van uw uitvaartwensen op yarden.nl/uitvaartwensen. Voor vragen over alzheimer kunt u bellen met Alzheimer Nederland op 0800 5088.

Binnenkort kunt u hier meer lezen over de ervaringen van Adelheid.

Bekijk de lange versie van de commercial

136 Reacties

 1. martine   21.20, 14 november 2015

  1 ding heeft Yarden niet begrepen: de dood bespreekbaar maken doe je niet door Adelheid knuffelen met een urn op een kist te zetten terwijl ze verkondigd dat we de dood moeten verwelkomen en omarmen.

  • Yarden   11.58, 18 november 2015

   Geachte mevrouw,
   Uit uw reactie begrijp ik dat de manier waarop Adelheid de dood bespreekbaar maakt niet uw manier is. Hoe zou u de dood bespreekbaar willen maken?^Anita

   • martine   23.47, 18 november 2015

    Als eerste lijkt mij dat een uitvaartverzorging moet uitblinken in de nazorg voor nabestaanden rond de uitvaart. Niet in het bespreken van de dood.

    Ik begrijp zeker dat u Door deze reclame mensen wil wakker schudden dat de dood eenmaal komt en dat dat geen taboe moet zijn.

    Adelheid die al zwaaiend met een urn roept dat we de dood moeten omarmen en verwelkomen schiet bij mij in het verkeerde keelgat.

    Juist een uitvaartverzorger zou moeten weten dat een nabestaande in de meeste gevallen de overledene niet kwijt wil. Hij wil de dood niet omarmen of verwelkomen....Hij wou zijn geliefde langer bij zich hebben. Dat de dood nog ver weg bleef.

    Yarden zou moeten beseffen dat de reclame heel ongepast is voor mensen die een dierbare (echtgenoot, kind, ouder enz) zijn verloren en nog dagelijks missen.

    • martine   23.59, 18 november 2015

     De reclame heeft als doel de mens te benaderen over zijn eigen dood.

     Maar het treft nu vooral de mensen die iemand al verloren zijn.

     U schrijft in het artikel dat mensen van een uitvaartverzekeraar een gepolijste reclame rond de dood te verwachten. En dat u dat juist anders doet.

     Yarden zou zich moeten afvragen of dat nodig is. De dood is nu eenmaal een gevoelig iets. Rondom de dood zijn veel emoties. En dat is de reden dat reclame in uw sector daarop gepast moet zijn.
     Het.hoeft niet standaard, maar met deze reclame schiet Yarden over de grenzen van integriteit, respect en inlevingsvermogen.

    • Wilma   23.21, 5 april 2016

     Helemaal met je eens Martine! Ik vindt het een vreselijke reclame....zo overdreven en die urn omarmen, nee kan er bij mij niet in!

    • Mario   23.56, 19 mei 2016

     Ben net mijn moeder verloren en laatste wat in me op komt is dat ik naar Yarden zou gaan na het zien van die reclame. Zodra ik het in beeld zie op tv zap ik weg, wil het gewoon niet horen zoals jullie het doen. De dood moet je kunnen bespreken maar niet zo.

   • Lieke   22.42, 25 november 2015

    Deze reclame is voor mij een reden om niet voor Yarden te kiezen.
    Smakeloos.

    • Evert   00.05, 29 september 2016

     Helemaal mee eens. Beneden alle peil en het zegt mij alles over het niveau van Yarden. Met name de laatste regels van deze mevrouw Adelheid (in mijn collegiale, vrienden en kennissen kring gezien als een van de meest irritante BN-ers, die niemand serieus neemt) zijn beneden alle peil. Iedereen weet dat hij ooit sterft en in normale gezinnen en huwelijk is dit een onderwerp van gesprek. Van vader heeft ook Alzheimer, op moment van diagnose zijn er nog voldoende momenten om over uitvaart wensen e.d. Te praten hoor. Je maken het nu wel erg commercieel met het verhaal over haar moeder, schandelijk! Verder heeft het niets met taboe te maken en het wordt bijna een soort industrie waar sommigen buitenproportioneel veel geld aan verdienen. Voor iedereen die ik ken en spreek, nooit niet Yarden. Ook Yarden zou zich het volgende moeten bedenken; de maatschappij, dat ben jij! En ook deze commercial bevestigd weer dat we ver zijn afgegleden met z'n allen.

     • Yarden   12.55, 3 oktober 2016

      Geachte heer,
      Dank voor uw reactie en fijn dat u het nog kunt regelen met uw vader. ^Hendrik-Jan

   • Edith   22.51, 26 maart 2016

    In mijn vriendenkring wordt met veel waardering over deze reclame gesproken. Toen ik ontdekte dat er veel negatieve reacties op deze reclame kwamen, verbaasde mij dat dan ook. Ik vind juist het begrip "de dood omarmen" zeer liefdevol en bevrijdend. En ik ben toch echt van jongs af aan veel met de dood geconfronteerd.

  • Anoniem   23.27, 5 april 2016

   Afschuwelijk en zeer pijnlijk deze reclame, maar misschien is het wel de bedoeling.... Spreekt iedereen erover, weer reclame voor yarden maar voor mij zeer negatief, welke gek bedenkt zoiets, de dood bespreekbaar maken doe je niet op deze manier, en iedereen doet dat anders!!

  • Bart   23.00, 15 september 2016

   Nog nooit zo een achterlijke reclame gezien! word er kotsmisselijk van als ik naar die ellende moet kijken, dus verzin aub iets anders om je "klanten" binnen te halen

   • Yarden   13.11, 21 september 2016

    Geacht heer,
    Dank voor uw reactie. Jammer dat u het zo noemt. We voeren ook andere campagnes om de dood bespreekbaar te maken. Zoals ons filmpje over de Wensenbank waarbij we mensen met elkaar laten praten over hun uitvaartwensen: https://www.yarden.nl/wensenbank.htm ^Hendrik-Jan

 2. Johanneke   21.52, 23 november 2015

  Toen ik deze reclame voor het eerst zag was ik stil en heb ik geluisterd en gekeken. Ik vond het geweldig, open, rauw en ook mooi. Bijna te poëtisch, voor zoiets kils als de dood. Ik voel ook nog steeds zeker wel iets kriebelen: 'kan dit wel?' Maar ik weet het al: voor míj kan dit heel goed. Is het een verademing, eigenlijk. En erg moedig, ook. Dat mag ik wel.

  • Yarden   16.52, 26 november 2015

   Geachte mevrouw,
   Dank u wel voor uw reactie op onze tv-commercial. Yarden wil de dood bespreekbaar maken en heeft gekozen voor deze manier. Waarbij het nooit onze bedoeling is om mensen te kwetsen. Maar juist om even stil van te worden. Om over na te gaan denken. Hartelijke groet,^Anita

   • Jeroen   01.02, 9 januari 2016

    Wat een vreselijke reclame. Misselijkmakend!

    • Yarden   17.07, 11 januari 2016

     Geachte Jeroen, dank voor uw reactie. Kunt u mij aangeven waarom u onze tv-commercial zo ervaart? Ik hoor graag van u.^Anita

     • Jan van Zanten   17.33, 4 april 2016

      Goeden middag ,

      Het zou verstandig zijn om een ander reclame bureau te zoeken ,ik erger mij al heel lang aan uw reclame die begint met : "man begraven etc " ik heb prostaat kanker met uitzaaiing en zoek heel veel afleiding maar wens NIET "tig keer " per dag herinnerd te worden aan het hegeen ik heb en doe dan ook onmiddellijk het gekuid af ,hoe verzin je het ,degene dit dit heeft verzonnen mankeert helaaml niets en denk niet aan zijn of haar zieke medemens om met zo een indringende stem mij er aan te herinneren.
      Ik reageer nooit ,maar vond het nu noodzakelijk !

      Gr.
      Jan van Zanten

      • Yarden   16.41, 6 april 2016

       Geachte heer Van Zanten,
       Allereerst wil ik u oprecht veel sterkte wensen. Het is absoluut niet mijn bedoeling u te kwetsen of te raken. We hebben de keuze gemaakt om het op deze manier de dood bespreekbaar te maken. Mensen die kanker hebben, pijn doen, is het laatste wat ik wil. Ik wens u sterkte en kracht.
       Vriendelijke groet,^Anita

   • René Kostense   13.15, 25 april 2016

    Beste Yarden,

    helaas kennen wij verschillende mensen op leeftijd die de reclame verschrikkelijk vinden, ja zelf zeg ik ook deze manier van bespreekbaar maken zeer negatief is de mensen zijn er bang van en dat is niet de manier van.
    Het komen te overlijden is voor een zeer grote groep op deze manier onbespreekbaar.

    Nu is bij mij de maat vol en reageer vanwege de tranen die deze ochtend uit paniek en angst geuit werden door een van de deelneemsters in ons zorgatelier.
    Het gaat om een dame met Alzheimer, ze heeft van het weekend de reclame van jullie gezien. De momenten van heldetheid bij dees vrouwtje, weten dat ze Alzheimer heeft, nu is ze bang en roept ze " de dood omarmt me dat wil ik niet".
    We hebben haar zojuist oplaten halen door der kinderen daar het voor de overige deelnemers voor onryst zorgt.

    Ik sluit me bij alke kritiek aan, uw lakonieke houding is beneden pijl, deze reclame is ongehoord en inderdasd te beangstigend.

    ondernemend gezien heeft u iets k aten ontwikkelen wat geld kost mogelijk daarom haalt u het niet van de buis.
    Ik mag hopen dat u toch de heldetheid heeft deze commercie te schrappen.

    Ik verneem van u,

    met vriendelijke groet,

    René Kostense

 3. Ellen   22.39, 23 november 2015

  Adelheid: als je je moeder op die manier verliest is het gemakkelijk praten. Dus: smakeloze commercial.
  Als je je partner verliest op veel te jonge leeftijd piep je wel anders. Dan is er niets om dankbaar voor te zijn. Zeker niet als die dankzij onkundige artsen zodanig heeft moeten lijden dat je na vijf jaar nog te lijden hebt van het trauma dat je daaraan hebt overgehouden.
  De dood omarmen? Neen, niet op die manier.
  Veel plezier met het geld dat u verdient met deze commercial. En veel sterkte vast als u ook iemand veel te vroeg verliest.

  Boodschap aan Yarden: Jullie proberen met alle macht van alles omtrent de dood een feestje te maken, maar het is geen feestje en dat zal het ook nooit worden. Geloof mij maar.
  Dus stop met die ridicule acties.

  • Yarden   16.54, 26 november 2015

   Geachte mevrouw,
   Het spijt mij oprecht dat we u zoveel pijn doen met onze commercial. Wat maakt dat u denkt dat wij de dood als een feestje zien?
   Wij willen de dood bespreekbaar maken en hebben gekozen voor deze manier. En het is jammer, dat u zich hier zo aan ergert.
   ^Anita

 4. Ellen   22.43, 23 november 2015

  Bericht aan Yarden: u mag mijn bericht best gebruiken voor commerciele doeleinden. Ik vrees alleen dat het niet zou voldoen aan uw commerciele doeleinden.

 5. Marielle   19.54, 24 november 2015

  Bij deze reclame wordt niet stilgestaan bij de mensen die op dit moment weten dat ze niet lang meer te leven hebben en bij hun toekomstige nabestaanden. Deze reclame is zeer smakeloos en is gezien de berichten op facebook ook niet de manier waarop de meeste mensen in Nederland de dood willen bespreken. Sta ook eens stil bij de kinderen die de reclame onverwacht voorbij zien komen en een opa of oma hebben die niet lang meer te leven heeft of, nog erger een vader of moeder. Het feit dat ze zo geconfronteerd worden, zonder dat ze daar op voorbereid kunnen worden of zelf op tijd weg kunnen zappen is afschuwelijk! Om nog maar te zwijgen over de mensen die herkenbare pijnlijke beelden zien omdat het voetbalteam van hun zoon ook zo om de kist heen stond. Mensen moeten zelf kunnen kiezen of ze hier mee geconfronteerd willen worden en dat kan met een reclame op tv niet! Respectloos!!

  • Yarden   20.10, 27 november 2015

   Geachte mevrouw,
   Dank u wel voor uw reactie. Het spijt mij dat u onze commercial als respectloos ervaart.
   In onze blog hebben wij een toelichting gegeven waarom wij deze commercial hebben gemaakt.
   Ik realiseer me ten zeerste, dat een tv-commercial verschillende reacties kan krijgen. En dat bij de beelden over afscheid ieders persoonlijke emoties kunnen vrijkomen, omdat het gedachten oproept aan vader, een vriend of andere dierbare die is ontvallen. Een afscheid is in mijn beleving altijd pijnlijk.^Anita

 6. Lieke   22.34, 25 november 2015

  Na de reclame zojuist weer gezien te hebben, toch een bericht.
  Verschrikkelijke reclame, vooral de laatste paar zinnen.

  Deze reclame jaagt kinderen enorme angst aan, heb ik ondervonden. Je kunt de dood voor hen bespreekbaar maken door bijvoorbeeld een huisdier dat doodgaat.
  Niet via deze reclame, met al die kisten en confronterende teksten.

  Ik snap niet dat je als uitvaartonderneming hiervoor kiest. Neem de reclame van de Dela, waarin mensen uitspreken hoeveel ze van iemand houden. Dat is tochveel mooier, positiever en zo bereik je ook je doel dat men nadenkt over de dood.

  Groeten,
  Een onderwijzeres.

  • Yarden   20.17, 27 november 2015

   Geachte mevrouw, onderwijzeres,
   Dank u wel voor uw reactie op onze tv-commercial. U vergelijkt tv-commercials met elkaar. Natuurlijk kan het zo zijn dat de ene commercial u meer aanspreekt, dan de ander. De impact voor bij het zien van deze commercial is voor iedereen weer anders.^Anita

 7. Monique Nolting   22.37, 25 november 2015

  Ik vind de reclame van Yarden echt stuitend....
  De dood bespreekbaar maken kan volgens mij wel op een andere manier..
  Volgens mij is er geen enkele rekening gehouden met mensen die middenin een rouwproces zitten...
  Ik ben in een rouwproces, maar ook mensen die niet in deze situatie zijn, vinden jullie reclame misplaatst.
  Deze reclame is echt wat mij betreft genomineerd voor de slechtste commercial van 2015, zo niet van de laatste 10 jaar!

  • Yarden   20.19, 27 november 2015

   Geachte mevrouw Nolting,
   Het spijt mij oprecht dat u zich gekwetst voelt door onze commercial in deze voor u uiterst emotionele periode. Ik wens u heel veel sterkte in deze periode van verdriet.^Anita

 8. Hester   00.22, 26 november 2015

  Wat een walgelijke reclame, hoe kunt u zoiets als een positieve reclame presenteren. Ik denk dat mensen er heel anders tegenover staan, als je iemand verliest die je dierbaar is.

  • Yarden   20.25, 27 november 2015

   Geachte mevrouw,
   Dank u wel voor uw reactie. Ik ben mij er zeker van bewust hoe heftig het is een dierbare te verliezen. En wat een impact dit heeft op je leven, je zijn. Een tv-commercial wordt door ieder mens anders ervaren. Voor u is dit walgelijk. Dit spijt mij.^Anita

 9. Nelleke   22.56, 26 november 2015

  Uw nieuwe reclame is ronduit vreselijk. Natuurlijk krijgen we allen met de dood te maken maar hoe u dit nu brengt is aanstootgevend. Haal deze manier van reclame maken zo snel mogelijk weg van de tv.

  • Yarden   15.07, 1 december 2015

   Geachte mevrouw, Ik begrijp uit uw reactie dat onze tv-commercial u in het geheel niet aanspreekt. Kun u misschien aangeven, wat precies zo raakt?^Anita

 10. Maria Bloem   14.53, 27 november 2015

  Geachte Yarden. Ben het helemaal met jullie eens dat de dood bespreekbaar moet zijn, maar niet op deze manier. Ik ben zelf weduwe geworden toen de dood nog een taboe was, nu 32 jaar geleden. Toen had je zelf helemaal geen inspraak van wat je graag wilde met een uitvaart en dat was zeker niet goed. Ik heb de laatste tijd veel begravenissen mee gemaakt onder andere een zus die verongelukt is, en ook ziektes waarbij het verkeerd ging. Ik ben blij dat al deze mensen niet bij U verzekert waren. Een advies neem een goed reclame bureau in dienst en laat hun een mooie en waardige commercial maken

  • Yarden   15.05, 1 december 2015

   Geachte mevrouw Bloem. Dank u wel voor uw reactie. Ik begrijp dat u al veel in aanraking bent geweest met afscheid nemen. Yarden heeft gekozen voor deze manier van uiten en het spijt mij dat deze uiting u niet aanspreekt. Kunt u mij aangeven wat in onze commercial u niet aanspreekt.^Anita

 11. Marlon   22.26, 29 november 2015

  Jammer dat mensen de commercial zo negatief ervaren. Ik vind hem fijn. Ikzelf heb al mijn uitvaartwensen, tot en met muziek en afscheidscadeautje, kaart, wilgentenen mandje etc. al jaren geleden vast laten leggen. Een dierbaar iemand beëindigde haar leven en ik maakte van zeer nabij mee hoe ouders, vrienden en geliefden worstelden omdat ze niet wisten wat te doen voor de uitvaart, hoe zíj het gewild zou hebben. Juist de wetenschap dat je iemands laatste wensen vervult, geeft rust. Nu maken jullie dit onderwerp bespreekbaar, onder de levenden. Niet als het te laat is. Dat vind ik mooi, fijn en lovenswaardig. Ik hoop dat door Adelheid veel mensen gaan praten!

  • Yarden   15.03, 1 december 2015

   Geachte mevrouw, Dank u wel voor uw reactie. Yarden wil inderdaad met deze commercial de dood bespreekbaar maken. En voor iedereen, ongeacht religie, cultuur of achtergrond. Fijn te horen dat onze campagne u aanspreekt. Goed dat u ons dit laat weten.^Anita

 12. Wilma   00.30, 30 november 2015

  Ik vind uw reclame aanstootgevend. De reclame is zeer confronterend voor terminaal zieken en mensen die recent dierbaren hebben verloren. Wanneer je tv wil kijken, wil je in de meeste gevallen ontspannen, in ieder geval niet met je verdriet geconfronteerd worden in een vorm waaraan geen ontsnappen mogelijk is.

  • Yarden   15.01, 1 december 2015

   Geachte mevrouw, Ik wil u danken voor uw reactie. En het spijt mij oprecht, dat onze tv-commercial u zo raakt. Ik begrijp dat een dergelijke campagne, als je zelf te maken hebt met afscheid nemen in je nabijheid, je raakt. En ik realiseer me dat de dood een thema is wat ons allen raakt. En waar we met regelmaat mee geconfronteerd worden. Met deze campagne willen wij bereiken, dat een ieder gaat nadenken over de dood. Ik wens u heel veel sterkte bij je persoonlijke verdriet.^Anita

 13. Peer van Hassel   09.38, 30 november 2015

  Beste Yarden, wat een vreselijk smakeloze reclame. Hier hadden jullie beter over moeten nadenken.
  Wat mij het meeste ergert is een reactie van uw kant op een opmerking van iemand.
  Hierop wordt door u gereageerd met de woorden: "ik weet hoe het is om iemand te verliezen".
  Hoe haalt u het in uw hoofd om op een vraag of opmerking van iemand uw persoonlijke emotie te gaan verkondigen.

  • Yarden   14.59, 1 december 2015

   Geachte heer Van Hassel, mijn excuses dat ik u met mijn persoonlijke reactie heb geraakt. Dank u wel voor uw feedback hierop.^Anita

 14. Yvonne   10.41, 1 december 2015

  Geachte Yarden en Adelheid Roosen,

  Ik begrijp alle voorgaande reacties niet.Ik vind het helemaal geen aanstootgevende commercial.
  De realiteit is nu eenmaal het feit dat we allemaal een keer dood gaan,en ik vind dat het prachtig in beeld gebracht is.Ook ik ben dit jaar mijn dierbare vader kwijtgeraakt,maar ik voel mij totaal niet gekwetst.Wat ik allemaal lees over respectloos met een urn zwaaien,zittend op een doodskist.Zo ervaar ik dit niet als ik deze commercial bekijk.Ik vind het juist heel integer en intiem.En mensen die vinden dat het voor kinderen te confronterend is zouden er eens over na moeten denken de tv helemaal uit te zetten.Ik vind alle beelden en berichten over aanslagen,vluchtelingen en oorlogen vele malen gruwelijker.
  Ik vind ook de nominatie bij Radar voor De Loden Leeuw volkomen onterecht.
  Met vriendelijke groet,
  Y.van Leeuwen

  • Yarden   15.39, 1 december 2015

   Geachte mevrouw Van Leeuwen,

   Dank u wel voor uw positieve reactie. Fijn dat u onze intentie begrijpt en ook als zodanig heeft ervaren. Ik wil als geen ander zorgvuldig omgaan met rouw en verlies en afscheid nemen.

   En dit is ook wat Adelheid heeft gedaan, toen haar moeder Alzheimer kreeg. Nogmaals dank.^ Anita

  • Koen   22.13, 8 december 2015

   Beste Yvonne,

   Dapper! U bent de enige die deze advertentie positief ervaar en dit hier laat weten.
   Wilt u er verder nog over praten?

   Misschien kan dan nu de reclame van TV, zodat alle andere kijkers weer TV kunnen kijken zonder zich aan deze met urn zwaaiende (door Yarden aanbeden) vrouw te storen.

   Wanneer u niet weet welke wensen uw moeder had, heeft u haar weggestopt in een verzorgingstehuis of bent u wellicht enkel op de erfenis uit? Was u haar vergeten?

   Grt, Koen

   • Yarden   12.53, 11 december 2015

    Beste Koen, ik vind het jammer, dat u zo reageert. Ja ik zou heel graag met u willen praten. Juist om te horen, waarom u zich zo vreselijk ergert. Is het de mens Adelheid Roosen, of is het de boodschap die wij met u willen delen?^Anita

  • Betty   00.40, 3 februari 2016

   Ik begrijp alle reacties ,maar uiteindelijk is het super belangrijk dat je weet wat iemand wil na zijn/haar dood.Het bespreekbaar maken is soms erg moeilijk.Ik merk dat in mijn werk regelmatig (werk met ouderen en zieken ) .Niet is zo moeilijk als niet weten wat iemand graag wil betreffende de uitvaart/crematie en alles er omheen ,er niet over kunnen of willen praten is zo.....onaf.Bij mij thuis werd daar altijd open over gesproken ,dat was heel bevrijdend . Ik heb zowel persoonlijk als vanuit mijn werk in de zorg veel ervaring.Dood is een zekerheid in het leven ,daar moet je open over zijn ,en het is zo mooi en bevrijdend om bij dat proces betrokken te zijn ,ook al is het nog zo verdrietig.Afscheid nemen in de geest van de persoon ,hoe oud of jong ook ,is echt heel belangrijk .Vooral voor nabestaanden.Het geeft zoveel troost en helpt bij de rouwverwerking.Misschien is het voor sommigen erg confronterend ,maar het verstoppen is veel erger.Ik begrijp de reacties ,maar ik vind het ergens ook wel een eyeopener.Dood hoort bij het leven en daar moet je over nadenken en bespreken met je nabestaanden .Ik weet hoe erg het is als je niet weet wat iemand zou hebben gewild ,dat maakt het zo moeilijk .

 15. Ingrid Schouten-Minten   15.55, 2 december 2015

  Ik wil graag reageren op uw commercial, die, om kort te zijn, wat mij betreft per direct van zowel tv als radio moet verdwijnen.
  De tv reclame is niet alleen smakeloos maar daarbij ook nog eens zo slecht qua inhoud en overdreven acteerwerk, dat het nauwelijks te begrijpen is dat deze commercial uitgezonden kan en mag worden. Ik begrijp dat u de dood bespreekbaar wil maken, maar het kan niet de bedoeling zijn dat u met de omlijsting van deze boodschap mensen die net een verlies van een dierbare hebben meegemaakt telkens opnieuw pijn doet. Het overbrengen van de boodschap kan op een veel warmere manier. Mijn dochter heeft enorm veel verdriet na het overlijden van haar oma en de angst voor de dood die daaruit voortvloeit is op z'n minst gezegd zorgelijk. Uw reclame confronteert haar steeds weer opnieuw op een zeer respectloze manier met de dood: u dringt immers ongevraagd haar emotionele wereld binnen met een benadering van de dood die voor haar alleen maar nare gedachten en gevoelens oproept. In plaats van de dood tot een bespreekbaar item te maken,ontstaat er een steeds grotere afkeer om over het onderwerp te praten. U schiet aldus uw doel met deze commercial volledig voorbij: u zult wat mij betreft nooit, maar dan ook nooit, de uitvaart van een van mijn dierbaren mogen regelen. Daar zoek ik liever een uitvaartorganisatie voor die het hart op de juiste plaats heeft: in zijn lichaam en niet in de kille belichaming van de door u in de reclame gebruikte urn........

  • Yarden   14.46, 7 december 2015

   Geachte mevrouw Schouten-Minten,
   Dank u wel voor uw reactie op onze commercial. Ik begrijp dat onze commercial niet aansluit bij de manier waarop u de dood bespreekbaar wilt maken. Dat spijt mij. Het is zeker niet onze bedoeling uw dochter angstig te maken zeker nadat zij verdriet heeft om het verlies van haar oma.^Anita

 16. Jolanda   00.49, 8 december 2015

  Zodra de stem van een te theatrale Adelheid onze woonkamer binnenkomt zetten we de tv op een andere zender. Dat de dood bespreekbaar moet zijn en dat dood bij het leven hoort, prima. Maar de dood omarmen als wij net vorige week onze 36 jarige neef hebben verloren bij een verkeersongeval is niet echt van toepassing. En zo zullen velen dat ervaren. Respectloos en zeer stuitend. Dus kies aub iets anders. ( de crematie die plaatsvond in Meppel bij Yarden was overigens prima geregeld!)

 17. Eva Goedhart   22.08, 8 december 2015

  Wat een walgelijke reclame! Ook kinderen kijken tv en zien deze afschuwelijke horror-reclame! Zeer smakeloos en onzorgvuldig gemaakt! Slaat juist de plank hiermee helemaal mis!
  Zo snel mogelijk van het scherm halen!

  • Yarden   12.54, 11 december 2015

   Geachte mevrouw Goedhart, dank u wel voor uw reactie. Jammer dat onze tv-commercial bij u zoveel negatieve gevoelens oproept. Als u hierover op een andere manier wilt praten of in contact wilt komen met mij, dan hoor ik dat graag van u. Inhoudelijk kan ik niet reageren, omdat uw mening ronduit negatief is. En ik vooral benieuwd ben naar het waarom van deze negatieve reactie.^Anita

 18. J. Heiner / Marcompagnon   23.53, 8 december 2015

  Het probleem van deze commercial is dat je meer achtergrond nodig hebt om het geheel op waarde in te kunnen schatten. Het thema is natuurlijk niet laagdrempelig en wordt op geen enkel moment toegankelijk gemaakt. Een gemiste kans, want het kan zoveel beter. Ik ben zo vrij geweest om er een stuk over te schrijven.
  https://www.linkedin.com/pulse/ook-opa-henk-gaat-dood-joël-heiner

 19. desiree   23.14, 9 december 2015

  Wat een vreselijk nare reclame is dit ik wordt er helemaal eng van elke keer weer als ik hem zie en mijn dochter wordt er bang van! Ik vindt dit echt niet kunnen en hoop dan ook dat hij snel van de tv afgehaald wordt!! Ik vindt het een hele lugubere manier om over de dood te spreken er zijn misschien niet veel grenzen meer maar dit is een harde grens.. iets meer respect voor de dood!

  • Yarden   13.13, 10 december 2015

   Beste Desiree,
   Ik vind het jammer dat onze tv-commercial door u als zodanig wordt ervaren. U spreekt over grenzen, ik zou, als u dit op prijs stelt, graag met u in gesprek gaan over deze grenzen. Waar deze liggen, of volgens u zouden moeten liggen. Want juist de dood en het praten erover raakt die grenzen. Indien u dit op prijs stelt, dan hoor ik dit graag. Dank u wel voor uw reactie.^Anita

 20. Han Epskamp   13.40, 10 december 2015

  Dachten we eindelijk van die verschrikkelijke Adelheid Roosen verlost te zijn, in mijn ogen iemand die niets kan behalve hysterisch doen, duikt ze ineens op in deze smakeloze, slecht gemaakte commercial.
  De enige boodschap die ik kan ontdekken: De één zijn dood is de ander zijn brood. Walgelijk! Ik hoop van harte dat ze hiermee de Loden Leeuw wint.

 21. Patricia   23.29, 10 december 2015

  Beste Yarden,
  Er is nog nooit eerder in me opgekomen om tijd te besteden aan het op zoek gaan naar een plek waar ik een reactie kan geven op een commercial.
  Ik snap dat uw bedoeling is om de dood bespreekbaar te maken, maar doe dat alstublieft niet op deze absurdistische manier. Binnen onze familie zijn wij een aantal dierbaren verloren, waaronder mijn vader.
  Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om de dood bespreekbaar te maken en te houden. Maar van deze commercial wordt ik echt onpasselijk, too much in your face.
  Het kan subtieler en daarmee een stuk respectvoller naar het leven.
  Andere uitvaart maatschappijen hebben dit in mijn ogen een stuk doeltreffender gedaan.
  Zie de volgende link.
  Dit is een kort stukje film, waarbij het om hetzelfde gaat...en in mijn ogen veel poëtischer en zeker niet kwetsend, maar herkenbaar.
  http://youtu.be/LUZRtV1PpAw

  Ik hoop dat u in uw volgende campagne rekening kunt houden met de kijker.
  Met vriendelijke groeten,
  Patricia

 22. Anoniem   00.58, 11 december 2015

  Jullie reclame houdt mij al enige tijd bezig. Elke keer zie ik de reclame met afschuw. Dood is inderdaad iets waar we niet om heen kunnen maar de theatrale wijze is in mijn ogen niet respectvol en zet mij niet aan het denken over mijn eigen dood maar geeft mijn het gevoel dat Yarden niet in staat om bij overlijden van mijzelf of een dierbare dit op een waardevolle wijze uit te voeren.
  ik geloof daarnaast dat klanten zich moeten herkennen in organisaties waarvoor men kiest. En dan een organisatie naar zijn (potentiele) klanten moet luisteren. Als er volop wordt aangegeven dat men zijn verzekering opzegt en dat men graag wil dat de reclame stopgezet wordt, vind ik het onbegrijpelijk dat hier geen gehoor aan wordt gegeven. Doel van je reclame is toch dat je boodschap overkomt? Je kiest voor het medium reclame op TV waarbij je een brede doelgroep bereikt. Dan is de 'zogenoemde poetische aanpak' niet echt doeltreffend en toegankelijk.
  Waarbij in jullie branche integriteit en respect hoog in vaandel zou moeten staan.
  Daarnaast 'belast' je ook je eigen medewerkers. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk de verzorging en organisatie voor en tijdens de dienst is en ik heb veel respect voor mensen uit dit vak. Het zou mij niet verbazen dat door deze reclame ook je eigen medewerkers niet 'trots' kan laten zijn op hun vak. Daarbij hoort namelijk een gevoel van warmte, respect, begrip en ruimte. En niet een karikatuur van de dood.

  @Anita, met alle respect, je hoeft niet te reageren op deze post aangezien ik wel kan uitspellen hoe je reactie zal zijn gezien je reacties op eerdere posts. In dit geval is er maar 1 antwoord: geen woorden meer maar daden, maak als Yarden de balans op, kies eieren voor je geld alvorens je je merk nog meer schaadt en direct van de buis. En niet wachten tot de strippenkaart op is.

 23. Mirjam   10.11, 11 december 2015

  Ik heb vrij recent mijn moeder verloren. De oorzaak was iets anders maar zij had Alzheimer. Bij ons is praten over de dood een normale zaak. Het hoort bij t leven. Echter de reclame die door u wordt vertoond ervaar ik als kwetsend, eng en als hij op tv voorbij komt zap iedereeen in mijn omgeving weg. Lijkt mij niet de perfecte reclame. Die Adelheid brengt t op een agressieve, enge manier en geeft t gevoel dat je blij moet zijn. Het kwetst mij zeer omdat ondanks dat mn moeder 81 was en Alzheimer had ik nog graag een aantal jaren van haar wilde genieten. Trouwens heb ik moeten opzoeken wie deze vreselijke reclame heeft uitgebracht. Ook een reden lijkt mij waarom deze reclame niet zijn doel bereikt....

  • Landa   11.50, 30 augustus 2016

   Beste Yarden, ik vind de commercial vreselijk. Wat een toneelspel. Als jullie willen dat de dood als 'normaal' wordt gezien, maak dan ook een normaal spotje. En hebben jullie ook wel eens stilgestaan hoe dit spotje binnenkomt bij de nog in leven zijnde mens en zijn omgeving. Smakeloos...de manier en toon waarop het gezegd wordt!!

 24. Frits   22.23, 14 december 2015

  Terecht verkozen tot loden leeuw 2015 slechte reclame!!!! Behoeft ook geen verdere uitleg ..... Yarden wat een blunder .... Doel bereikt??? Nee tegenovergestelde bereikt neem een voorbeeld aan Dela en Monuta Respect voor onze dierbare overledenen dat is wat nabestaanden wensen en met Respect is de dood zeker bespreekbaar ... Respect daar draait het om. Succes Yarden met jullie Respectloze campagne!

  • Yarden   16.36, 16 december 2015

   Beste Frits, dank u wel voor uw reactie. Ik vind het jammer, dat u op deze manier naar onze tv-commercial kijkt.^Anita

 25. Monique   12.22, 15 december 2015

  De uitreiking van de loden Loeki is mijns inziens volkomen onterecht. Wat een prachtige commercial! Confronterend, intiem en met veel gevoel gemaakt. Chapeau, Adelheid!

  • Yarden   16.35, 16 december 2015

   Beste Monique, dank u wel voor uw reactie. Mooi hoe u hier Adelheid het compliment geeft. Ik ben hier heel blij mee.^Anita

  • bale   15.46, 19 december 2015

   Ik heb niets met Yarden en heb zelf een verzekering bij P.C.Hooft maar ik zou graag willen dat die zo'n mooie,gevoelige reclame zou maken als Yarden.Waarom zoveel mensen zo negatief kunnen reageren op deze reclame begrijp ik niet.Geen inlevingsvermogen?De laatste 4 jaar 4 overledenen gehad in mijn familie en vriendenkring!

   • Yarden   18.11, 21 december 2015

    Geachte heer of mevrouw, dank u wel voor uw reactie op onze commercial. Veel sterkte met uw persoonlijke verlies.^Anita

 26. Trudy   16.13, 15 december 2015

  Wat moedig,mooi en liefdevol van Adeheid om op deze manier haar moeder te eren!
  Ik weet hoe moeilijk de laatste fase van een geliefd persoon is,vooral als er geen echt gesprek meer mogelijk is!
  Chapeau voor Adelheid en Yarden om de onvermijdelijke dood op deze manier te brengen,dat het een commercial betreft is voor mij bijzaak.

  • Yarden   16.34, 16 december 2015

   Beste Trudy, dank u wel voor uw reactie. Ik ben hier erg blij mee.^Anita

 27. Joske Bronneberg   20.24, 15 december 2015

  Ik vind het een prachtige en ontroerende reclame. Elke keer dat ik hem zie ben ik er weer opgetogen over !
  Geweldig zoals Adelheid dat doet !
  Veel reclames zijn niet om aan te zien, maar deze is top en had wat mij betreft de gouden Loekie mogen krijgen

  • Yarden   14.33, 17 december 2015

   Geachte mevrouw Bronneberg,
   Dank u wel voor uw reactie op onze tv-commercial. Ik vind het fijn te lezen, dat deze commercial u raakt.^Anita

 28. Willeke   01.58, 16 december 2015

  Ben het helemaal met Monique hierboven eens, heb zelf ook pas dierbaren verloren maar vind het juist een heel mooie reclame die je aan het denken zet.

  • Yarden   14.32, 17 december 2015

   Beste Willeke,
   Dank u wel voor uw positieve reactie op onze tv-commercial. Ik wens u oprecht veel sterkte, bij het verwerken van uw verlies.^Anita

 29. Chantal Hobbelen   00.08, 18 december 2015

  Ik ben Chantal en pieker de laatste tijd erg veel over de dood. Ik ben bang hiervoor. En net als ik er even een tijd niet aan denk komt deze reclame weer. Ronduit triest en ik word er emotioneel en bang van. Haal dit van TV, want ik ben al genoeg aan het piekeren.

 30. Mieke   22.20, 20 december 2015

  Beste Yarden,

  zojuist heb ik jullie reclame weer op televisie voorbij zien komen.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds niet weet wat ik er van vinden moet.
  Afgelopen jaar ben ik mijn man op 36 jarige leeftijd verloren aan kanker. Gelukkig hebben wij samen al wat wensen op kunnen schrijven met medewerking van een van jullie mensen. Deze samenwerking evenals de uiteindelijke begrafenis heb ik als zeer fijn ervaren, waarvoor ook hartelijk dank.
  Wat ik nu terug zie in deze reclame (de kortere versie op televisie) komt mijns inziens niet overeen met datgene wat ik vorig jaar ervaren heb. Dat vind ik erg jammer.
  De commercial die ik teruggekeken heb op deze website, volgens bovenstaande link, vind ik mooier. Misschien ook omdat mevrouw Roosen hier, naar mijn mening, iets minder prominent aanwezig is.

  Ik heb respect voor wat jullie proberen te doen met deze reclame, maar ik denk dat het voor mij toch niet helemaal de juiste manier is.

  • Yarden   18.09, 21 december 2015

   Beste Mieke, Dank u wel voor de oprechte reactie. Ik hoop, dat vooral uw ervaring met een van onze mensen, u bij blijft. Ik begrijp dat deze reclame, juist door uw persoonlijke verlies, misschien confronterend kan zijn. Ik wens u heel veel sterkte toe.^Anita

 31. LH   00.12, 10 januari 2016

  Ronduit walgelijke commercial. Stuitend/kwetsend op een zeer nare manier. Op het moment dat kinderen gaan huilen bij het zien van jullie reclame wordt het denk ik de hoogste tijd om deze bespottelijke en kwetsende rommel van de buis te halen.
  Dus mijn vraag is; hoe krijgen we jullie commercial definitief van de tv? Want ik, en vele met mij, zijn er helemaal klaar mee!

  • Yarden   17.06, 11 januari 2016

   Geachte mevrouw, dank u voor uw reactie. Het spijt mij dat u onze tv-commercial als vervelend ervaart.^Anita

 32. FJ   11.30, 11 januari 2016

  Ik vind dit een uiterst ongepaste reclame. Met name de tekst "de dood omarmen"

  Ik loop nu al een jaar bij de GGZ 2e lijns om mij van mijn depressie af te helpen. Ik heb zelfmoord gedachten en pogingen gedaan. Ik leef gelukkig nog en ben gelukkig niet opgenomen geweest. scheelde niet veel.

  Die tekst komt zomaar de ether in en "de dood omarmen" heeft bij mij een hele andere en ongewenste uitwerking. Als je eenmaal een doodswens gehad hebt kom je daar nooit meer vanaf. Ik ben altijd te laat met de zender uit te zetten voor ik die walgelijke tekst hoor.

  Dit is erg vervelend en geeft mij verschrikkelijke suggesties en is niet goed voor mijn genezingsproces.

  Direct van de Radio en TV af!!!!

  • Yarden   14.46, 11 januari 2016

   Geachte heer, dank u wel voor uw reactie. Het spijt mij oprecht, dat onze tv-commercial bij u dit soort vervelende beelden oproept. Dit is absoluut niet de intentie. Indien u wilt, ben ik bereid met u in gesprek te gaan, juist over wat u schrijft. Ik wens u heel veel sterkte in dit proces toe.^Anita

  • LH   14.47, 11 januari 2016

   Beste FJ,

   Allereerst wil ik je heel veel sterkte wensen en hoop dat ik dat je jezelf snel beter gaat voelen. Vanuit jouw perspectief en gevoel had ik het zelfs nog niet eens bekeken. Voor mij is deze commercial ook zeer kwetsend. Ik heb werkelijk nog nooit de moeite genomen om op een commercial o.i.d te reageren. Maar ik ben het meer dan zat dat er diverse mensen ongewenst geconfronteerd worden met deze verschrikkelijke reclame waardoor zij zichzelf vervolgens naar, bang, intens verdrietig of hulpeloos voelen.

   Beste Yarden...hoeveel mensen willen jullie nog kwetsen? Hebben jullie enig idee wat jullie aanrichten? Zo niet lees bovenstaand bericht van "FJ" nog eens goed...en neem dit dan ook serieus! Stop hier alsjeblieft mee!

 33. LH   20.31, 11 januari 2016

  Anita? Ik wil dat je zsm mijn volledige naam weg haalt bij jouw reactie op mijn bericht.

 34. Renate   20.45, 14 januari 2016

  Afschuwelijke reclame. Een vriendin van me is net haar moeder verloren en heeft hier uiteraard heel veel verdriet van. Deze reclame maakt het er niet beter op. Hij komt in haar dromen voorbij en helpt in niets bij rouwverwerking of het omgaan met de dood, van jezelf of een ander. Ook ikzelf vindt deze reclame misselijkmakend. Hier is niets poëtisch aan. Bij ons is het zeker geen taboe om over de dood te praten, maar dan wel een op een hele andere wijze. Wanneer je iemand iets opdringt ( dat doe je met reclames welke ineens op je beeldscherm opduiken) bekijk dan alle scenario's. Hiermee hadden jullie kunnen weten dat dit bij heel veel mensen niet goed zou vallen. Zo niet wordt het misschien tijd voor een ander team met mensenkennis.

 35. Yarden   15.36, 15 januari 2016

  Kunt U AUB die *** reclame stopzetten

 36. Ed   16.53, 17 januari 2016

  Er is één ding dat ik mooi vind aan deze commercial en dat is dat er meerdere culturen en begrafenisrituelen in beeld worden gebracht. Verder vind ik het een irritante reclame, maar gelukkig roept deze bij mij geen gevoelens van intens verdriet op. In bovenstaande reacties lees ik dat dit bij heel veel andere mensen wel het geval is. Iets wat ik mij enorm goed kan voorstellen. Dat Yarden deze reclame heeft gemaakt en op tv/radio heeft gebracht is nog niet eens waar ik mij het meeste aan stoor. Dat is het feit dat er ontzettend veel mensen aanstoot aan deze reclame nemen en er oprecht verdrietig van worden en dat Yarden hier niets mee doet. In mijn opinie hadden ze de reclame van de buis moeten halen. Dan had je mij als klant binnen gehaald, want ik hou van organisaties die luisteren naar klanten en iets doen met klachten. Voor mij echter geen Yarden en ik zal dit mijn familie ook vertellen, want spreken over de dood is bij ons zeker geen taboe. Mijn omgeving weet mijn wensen (hoewel ik slechts 29 ben) en ik ook van mijn ouders. Daar heb ik zo'n smakeloze reclame niet bij nodig.

  Sterkte voor iedereen die bij het zien/horen van deze commercial bang, depressief, verdrietig wordt.

 37. Bas hubers   22.59, 19 januari 2016

  Ik heb nog nooit zo'n afschuwelijke en misselijkmakende reclame gezien. Die vrouw doet net of de dood leuk is. Kap met die onzin, stelletje randebielen

 38. Josephine   01.18, 23 januari 2016

  Deze - heel akelige - reclame is in elk geval niet effectief. Ieder die ik ken en ook ikzelf zapt gauw door naar een andere zender om het niet te hoeven zien of - vooral ook - horen. En persoonlijk zal ik uw maatschappij in elk geval niet kiezen voor een verzekering. Vooral door deze heel nare reclame.

 39. Henk   00.41, 2 februari 2016

  Ik irriteer mij nog steeds dagelijks mateloos aan uw reclame. Volgens mij heeft u hier zelfs een prijs voor ontvangen, zijnde de minst gewaardeerde reclame.
  Het is voor mij dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat u er gewoon verder mee gaat. Heeft u geen gevoel of snapt u het gewoon niet?!?!? Hoe dom kan je zijn. Voor mij en mijn gezin, kinderen en familie is het in ieder geval aanleiding om NOOIT en te nimmer zaken te doen met uw bedrijf. Kennelijk is geld verdienen voor u belangrijker dan de emoties van talloze mensen rondom deze reclame.
  Ga vooral zo door, wij gaan wel naar een instelling met wat meer discretie en begrip voor zoveel overduidelijke afwijzende reacties.

 40. Nena   01.36, 2 februari 2016

  We hebben na het zien van de reclame afscheid genomen van Yarden.
  Hoe kan een organisatie als Yarden er voor kiezen om gevoelens van mensen te schofferen en gebrek aan inlevingsvermogen uit te stralen.

 41. Anoniem   23.32, 2 februari 2016

  Graag deze reclame zo spoedig mogelijk niet meer uitzenden.

 42. Achterlijk   00.31, 5 februari 2016

  Wat een achterlijke reclame... Krijg er een slecht gevoel over in mijn maag, hoe kan je zo jezelf adverteren. Een urn knuffelen? Wat is het nut daar van? Gooi deze reclame alsjeblieft weg en haal het van de buis af!!!

 43. Petra   21.30, 5 februari 2016

  Wat een vreselijke reclame, hij gaat direct over op een ander net!! Zal nooit met Yarden in zee gaan!!!!

 44. Bert   20.51, 6 februari 2016

  Triest, dat een organisatie zoals Yarden op zo'n smakeloze en infantiele wijze reclame denkt te moeten maken. Mijn vertrouwen in uw organisatie heeft voor mij, als verzekerde,een forse knauw gekregen. De reacties van een dame met de naam Anita versterken dit negatieve gevoel. Hier past terughoudendheid. Het bespreekbaar maken van de dood, zoals U het noemt, is naar mijn mening geen taak voor uw organisatie. Uw klantenbestand bestaat niet uit onwetenden, maar juist uit weldenkende mensen die het bespreekbaar maken uitstekend zelf kunnen doen op hun eigen wijze. Daar is uw reclame niet voor nodig. Het stug volharden in het uitzenden van deze reclamespot zegt veel over Yarden en niet over uw klanten.

 45. Sonja   22.47, 6 februari 2016

  Stop alstublieft met die reclame, ik word er onpasselijk van. Normaal hoor ik geeneens reclame maar deze raakt je, op bijzonder onaangename wijze. AFSCHUWELIJKAFSCHUWELIJK. En dan te bedenken dat ik klant van jullie ben.

 46. Jacqie   00.56, 7 februari 2016

  Kan die Adelheid alstublieft weg? Is aanstootgevend. Een uitvaartorganisatie bespreekt niet de dood maar hoort nabestaanden te steunen en te begeleiden bij de uitvaart.

 47. marianne   21.29, 8 februari 2016

  wat een vreselijk dom bedrijf. ook ik wil het niet horen en ook niet zien! ! ga eindelijk kijken hoe ik kan protesteren en dan blijkt half nNederland ditmaal al gedaan heeft
  ik hoop dat iedereen niet meer bij deze uitvaart klote verzekering inschrijft
  anita wat een steengoede antwoorden!jullie gaan hopelijk gauw failliet xxx

 48. Sonja   22.07, 12 februari 2016

  Stop alstublieft met die reclame, ik word er onpasselijk van. Normaal hoor ik geeneens reclame maar deze raakt je, op bijzonder onaangename wijze. AFSCHUWELIJKAFSCHUWELIJK. En dan te bedenken dat ik klant van jullie ben.

 49. harro   10.34, 17 februari 2016

  En ik vind het dus wel een prachtige reclame... zeker geen 13 in een dozijn glad commercieel verhaal, maar inderdaad open, rauw en eerlijk. En dat is misschien even schrikken tussen de reclames voor auto's en tandpasta.
  Ik begrijp best dat het voor sommigen confronterend kan zijn als er net iemand overleden is, maar de tekst is geweldig, zoals ook alleen Adelheid dit kan...
  En er wordt niet met de dood gespot of lichtzinnig omgegaan, en niet het standard beroepsmatig begrip of medeleven dat veel uitvaart-organisaties uit (moeten?) stralen. Misschien moeten de meesten dus eerst eens goed naar de tekst luisteren...

  • Yarden   18.36, 19 februari 2016

   Dank u wel voor uw reactie. U ziet het goed, ik wil zeer zeker mensen niet kwetsen. Er is gekozen voor Adelheid en voor haar manier van spreken over de dood.
   En een dergelijke keuze kan inderdaad iemand aanspreken of juist het tegenovergestelde. Ik ben blij uw positieve reactie te lezen. Omdat ik juist heel graag wil dat iemand luistert naar hetgeen Adelheid te vertellen heeft.
   Met groet,^Anita

 50. Gwen   00.10, 19 februari 2016

  Ik vind de reclame echt walgelijk, toen ik hem de eerste keer zag kreeg ik echt kippenvel, en niet op een positieve manier. Ik merk ook dat de reacties van Yarden op alle comments nogal leeg zijn, er wordt geantwoord met een vraag, of een nutteloze opmerking gemaakt a la "het spijt me". Ook de blogpost vind ik nogal nietszeggend. (Ik heb nog geen uitleg gevonden waarom de reclame zo grof is, anders dan dat "hun kijk" is)
  Dat de dood bespreekbaar moet zijn ben ik met jullie eens, maar zo rauw en grof vind ik absoluut niet de manier. De opmerking "de dood omarmen" vind ik echt heel erg kwetsend, en ik denk dat dit ook helemaal moeilijk is voor mensen met een depressie ed. Kinderen vinden de reclame eng, voor mensen die ziek zijn is het erg confronterend.
  Ik zie echt geen enkel positief punt en ik hoop echt dat de reclame snel van tv verdwijnt want ik word er echt misselijk van

  • Yarden   18.35, 19 februari 2016

   Geachte heer of mevrouw,
   Ik wil graag inhoudelijk reageren. En als u dit op prijs stelt met u in gesprek gaan. Graag hoor ik of u daar voor openstaat. Het is namelijk absoluut niet onze bedoeling om u of anderen te kwetsen, met deze commercial.
   Met groet, ^Anita

 51. I   01.30, 19 februari 2016

  Vréselijke reclame.. Dat mens met die nog vreselijkere stem op zo'n kist.. Ook voor mij inderdaad een reden om nooit voor yarden te kiezen. Hopelijk vele met mij. Smakeloos

  • Yarden   18.33, 19 februari 2016

   Geachte heer of mevrouw,
   Jammer dat u onze tv-commercial op deze manier ervaart.
   Met vriendelijk groet ^Anita

 52. M E   00.25, 20 februari 2016

  Wat een walgelijke reclame stop er a u b mee
  Mijn man heeft beginnende alzheimer en hij weet dus nog precies wat er met hem aan de hand is ,nu moet hij tig keer per avond jullie reclame aanhoren.
  Ik vind dit zeer kwetsend voor hem .
  Voor ons dus beslist geen YARDEN

 53. NB   22.53, 20 februari 2016

  Ik vind vooral de muziek schitterend! Wat/wie is het?

  • Yarden   15.35, 22 februari 2016

   Geachte heer NB,
   De muziek bij de reclame is 'Vardani Mor Voghb' van Gevorg Dabaghyan.^Hendrik-Jan?

 54. Guus   00.45, 21 februari 2016

  Ik begrijp niet dat de reclame code commissie deze reclame toestaat, misselijk makend voor iemand die zijn of haar dierbare is verloren...weg ermee.

 55. henny   00.45, 21 februari 2016

  Ik vind het een zeer kwetsende reclame voor mensen die pas een dierbare hebben verloren en voor kinderen en depressieve mensen een erg enge reclame ,schandalig dat zoiets uitgezonden mag worden

 56. Simone   01.15, 21 februari 2016

  Geachte Yarden,

  Ik ben klant bij jullie en ik heb toch een sterke twijfel om over te stappen. Ik word letterlijk misselijk van jullie reclames. Ik lees continue jullie beweegredenen... Maar ik vind ze niet rijmen met wat ik in de reclame zie. Ik ben het volkomen eens met het feit dat mensen beter moeten gaan nadenken over hun afscheid. Maar door het op deze manier ten gehore en te laten zien. Nee, u stoot veel mensen tegen het hoofd met deze misselijkmakende reclame. Respectloos vind ik het. Ik zou het een groot gebaar van jullie vinden als jullie de reclame niet meer uit zouden zenden.
  Vriendelijke groet

 57. Anoniem   21.35, 21 februari 2016

  De dood van Adelheid is in "scène" gezet. Ze heeft haar moeder gebruikt voor haar eigen theater. De film is opgenomen met professionele apparatuur en verlichting. Dit is niet spontaan. Als de moeder van Adelheid gelijk de hare was dan zou ze die aandacht leuk hebben gevonden; maar ja dat weten er dus niet.

 58. tamara   23.12, 21 februari 2016

  Echt werkelijk prachtige reclame. Niemand kan dat beter dan Adelheid Roosen. Kippevel! In mijn vak als psychiater geleerd dat veel psychiatrie ook te maken heeft met angst voor de dood. Heel goed taboe doorbrekend te zijn! Weinigen weten hoe normaal rouwen er uit ziet,niemand praat daar over en zeker niet op tv!

 59. S   23.21, 21 februari 2016

  Hoe kun je in een reclame die zou moeten gaan over het bespreekbaar maken van de dood ouders laten zien die hun kindje verloren zijn? De angst van iedere ouder, voor, tijdens en na de zwangerschap: je kind verliezen. Op z'n Hollands gezegd heeft dat echt geen ene moer te maken met het bespreekbaar van de dood. Je kan het 100 keer besproken hebben maar als het je daadwerkelijk overkomt heb je daar geen houvast meer aan. Te schofterig voor woorden naar mijn mening. Ik ben helemaal voor dat dingen besproken moeten worden en eventueel zelfs op papier gezet dienen te worden. Maar laten we alsjeblieft het overlijden van baby's en jonge kinderen hier buiten laten. Dat is toch echt een sectie apart. Degene die dit bedacht heeft is zeker zelf nooit zijn of haar kind verloren!

 60. J   23.28, 21 februari 2016

  Beste Yarden, een reclame valt mij niet vaak op, maar u heeft het voor elkaar gekregen om iets gevoeligs als een begrafenis op een stuitende manier uit te buiten. Bespreekbaar maken is één ding, maar door de regie en scenes van uw reclame lijkt het wel of u een karikatuur wilde maken van het principe van een uitvaart. Het is totaal verkeerd qua toon en beeld. Alsof u de verdrietige mensen uit uw campagne juist belachelijk wil maken, mede door het 'blije' en 'uitbundige' karakter die jullie Adelheid erbij hebben gegeven. Totaal niet sympathiek of empathisch. Dat u nog niet beseft dat deze reclame mensen wegjaagt is mij een raadsel gezien alle reacties. @Anita, reageren is niet nodig.

 61. r.derksen   00.00, 22 februari 2016

  Wat een vreselijke reclame. Die stem van die vrouw alleen al......Waarom zouden we de doodt moeten omarmen? Niemand vind het leuk om een geliefd persoon te verliezen. En wie betaald deze onzin eigenlijk?

 62. Karel   00.39, 22 februari 2016

  Ondanks het feit dat bijna heel Nederland uw reclame afschuwelijk vind en u uw "reclame strippenkaart" afwerkt zegt afdoende voor uw organisatie.
  Een walgelijke vertoning waarbij ik steeds heel snel "wegzap".
  Uitvaartondernemers zeggen reeds is koor "dit is GOOR"
  Veel succes met uw walgelijk product, en tot de "loden Loekie" 2016
  U zult zeer hoog scoren in negatief opzicht. Proficiat.!

 63. Abby   00.57, 22 februari 2016

  Yarden, draai liever flappie in het vervolg.
  Ook leerzaam en heel goed voor de kinderen

 64. Han Epskamp   11.49, 22 februari 2016

  Ik begrijp het best hoor... je bent uitgekotst door het Nederlandse publiek, je hebt geen inspiratie meer... er komt bij niemand naar je theaterproducties... je kunt nog steeds niet acteren... dan is de de dood van je moeder de uitgelezen kans om weer in de picture te komen. En als de directeur van Yarden vraagt of je daar een commercial over wil maken ben je maar wat blij. En als je dan de Loden Leeuw wint trek je daar maar weinig van aan... de mensen (46% van de stemmen, nog nooit gebeurd) hebben het gewoon niet begrepen... daarom schrijf je een uitleg, in slecht Nederlands dat wel, maar je probeert je te verdedigen... maar het aantal negatieve reacties blijft maar toenemen... in ieder geval wordt er weer over je gepraat... en nee, je geeft niet op... want het doel heiligt de middelen...

 65. GW   21.42, 27 februari 2016

  Praten over "dood" taboe, zo'n kort door de bocht opmerking. Meer zoiets van, je wil het er gewoon niet, met zomaar elke jan L** over hebben. Ps, vind de reclame niet heel raar.

 66. Sharon   23.23, 29 maart 2016

  Ik vind het regel recht een belachelijke reclame echt waar ik snap niet waarom er zo'n reclame word gemaakt. Het kan mensen kwetsen op de manier waarop t gezegd worden. Ik vind echt dat deze reclame weg moet of veranderd moet worden want waarom zou je de dood omarmen? ik ben mijn vader allebei in een half jaar tijd kwijt geraakt kort geleden nou tis niet echt dat ik de dood omarm....

 67. Nick   22.52, 2 april 2016

  Beste yarden.

  Zouden jullie die kansloze reclame van tv willen halen ik erger mij er dood aan wat een trieste manier om aandacht te krijgen. Nogmaals wat een onsmakelijke bedoening Met die heks.

  • Henk v.d.Hoeven   17.03, 17 oktober 2016

   Wanneer verdwijnt die walgelijke reclame met dat vreselijke mens eens van de buis?Liever vandaag dan morgen!

 68. Steven   02.10, 5 april 2016

  Dit is een commercial. Het gaat Yarden om meer omzet te genereren en dat geldt ook voor Adelheid: geld verdienen. Zo simpel is het. En zoals vaak, het doel heiligt de middelen. Aan 'smaak' laat men zich dan weinig of niets gelegen liggen.
  Het zou Yarden en Adelheid sieren gewoon hun 'verlies' te nemen. Stoppen dus.

  • Yarden   16.45, 6 april 2016

   Geachte heer,
   Dank u wel voor uw reactie. En ik realiseer me, dat onze keuze voor Adelheid, voor u niet aansprekend is. Dit mag.^Anita

 69. daniel   02.20, 5 april 2016

  Zelf vindt ik de beslissing om deze reclame uit te zenden onbegrijpelijk. Het argument om het bespreekbaar te maken is moeilijk als waarheid aan te nemen. Aangezien jullie een commerciële organisatie zijn hebben jullie een eigen agenda. Ik vraag mij ook zeer af of dit wel maatschappelijk gezien jullie taak is. De reclame zelf is erg overdreven en theatraal en gaat wat mij betreft over de grens . De confronterende woorden geven de indruk te willen shockeren en niet het 'bespreekbaar' willen maken.
  Dat je iets bespreekbaar wil maken is ieders recht, maar als je beweerd dit vanuit goede bedoelingen bespreekbaar te willen maken. Is het tegelijk ook je verantwoordelijkheid hier met wijsheid mee om te gaan.
  Ik denk dat een ander reclamebureau geen overbodige luxe is...

  • Yarden   16.45, 6 april 2016

   Geachte heer,
   Ik respecteer uw reactie. En ik dank u hiervoor. De dood bespreekbaar maken is wat wij willen. En wij hebben gekozen voor deze manier.
   Ik realiseer me, dat welke manier ik ook kies, deze u wel of niet kan aanspreken.^Anita

 70. wil   17.24, 5 april 2016

  een bijzonder schokkende reclame, gezien de meeste negatieve reactie tijd om deze reclame te stoppen. de gouden leeuw was echt op zijn plaats, en hoe durven jullie door te gaan? zowel overdag als laat.
  mijn zoontje van 11 jaar vind deze reclame erg eng, hij is er bang voor. en met rede want hij was 5 jaar toen zijn vader stierf.
  hoe kunnen jullie zo respectloos zo'n reclame neerzetten. veel angst raakt hij op, ook nog steeds bij mij, ik was 7 jaar toen mijn vader stierf.
  het is dus echt zo; jullie gaan over lijken!!! zo verdienen jullie je rot geld, dat is immers belangrijker dan het leven? en in het bijzonder het kwetsbare leven?
  jullie moeten je schamen om zo'n smerig reclamestunt.
  jullie maken dat kinderen erover gaan dromen en misschien nog erger!

  • Yarden   16.46, 6 april 2016

   Geachte mevrouw,
   Ik schrik van uw reactie. En dit meen ik oprecht. Het is absoluut niet mijn bedoeling u of uw kind te kwetsen of zelfs bang te maken. Het is onze keuze om op deze manier de dood bespreekbaar te maken.^Anita

 71. Gerard   23.32, 5 april 2016

  Vreselijke reclame. Misselijkmakend! Mijn broer kreeg Alsheimer,en verkoos de dood.Iedere keer wordt ik hieraan herinnert bij het zien van deze z.g. reclame. Haal die rommel onmiddelijk van internet.

  • Yarden   11.26, 7 april 2016

   Geachte heer,
   Het spijt mij oprecht, dat onze reclame voor u een pijnlijke herinnering is aan uw overleden broer. Sterkte. ^Anita

 72. Jeanninne   18.07, 6 april 2016

  Adelheid Roosen is met vlag en wimpel geslaagd als meest irritante BN-er in de reclame. Ik hoop dat ze haar geen langlopend contract hebben gegeven. Ik krijg geen sympathie maar ik griezel er van hoe ze de boodschap brengt. Die telegramstijl van praten en vooral als ze dat laatste woordje "dood" en "allemaal" zegt. Ga alsjeblieft een nieuw reclamebureau zoeken! Stop met deze vreselijke reclame!

 73. ria   23.19, 7 april 2016

  Vreselijke en walgelijke reclame! Massaal opzeggen ..... want yarden luisterd niet naar de reactie s van de mensen .

 74. Esther   02.39, 10 april 2016

  Omarm de dood?? Mijn moeder riep in haar laatste doodsstrijd, 4 weken geleden, nog dat ze niet weg wilde!!!! Alsof dat niet goed was, want je MOET de dood omarmen...... Walgelijk! Waarom willen jullie mensen pijn doen? Want jullie weten dat met zo'n reclame,die kans heel erg groot is! Te walgelijk voor woorden!
  Ook mijn moeder heeft het in haar ziek zijn geroepen, dat ze dit niet kon aanzien!
  Oh ja, en kom nu eens niet met zo'n politie-correct antwoord..... Antwoord eens als een mens!
  Omarm de dood????? Nee, nooit! Ik omarm het leven!!!!!

  • Yarden   16.54, 13 april 2016

   Geachte mevrouw, Beste Esther,
   Dank u wel voor uw reactie! En ik kan me voorstellen dat uw moeder, op haar sterfbed deze commercial niet wilde zien. En natuurlijk omarm ook ik het leven. Dat is juist omdat de dood onlosmakelijk verbonden is aan het leven. En juist omdat ook ik, net als u van heel dichtbij afscheid heb moeten nemen van dierbaren. Daarom is het zo belangrijk erover te praten! Over dat afscheid, over die dood. En wat je wel of niet zou willen bij je eigen afscheid! En dat je elkaar de dingen zegt, die je nog wilt zeggen. Als u wilt, wil ik ook persoonlijk, van mens tot mens, met je in gesprek. Sterkte met uw verlies!! ^Anita

 75. Marlieke   20.21, 10 april 2016

  Ik begrijp uit deze pagina en uit de reacties dat er ook nog een tv-reclame is die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. Ikzelf kwam hierop uit doordat ik constant geconfronteerd wordt met de radio-reclame die begint met: 'Mam begraven of mam cremeren...'
  Mijn moeder is 5 jaar geleden overleden en elke keer als dit op de radio komt word ik hier weer mee geconfronteerd. Ik ben zelf al van kleins af aan verzekerd en ook mijn moeder heeft voor het overlijden alles nog zelf kunnen regelen. Dit heb ik als heel erg prettig ervaren. Echter, de reclame doet mij op geen enkele manier hieraan denken. De dood bespreekbaar maken is goed, mensen erop wijzen dat ze over hun eigen dood moeten nadenken vind ik ook goed, maar een reclame zo vaak en zo veel op de radio te horen krijgen vind ik vreselijk. Elke keer als de reclame begint, zet ik mijn radio (of het geluid) direct uit. Ik ben blij dat ik de tv-reclame nog niet gezien heb, want zo te horen is die nog veel erger. Er zijn denk ik veel meer manieren om de dood bespreekbaar te maken en dat is volgens mij niet door het leed van de nabestaande te portretteren. En dat is wel het idee wat ik krijg door de radio-reclame. De tv-reclame kan ik niks over zeggen, omdat ik deze dus niet gezien heb, maar te lezen uit de reacties is dat ook niet de manier om de dood bespreekbaar te maken. Ik ben het eens met de mensen die aangeven dat je de dood niet wil omarmen. Het moet ook geen taboe zijn, verdriet en erover nadenken voordat je overleden bent ook absoluut niet. Ervoor zorgen dat je er een mooi afscheid van kunt maken lijkt mij ook een hele goede insteek, weten dat je er alles aan hebt kunnen doen om het te kunnen afsluiten. Maar de dood zelf is niet mooi en kun je niet omarmen. Je bent je geliefde of je vriend kwijt en die komt niet meer terug. Dit is niet mooi, dit is hard en pijnlijk. Het raakt zijn scherpe kantjes kwijt, maar het wordt nooit mooi.
  Ik hoop dat deze reclame snel vervangen wordt door een andere, want er elke dag minstens 2 keer mee geconfronteerd worden vind ik heel erg vervelend.

  • Yarden   16.49, 13 april 2016

   Geachte mevrouw, Beste Marlieke,
   Dank u wel voor uw uitgebreide reactie! Ja wij hebben inderdaad zowel een radio- als een tv-commercial waarin Adelheid spreekt! En ja op deze commercials komen veel reacties! En de dood als onderdeel van het leven bespreekbaar maken, dat is wat ik wil bereiken. Praten over dood, over sterven, over alles dat daarmee samenhangt is wat ik wil. Juist omdat ik vanuit mijn werk merk, dat dit kan helpen op het moment dat het afscheid daar is! En dat een commercial aanspreekt of juist niet, ook dat kan. Als u het wilt, of dit op prijs stelt, ga ik ook met u hierover in gesprek. Dank u wel voor uw manier van reageren.^Anita

 76. Marjolein   13.43, 12 april 2016

  Ik en mijn omgeving ergeren ons ontzettend aan jullie reclames. De manier waarop in de reclames wordt gesproken over de dood vind ik zeer ongepast en respectloos.
  Ik heb recent zelf een dierbare verloren en vind dit al moeilijk genoeg. Als ik dan eens tv kijk of radio luister hoef ik daar niet nog minutenlang mee geconfronteerd te worden doordat jullie reclame vol zit met het woord 'dood'. De dood bespreekbaar maken is belangrijk, maar dat kan ook anders! Het overlijden van een dierbare zet mij echt wel aan het denken en ik ben er zeker voor om er over te praten, maar niet op de manier zoals Yarden dat doet, als een olifant in een porseleinkast.
  Het feit dat Yarden deze reclame blijft uitzenden ondanks massale negatieve reacties vind ik dan ook zeer stuitend. Ik weet in ieder geval waar ik mijn uitvaart NIET wil laten verzorgen!

 77. Willem jan   21.28, 14 april 2016

  Ik vindt m heel goed
  Mm lichaam is alleen buitenkant
  Adelheid is cool

 78. Piet   02.44, 16 april 2016

  Ik begrijp niet dat jullie nog steeds deze walgelijke reclame blijven uitzenden ondanks al de negatieve reacties beseffen jullie niet wat dit te weeg brengt bij mensen met alzheimer. Denken jullie dat mensen met alzheimer hun verstand verloren zijn en daarom hier geen trauma aan over houden.
  Besef onderhand maar eens dat je mensen met alzheimer hier erg veel verdriet mee aan doet.

 79. Monique   00.29, 22 april 2016

  Verschrikkelijke reclame ik ben blij dat ik niet bij yarden zit en was dat wel het geval zou ik er direct weggaan!Haal het van de t.v echt geen woorden voor!

 80. Bjorn   01.03, 23 april 2016

  Dit is veruit de meest wansmakelijke reclame die er ooit op televisie vertoond is. Je zult maar net een dierbare verloren hebben en dan met hiermee geconfronteerd worden. Ik heb er maar een woord voor. Schandalig. Ik zal dan ook nòòit voor deze maatschapij kiezen. Schaam jullie. Vreselijk.

 81. Reggy   00.52, 24 april 2016

  Gewoon wegklikken deze rare en misselijke reclame die je niet eens een reclame kan noemen. Iedereen is bang voor de dood en iedereen is bang om iemand te verliezen dus kan niks anders dan te zeggen om deze weg te halen van tv. Mijn zoon zat naast me en moet er toch niet aan denken om hem te verliezenen dan door deze reclame het te omarmen. Kom op zeg. Denk na over gevoel van mensen ipv geld.

 82. Aga   21.22, 25 april 2016

  Ook ik wil mijn kritiek over deze storende reclame uiten. Net als merendeel van de mensen, die hun reactie achter hebben gelaten ben ik in mijn gevoel gekwetst door deze vervelende communicatie. Storytelling mag dan wel de standaard zijn in de reclamewereld, maar niet op deze manier. Genadeloos en onverschillig. De intentie was wellicht nobel, maar de uitwerking is verre van dat. Als dit de filosofie van Yarden is , dan zegt het mij genoeg.

 83. Albatros   23.11, 1 mei 2016

  Wanneer donderen jullie eens op met die vervelende reclame???? Je hebt nou toch wel eens door dat bijna heel Nederland er niet op zit te wachten? Doe alleen wat je doen moet. Reclame maken hoort daar niet bij!!

 84. Hendrik Kramer   23.35, 7 mei 2016

  Zelden een overdreven en absurde reclame over de dood gezien. Ik ben bij het overlijden van en mijn vader en mijn moeder geweest zelden iets mooier en serener situatie meegemaakt. Ook mijn vrouw heeft het zelfde meegemaakt met het overlijden van haar vader die erg lang geleden heeft maar het overlijden was zo mooi en sereen en deze reclame breekt ongelooflijk in op dit serene gevoel. AUB stop met deze reclame want het maakt het overlijden tot een angstaanjagende gebeurtenis. Lijkt mij niet wat jullie willen, trouwens waarom reclame voor iets wat niet te vermijden is. Als jullie jullie werk goed en eerlijk doen heb je dat toch niet nodig.

 85. Marjolein   01.55, 8 mei 2016

  Hallo yarden,

  Ik snap echt dat jullie de dood bespreekbaar willen maken, maar niet iedereen is hetzelfde.

  Door deze reclame worden mensen gekwetst en geconfronteerd met hun ergste nachtmerrie de dood. Ik heb een angststoornis en ik lig vaak wakker door deze reclame. En kijk even hoe veel reacties u heeft van gekwetste mensen die gedwongen worden om terug te denken aan het verlies van een dierbare. Niet iedereen gaat zo met de dood om en jullie dwingen gewoon mensen om het op jullie manier te doen want deze reclame is overal. Ik vind dit niet kunnen. Het Word ook zo eng gebracht er kijken ook kinderen televisie... het gaat jullie volgens mij alleen om het geld en niet om het welzijn van anderen. Anders had u deze reclame na al deze reacties wel van de televisie gehaald.

 86. Mirie   22.48, 17 mei 2016

  Kunnen jullie svp de reclame van jullie verwijderen???? Wat een verschrikkelijke reclame, echt serieus de slechte welke ik ooit gezien heb!!!!

 87. Anti Yarden   23.58, 18 mei 2016

  Doe Uzelf en de rest van Nederland een plezier. STOP MET DEZE RECLAME!!!

 88. Joke   22.55, 19 mei 2016

  Wanneer stopt die verschrikkelijke irritante reclame van jullie ?

 89. Mario   00.00, 20 mei 2016

  Durven jullie te zeggen welke reclamemaker dit gemaakt heeft. Denk van niet.

 90. -   21.42, 20 mei 2016

  Afschuwelijke en oneerbiedige reclame, schaam jullie diep!

 91. Ellie   00.38, 22 mei 2016

  originele en gedurfde reclame met Adelheid. Ook ik heb op jonge leeftijd jonge en oudere familieleden en vrienden verloren en het grote verdriet gevoeld. waarom zou ik mij 'gekwetst' voelen door een reclame die gewoon laat zien hoe dat is: rauw en hard. Waarom deze reclame als een persoonlijke aanval zien? Iedereen krijgt vroeger of later met het verlies van dierbaren te maken. Dat is het leven!
  Respect voor de integere manier waarop Yarden op deze site omgaat met alle reacties. er zijn veel mensen (die ik ken) die deze reclame kunnen waarderen maar doorgaans reageren vooral mensen als ze ergens tegen zijn.

 92. Anna   01.00, 22 mei 2016

  Afgelopen jaar ben ik mijn beide ouders verloren. Heb het daar nog verschrikkelijk moeilijk mee. Ook mijn nog jonge kinderen hebben het nog ontzettend moeilijk. We slaan ons er doorheen. Helaas wordt het verwerken door jullie verschrikkelijke walgelijke rot reclame. Mijn jongens raken ervan overstuur, ik ook. Zodra de reclame komt zappen we meteen weg. Maar soms is de afstandbediening niet in de buurt en moeten we het aanhoren. Hoe durven jullie dit uit te zenden? Erger nog, hoe durven jullie na zóveel kritiek, hiermee door te gaan? Net werden we er weer mee geconfronteerd, tijdens een relaxte tv avondje op zaterdagavond. Ik ben zó ONTZETTEND boos.

 93. Michel   16.38, 23 mei 2016

  Het heeft in iedergeval wel bereikt dat er zoveel boze reacties komen op deze te ver gaande reclames van Yarden. Zo te lezen en in mijn omgeving te horen hebben jullie hier geen klanten mee gewonnen.
  Mensen worden verdrietig van jullie, hoe kun je hier mee door gaan!!
  Jullie boodschap is hier in weer heel duidelijk, kan ons het schelen het gaat ons alleen maar om het geld!
  Wat een organisatie of BV hoe je het ook wilt noemen.
  Ik zou het toch maar eens anders aanpakken dan zo respectloos om te gaan met jullie boodschap naar de klant toe.
  Mij heb je er in ieder geval niet mee gewonnen, en zo te lezen en horen denken er veel als hoe ik er over denk.
  STOP HIER MEE!!!!
  Hier gaan jullie echt te ver in.

 94. Harmen   00.10, 31 mei 2016

  Ik erger me al maanden over de reclame van Yarden met een misselijkmakend optreden van Adelheid. dit heeft niets meer te maken met het bespreekbaar maken van de dood!!! Dit doet mensen alleen maar pijn, heel veel pijn. Ik was opgelucht de reclame niet meer te zien, maar helaas duikt ie weer op. En bedrijf dat respect zou hebben voor zijn verzekerden en medeleven zou tonen met de nabestaanden zou begrijpen dat je deze reclamespot direct moet stoppen!!!!
  Ik ben gelukkig niet bij Yarden verzekerd, zou dit wel zo zijn, zou deze anti-reclame voor mij een reden zijn om direct de verzekering te beëindigen.
  Beste mensen van de marketingafdeling, de eerdere reacties lijken mij voor zich spreken! Bespreekbaar maken is ook luisteren naar, maar ik heb. Iet het idee dat dat de kracht van Yarden is.

 95. Ollargiu   01.03, 2 juni 2016

  Ik vind deze reclame helemaal respectloos en confronterend iedereen moet maar accepteren dat je op ten duur naar de hemel gaat maar dat hoeft niet benadrukt te worden met deze achterlijke domme reclame iedereen doet dat op z'n eigen manier

 96. Marco   00.21, 3 juni 2016

  Ook ik sluit me aan bij de mensen hierboven. Wat een verschrikkelijke reclame. Het reclamebureau moet zich diep schamen dat ze zo'n gedrocht van een reclame goed durven te keuren. Wellicht dat Yarden denkt dat ook een negatieve reactie een reactie is, en dat ze zo meer business binnenharken, maar bij mij, en iedereen die ik erover gehoord heb, werkt het juist tegengesteld. Als ik een uitvaart organisatie nodig heb, dan zal ik zeker niet Yarden kiezen.
  Hou de eer aan jullie zelf, en haal dit van de TV af. Neem een ander reclamebureau, en maak wat nieuws, want dit kan gewoon echt niet....

 97. Harry   02.04, 3 juni 2016

  Adelheid weer opnieuw in de reclame voor Yarden brengen is een verkeerde beslissing, gezien de overvoed aan negatieve reacties.
  Ik ken diverse jongere mensen die hun uitvaartwensen, juist door deze vervelende reclame-uiting niet door Yarden zullen laten verzorgen, laat staan nog een verzekering met Yarden willen aangaan.
  Kortom, dus , Yarden doe hier direct iets aan.

 98. E.J. Manuels   23.32, 5 juni 2016

  Een walgelijke reclame welke bij mij alleen maar negatieve gevoelens teweeg brengt en derhalve Yarden wat mij betreft in een slecht daglicht zet.

 99. Ans verkade   01.45, 6 juni 2016

  Ook ik heb 2 jaar geleden mijn geliefde partner verloren..
  Ook ik vind het walgelijk om iedere avond deze afschuwelijke reclame
  aan te moeten horen en zet meteen het geluid uit of een andere zender aan.
  Even dacht ik dat deze reclame tot het verleden behoorde maar nu zie ik
  hem weer iedere avond voorbijkomen.
  Respectloos voor mensen die nog middenin een rouwproces zitten.

 100. Jan   22.25, 14 juni 2016

  Ook ik wil via deze weg graag mijn ongenoegen uiten over deze commercial. Het is pijnlijk, indringend en voor mensen (voor mij in ieder geval) die midden in een rouwproces zitten ronduit walgelijk. Ik irriteer mij hier al maanden aan, maar dacht dat deze ellende vanzelf van mijn beeldscherm zou verdwijnen; niets blijkt minder waar. Ondanks dat mevrouw Roosen een Loden Leeuw heeft mogen ontvangen voor haar optreden blijft u deze commercial uitzenden. De reacties die ik hier lees en elders op internet vind, zijn overwegend negatief tot zeer negatief. Mensen die aangeven op een negatieve manier geraakt te worden door deze reclamespot ontvangen uitgebreid excuses van Anita van Yarden op deze pagina. Toch blijft u deze troosteloze commercial herhalen. Deze volhardendheid verbaast mij ten zeerste! Zeker van een onderneming die juist de gevoeligheid zelve zou moeten zijn betreffende de dood. Wat zegt dit over uw bedrijf? Er zijn zoveel mensen die niet op deze manier geconfronteerd willen worden met de dood, zeker wanneer je zelf in een situatie zit waar dit aan de orde van de dag is. Toch blijft u willens en wetens doorgaan. Ik vind het ongevoelig en ongepast. Fijne dag!

 101. Eva   23.06, 14 juni 2016

  Sinds jaren zorg ik voor mijn moeder die nu 96 is. Ik zie de dagelijks verergerende dementie en aftakeling. De paar uur in de avond die ik voor mijzelf heb zijn van onschatbare waarde. Waneer dan uw "advertentie" met Adelheid Roosen langs komt word ik met zeer harde hand weer eens op de feiten gedrukt.
  Er is geen enkel excuus voor deze reclame. Hij is hard, ongevoelig en onnodig confronterend. Er wordt gezegd dat er niet zoiets bestaat als slechte publiciteit... wel, u heeft hiermee het tegendeel bewezen. Ik zal, ter zijner tijd, de service die uw bedrijf aanbied, nooit gebruiken.

 102. Cynthia   02.00, 19 juni 2016

  Wéér de reclame met vooral op het laatst een mevrouw die echt akelig kijkt en dan ook nog bijna eng kijkt naar mij, dat we ALLEMAAL doodgaan... Dat weet ik wel, maar zij zegt het zo eng mama ( aldus mijn dochter van 12 )

  Weg met die reclame!

 103. Jannet   10.21, 19 juni 2016

  Mijn vader is eergisteren door ons als familie en medewerkers van Yarden begraven.
  Zijn afscheid was minstens zo bijzonder als de TV commercial.
  Ik heb de samenwerking met Yarden als héél persoonlijk ervaren, inderdaad is alles rondom de dood bespreekbaar gemaakt.
  Iedere dag even een telefoontje, checken hoe het met ons als nabestaanden ging. Er is ruimte voor emotie.
  Sterven is, net zoals leven, een serieuze zaak.
  Je wilt het doen in nagedachtenis aan je vader en dan staat bij mij betrouwbaarheid en openheid voorop.
  Het feit dat ik mijn vader mocht zien sterven, afleggen en opbaren, bezoeken wanneer ik wilde en als laatste de kist mocht laten dalen helpt mij ongetwijfeld bij het verlies.

  Het leven én de dood zijn normale zaken,
  laten we het ook normaal bespreken.
  We leven in 2016.

  Met vriendelijke groet,

  Jannet Otten

 104. Vincent   22.59, 15 augustus 2016

  Ik weet niet of de achterlijke reclame nog op tv is, ik heb hem een tijd gelukkig niet gezien. Hoe durfen jullie zo''n reclame te maken. Ik weet in ieder geval dat ik nooit met Yarden een uitvaart wil hebben. Afschuwelijk gewoon.

 105. Bert   17.06, 19 augustus 2016

  Ik kan echt niet begrijpen dat, ondanks dat er zoveel negatieve (terecht) reacties zijn op deze vreselijke reclame, Yarden gewoon dom doorgaat met het uitzenden ervan. Ik dacht dat we er af waren, maar nu hoor ik dat achterlijke verhaal weer om de 10 minuten op de radio. Vreselijk. Zeker voor mensen met beginnende alzheimer. Die mensen associëren de reclame nu met de dood terwijl dat er toch nog heel ver van af kan liggen. Reclame maken voor een uitvaartverzekering vind ik sowieso niet passend omdat zoiets nooit commercieel zou moeten overkomen, maar deze zeer indringende en opdringerige manier zou gewoon verboden moeten worden. Wij zijn een tijdje geleden met mijn dochter gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden maar hebben Yarden bewust overgeslagen alleen om de reclame en de halsstarrigheid van deze club.

  • Yarden   18.00, 26 augustus 2016

   Geachte heer,
   Naast negatieve reacties, krijgen wij ook reacties van mensen die de commercial positief ervaren. De dood blijft een lastig onderwerp om te bespreken. Zeker als voor de betrokkene het einde nadert. De moeder van Adelheid Roosen had de ziekte van Alzheimer. Zij stond voor een dilemma omdat de uitvaartwensen niet waren vastgelegd toen de ziekte al in een vergevorderd stadium was. De commercial is niet bedoeld om verzekeringen te verkopen, maar om mensen op te roepen hun uitvaartwensen vast te leggen. Zodat wij de wensen van de overledene zo goed mogelijk waar kunnen maken. Aan het vastleggen van de uitvaartwensen zijn geen kosten verbonden.

   Uiteraard vinden wij het jammer dat u niet voor Yarden heeft gekozen. ^Fred.

 106. Marco   22.44, 22 augustus 2016

  Best Yarden,

  Al vanaf het begin van deze campagne vroeg ik me af wat in vredesnaam de boodschap ervan moest zijn. Het leek me inderdaad al te draaien om het bespreekbaar maken van je wensen, maar de tekst wordt zo overdreven theatraal gebracht, dat ik niet anders kan dan concluderen dat het té persoonlijk háár verhaal is. Helaas heb ik al voldoende uitvaarten meegemaakt in mijn leven om te weten dat iedereen op een andere manier wenst te rouwen en op een andere manier het zware onderwerp bespreekbaar wil maken. Door hier een zo persoonlijke ervaring te gebruiken, had u als ervaren partij moeten weten dat er veel mensen die er ingetogener mee omgaan, niet blij mee zouden zijn. Het is hun goed recht om op hun manier ermee om te gaan. Bespreekbaar maken is goed, maar het is geen verplichting, maar uit diverse reacties hierboven blijkt dat mensen uw reclame als zó confronterend ervaren, dat ze wel móéten praten over het onderwerp.

  Zoals anderen ook al zeggen, pakken andere ondernemingen het aanzienlijk subtieler aan. Ikzelf begrijp wel dat uw aanpak door een aantal mensen ook wordt gewaardeerd, maar dat maakt het in mijn ogen niet goed om mensen steeds opnieuw te confronteren met zoiets kwetsends. U mag gerust weten dat de reclame mij ook telkens herinnert aan het overlijden van mijn vader, al is dat inmiddels bijna exact 20 jaar geleden. Andere uitvaartreclames raken een gevoelige snaar en daarbij pink ik een traantje weg, maar de uwe is zó uitbundig en door met name de urn zó confronterend, dat ik erdoor geïrriteerd raak én er verdrietig van word. Die ellendige combinatie van gevoelens bij iemand die al sinds het genoemde overlijden, op mijn 16e welteverstaan, al besefte dat de dood bespreekbaar moest zijn, is waarschijnlijk nog niets vergeleken bij wat anderen doormaken bij het zien van uw reclame.

  Ik ben geregeld bij Yarden-uitvaarten geweest, de eerste was die van mijn vader, en het personeel daar was bijzonder respectvol en begripvol. Uw reclame past niet in dat professionele plaatje, puur en alleen omdat deze niet respecteert dat er mensen door gekwetst raken, en het feit dat er één, waarschijnlijk PR-medewerkster is die reageert op de verschillende reacties, maar dat de rest van Yarden blijkbaar geen last heeft van de negatieve gevoelens die de reclame oproept ("Wij vinden hem geslaagd en mooi" is geen argument: als ik een zelfgemaakt schilderij mooi vind, hang ik het aan mijn muur, niet in een museum waarmee ik er anderen mee lastigval) en de reclame blijft uitzenden. Kinderen, ouderen, mensen met psychische problemen, mensen in rouw, ongeneeslijk zieken - u ziet ze allemaal aan het woord en zegt: "O wat spijtig" en doet er vervolgens niets mee. De overwegend negatieve reacties kunnen erop wijzen dat uw aanpak te vroeg komt. Bespreekbaar maken gaat in kleine stapjes, niet ineens. Net zoals een verwerkingsproces niet van de ene op de andere dag gaat.

  Ik verwacht niet dat mijn woorden iets zullen veranderen aan het beleid van uw bedrijf, zeker omdat ik geen sterke bewoordingen bezig, maar ik wilde het wel delen, want ik beschouw deze reclame als een fikse misser die mensen onnodig leed berokkent en wilde dit daarom bespreekbaar maken.

  • Yarden   18.27, 26 augustus 2016

   Geachte heer, Beste Marco,
   De TV-spot is het eigentijdse en persoonlijke verhaal van Adelheid Roosen. De boodschap wordt theatraal gebracht, op een manier zoals zij is; als persoon en theatermaakster. Uiteraard respecteren wij ook de mening van u en andere mensen die liever op een meer ingetogen manier hun rouw willen verwerken. De dood hoort bij ieders leven, dat weet u ook als geen ander. Ook al is de boodschap uitbundig, willen wij er niemand mee kwetsen.

   Het is goed om te horen dat u onze uitvaarten als respectvol en begripvol heeft ervaren. Wij zijn het met u eens dat het bespreekbaar maken over het algemeen in kleine stapjes gaat. Daarom hechten wij er waarde aan om naast uitvaarten, ook andere activiteiten te organiseren. Denkt u hierbij aan lezingen en herinneringsbijeenkomsten. Waar nabestaanden herinneringen kunnen delen en een stapje verder kunnen in hun rouwproces. Ook initiatieven zoals te lezen is op www.pratenoververlies.nl ondersteunen wij van harte.

   De meningen zullen altijd verdeeld blijven. Alle reacties zijn uniek , net zoals elke uitvaart uniek is. Goed dat er zoveel meningen en gevoelens zijn. Dat helpt ons om onze hulp bij de verwerking van het verlies van een dierbare voor nabestaanden te verbeteren. ^Fred

 107. Pim   22.16, 24 augustus 2016

  Ik vond het een goede reclame tot ik net zag dat aanhangers van een niet te nomen haatdragend anti Westers geloof er ook in zitten. Ik zal nooit in zee gaan met een partij die helpt Nederlandse waarden kapot te maken.

 108. Anna   00.36, 25 augustus 2016

  Ik dacht werkelijk dat we eindelijk van jullie klote reclame verlost waren. Maar nee hoor, precies op de sterfdag van mijn moeder komt deze hel weer voorbij.
  Kunnen we geen rechtzaak starten zodat deze reclame verboden wordt ??

  • Yarden   18.02, 26 augustus 2016

   Het is vervelend om te horen dat de TV-spot bij u onprettige gevoelens losmaakt. Dat is uiteraard gezien onze achtergrond als betrokken uitvaartorganisatie niet de bedoeling. Ik wens u veel sterkte. ^Fred

 109. Gerda   01.19, 29 augustus 2016

  Is er bij Yarden dan niemand met een heel klein beetje verstand die eens na gaat denken (kan denken) over wat ze mensen aan doen met die afschuwelijke Tv-spot. Waarschijnlijk wel maar toegeven is moeilijk.

  • Yarden   18.23, 29 augustus 2016

   Geachte mevrouw,

   We zijn ons bewust dat onze reclame veel kan losmaken bij mensen en het is nooit onze bedoeling om mensen persoonlijk te kwetsen met onze boodschap. We willen met onze reclame graag de dood bespreekbaar maken. Uit de vele reacties merken wij dat de dood voor veel mensen een moeilijk onderwerp is om over te praten. Overigens kunt u terecht bij de rouwchat Praten over verlies wanneer u met iemand wilt spreken over verlies en afscheid nemen: https://www.yarden.nl/uitvaart-regelen/na-de-uitvaart/chatten-over-verlies.htm ^Hendrik-Jan

 110. R. Roos   03.08, 29 augustus 2016

  Geachte heer of mevrouw,

  Los van het feit wat ik van de wijze van uw boodschap en de achterliggende gedachte vind, verbazen mij de vele (overtrokken) negatieve reacties mij nogal.

  Veel (heel veel) mensen kijken met droge ogen naar de meest geweldadige programma's (en tevens hun kinderen), maar een onafwendbare realiteit en onze enige zekerheid in het leven moet nog steeds met zijden handschoenen aangepakt worden? Vreemd eigenlijk. En dat terwijl we allemaal zo gek zijn op zekerheden.

  Ik meen uw bedoeling wel degelijk te begrijpen en u heeft daarmee n.m.m. geen ongelijk.

  Het is, vooral wanneer de onderlinge verhoudingen goed zijn, zeker belangrijk om te bespreken en te weten wat de wensen van de ander zijn. Mede daardoor kan een goede rouwverwerking op gang komen: voor jezelf weten dat je aan de laatste wensen van je dierbare zo goed mogelijk hebt proberen te voldoen.

  Is uw " reclame" wel zo commercieel en ongepast?

  Natuurlijk zit er commercie achter: we betalen allemaal grif, en veel, voor dingen die eigenlijk gewoon bij het leven horen: geboren worden, allerlei tussendoortjes, en sterven.
  De één z'n dood is nou eenmaal de ander z'n brood.

  Maar is deze reclame dan zo ongepast, of worden we liever niet aan het (na)denken gezet?

  • Yarden   18.11, 29 augustus 2016

   Geachte heer,

   Dank voor uw antwoord. De commercial vertelt het verhaal van Adelheid Roosen en het afscheid van haar moeder.

   Het allereerste belang is voor ons dat we mensen willen attenderen om de dood bespreekbaar te maken. Een goed afscheid helpt je verder, als de uitvaart volledig recht doet aan de wensen van de overledene, uit welke cultuur dan ook, en de nabestaanden tot steun is in de verwerking van hun verlies. Daarnaast willen wij een goed en waardig afscheid voor iedereen bereikbaar maken.^Hendrik-Jan

 111. Rob Sibrijns   21.10, 31 augustus 2016

  Voor de tweede keer: hou aub op met die grafreclame! Elke keer dat ik hem hoor weet ik niet hoe snel ik de radio uit moet zetten en elke keer sterkt het mijn overtuiging dat ik bij yarden aan het verkeerde adres ben voor mijn uitvaart. Ik zal beslist geen klant worden van uw bedrijf.

  Geen vriendelijke groet,

  Rob Sibrijns

 112. Linda   01.36, 4 september 2016

  Ik erger me kapot aan die reclame. Niet alleen aan de manier waarop de commercial is gemaakt, maar je wordt constant met je neus op de feiten gedrukt. Onze moeder is tien maanden geleden overleden, we hebben er vrede mee, maar door die k.t reclame word je er elke keer weer mee geconfronteerd. De dood is niet bespreekbaar via reclame, dat doe je op een andere manier. Reclame is geld verdienen, in dit gevoel over de rug van de doden.

  • ^Vanity   11.35, 8 september 2016

   Dat is absoluut niet onze bedoeling, onze excuses hiervoor. We willen met onze
   campagne juist iedereen helpen om de dood en hun afscheid te bespreken, omdat een goed
   afscheid je verder helpt. Praten over verlies en rouw kan helpen om een verlies te
   verwerken.

 113. C. van Brug   02.25, 4 september 2016

  Mijn vrouw en ik vinden het een geweldig goede reclame,

  Zoals Adelheid het doet raakt ons , en we denken laten alle azijnpissers opzouten ,

  want we gaan inderdaad dood , allemaal.

  Blijven uitzenden !!!!!

  Cor van Brug

  • Vanity   11.38, 8 september 2016

   "Fijn dat u de tijd en moeite neemt Yarden een compliment te maken over de TV-spot. Dat stellen wij erg op prijs. Yarden is ervan overtuigd dat een goed afscheid je verder helpt. ^Vanity

 114. Wassen H.J.   12.09, 4 september 2016

  Is het de bedoeling dat de mensen doodziek van uw reclamespot worden?
  Misselijkmakend!

  • ^Vanity   11.37, 8 september 2016

   Jammer dat u negatief bent over onze commercial. We willen met onze campagne het
   taboe rond de dood doorbreken en iedereen helpen om de dood en hun afscheid te
   bespreken. Het is namelijk belangrijk dat mensen weten wat hun persoonlijke wensen bij
   hun afscheid zijn en hierover praten met hun dierbaren, omdat een goed afscheid je verder
   helpt. ^Vanity

 115. Carmen Ostwald   13.09, 16 september 2016

  Ik heb u al via de website een persoonlijke mail gestuurd over hoe onpasselijk en bizar ik deze reclame vind. Als ik bovenstaande reacties lees zijn vele mensen het met mij eens! Ik begrijp werkelijk niet waarom u nog doorgaat met het uitzenden van deze reclame die zo pijnlijk is voor zoveel mensen! Stop daar nu alstublieft mee! Ik word en nog steeds ziek en onpasselijk van! Ik zet de tv op een andere zender en de radio uit als ik deze reclame hoor en dat is volgens mij niet de bedoeling van een boodschap overbrengen!!!

  • Yarden   13.32, 21 september 2016

   Geachte mevrouw,
   Dank voor uw reactie. Het is zeker niet onze bedoeling dat u ziek en onpasselijk van onze reclame wordt. We willen de dood bespreekbaar maken door Adelheid Roosen haar eigen verhaal te laten vertellen. Mocht u hierover met ons in gesprek willen, dan kunt u via de e-mail een berichtje achterlaten met uw telefoonnummer en nemen wij contact met u op.^Hendrik-Jan

 116. svd   01.37, 18 september 2016

  Wat een onzin allemaal. U bent gewoon uit op naamsbekendheid. Mij maakt u niet wijs dat het u zo aan het hart gaat dat de mensen de dood uit het taboe trekken. Laat mij niet lachen, wat kost een paar seconde reclame ook al weer? Verder ben ik steeds persoonlijk geraakt en ben telkens diep verdrietig als ik die waanzinnige met urn op de TV zie. Bah. Hou er toch mee op. Yarden voor mij ook uit mijn testament geschrapt.

  • Yarden   13.27, 21 september 2016

   Wat vervelend dat onze reclame u zo persoonlijk raakt en verdrietig maakt. We willen juist met onze commercial oproepen om de dood bespreekbaar te maken. Als u over rouw wilt praten, kunt u altijd chatten met een vrijwilliger via Praten over verlies: https://www.yarden.nl/uitvaart-regelen/na-de-uitvaart/chatten-over-verlies.htm^Hendrik-Jan

 117. Wilma   22.37, 30 september 2016

  Vanaf het eerste moment dat ik jullie reclame heb gezien, roept het een vreemd en onprettig gevoel bij me op. Ik heb in mij leven heel veel mensen verloren door de dood. Ons eerste zoontje

  , mijn vader, stiefvader, moeder, schoonmoeder, schoonvader, dochtertje van vrienden......Natuurlijk vraag je je af of het afscheid is volgens de verwachting of wens van de overledene. Maar ik denk dat vooral belangrijk is dat je intentie goed is. Ik heb me vaak afgevraagd wat de achterliggende gedachte bij jullie reclame is:Verschillende gewoontes rond het afscheid, verscheidene culturen met andere gebruiken, van te voren bespreken hoe je ooit je afscheid voor je ziet....ik denk dat jullie de plank misslaan. De ernst van de zaak in laten zien is een goed ding, maar het kan plaatsvinden in een andere sfeer.....positiever maar toch duidelijk. Met vriendelijke groet, Wilma

  • Yarden   13.01, 3 oktober 2016

   Geachte mevrouw,
   Dank voor uw reactie. U heeft zeker veel moeten doormaken. De achterliggende gedachte die u noemt, drukken precies uit wat wij willen laten zien met de commercial. Het spijt mij daarom dat onze reclame een vreemd en onprettig gevoel bij u oproept. ^Hendrik-Jan

 118. Dinie   23.17, 2 oktober 2016

  Hoeveel heeft deze Adelheid voor de commercial gekregen? Ik moet er niet aan denken om geld te verdienen over de rug van mn overleden moeder. Wat gevoelsarm, wat narcistisch ook. Ik hoop dat we binnenkort verlost zijn van deze naargeestige schertsvertoning.

  • Yarden   13.03, 3 oktober 2016

   Geachte mevrouw,
   Adelheid Roosen vertelt in de commercial het verhaal van haar en haar moeder. Ze doet dit op basis van een theatervoorstelling die ze op bijeenkomsten van Yarden Vereniging uitvoert. Het is jammer dat u het een naargeestige schertsvertoning vindt. ^Hendrik-Jan

 119. Lucia   01.56, 3 oktober 2016

  De dood komt vaak onaangekondigd. Daarom is het goed voorbereid te zijn op alles wat daarbij komt kijken. Tot zover ga ik mee in uw reclame. Dat de service die u verleent in die omstandigheden eerder beperkend werkt dan troostend, is uw bedrijfsstrategie en ook dat is uw goed recht, het staat immers in uw algemene voorwaarden. U blijft de reclamecampagne tot vervelens toe herhalen. Een campagne die niet voor niets de Loden Leeuw heeft gewonnen. Net als vele anderen heb ik geen behoefte om -elk denkbaar moment tussen twee programma's door- de dood te associëren met een afgeleefde en bezwerende Adelheid Roosen. Ik sprak familie, vrienden en bekenden en heb ze Yarden ontraden. Niet alleen vanwege uw arrogantie de campagne niet aan te passen na alle kritiek van mensen die getroffen worden, ook vanwege uw teleurstellend vermogen tot empathie als er een beroep op u wordt gedaan. Yarden is een bedrijf zoals Shell. Het gaat letterlijk over lijken

  • Yarden   11.51, 4 oktober 2016

   Geachte mevrouw,
   Dank voor uw reactie. Jammer dat u onze reclame niet waardeert.^Hendrik-Jan

 120. Barbara   22.41, 15 oktober 2016

  De dood is voor mij en mijn omgeving bespreekbaar en ik ben realistisch. Natuurlijk gaan we allemaal een keer dood en is het handig om de uitvaart op een goede manier te regelen.

  Maar ik vind de manier waarop de reclame gemaakt is niet kunnen. ''We gaan allemaal dood'' wordt op een manier gezegd van ''we gaan allemaal eraan'' en dan op een heel dramatische manier. Ik lees dat dit een hoop mensen bang en verdrietig maakt en dat kan ik heel goed begrijpen. Ze worden op een doordrammende manier verplicht om de hele dag aan de dood te denken alsof er niets anderes in het leven is. En ik kan jullie wel vertellen dat er ook genoeg andere en ook mooie dingen in het leven zijn. Ik vind dat jullie beter zinnen hadden kunnen gebruiken zoals ''we komen allemaal een keer te overlijden. Maar praat, lach en huil met elkaar en geniet van ieder mooi moment in het leven!''

  Verder vind ik het gemakzucht om zich erachter te verschuilen dat Adelheid nou eenmaal zo is en dat wij het maar ermee moeten doen. Ik ben eind september vorig jaar mijn broer verloren en 6 weken geleden mijn vader, 2 mensen binnen een jaar. Dat is behoorlijk pittig en heftig. Ja de dood hoort bij het leven. Dat weet ik ook wel. Maar ik vind het overdreven om de dood te moeten omhelzen als je net iemand verloren bent. Ik heb genoeg verdriet op dit moment.

  Afgelopen maandag heb ik de reclame weer op televisie gezien. Die 2 % positieve reacties zijn voor jullie reden genoeg om deze reclame verder uit te zenden. Jammer! Ik ben niet bang voor de dood maar omhels het leven en geniet van ieder moment en jullie reclame gaat daar niets aan veranderen.

  • Yarden   18.19, 19 oktober 2016

   Geachte mevrouw,
   Dank voor uw openhartige reactie. Uw ervaringen met dood en afscheid zijn zeker erg pittig en heftig. Ik wens u veel sterkte. ^Hendrik-Jan

 121. Willem   01.22, 17 oktober 2016

  Ik meen een duduk te horen waar gesuggereerd wordt dat het strijkinstrumenten zijn. Klopt dat? Dat wil ik graag bespreekbaar maken.

  • Yarden   18.21, 19 oktober 2016

   Geachte heer,
   U hoort inderdaad een duduk. Het werkt misschien suggestief dat u de duduk hoort en de strijkers ziet spelen. De strijkers verwijzen naar een uitvaart waarbij muziek wordt gemaakt. ^Hendrik-Jan

 122. G van Dijk   17.40, 18 oktober 2016

  Vanaf de eerste keer dat ik de reclame zag was ik verbaasd dat Yarden op deze manier zichzelf presenteert. Ik vind de toon waarop Adelheid verteld al onbegrijpelijk, alsof ze een spannend verhaal op een nare manier verteld. Onze puberzoon had ook een reactie: "en dat voor een bedrijf als Yarden!! Daar had ik toch iets anders van verwacht" Ik erger me nog steeds aan de reclame, hoe vaak ik hem ook zie. Dat er over de dood wordt gepraat als zijnde iets waar we allemaal mee te maken krijgen vind ik prima maar dan wel op een respectvolle manier en niet alsof we met zijn alleen een avond theater geboekt hebben.......

  • Yarden   18.25, 19 oktober 2016

   Geachte heer,
   Dank voor uw reactie.^Hendrik-Jan

 123. R Verheijke   17.20, 21 oktober 2016

  Ik vind dit een verschrikkelijke reclame.
  En ben het eens met velen die reageren daarover.
  Zou graag willen dat hij niet meer uitgezonden wordt.

 124. Jan Verheuldonk   02.05, 25 oktober 2016

  Adelheid Rosen is het meest walgelijke, weerzinwekkende en verachtelijke stuk vuil dat in Nederland bestaat. Zij had naast haar moeder moeten sterven aan een gruwelijke dood, opgeruimd staat netjes. En Yarden is al even erg om zo iemand te showen. De mensen die bij Yarden verantwoordelijk zijn voor de reclame-spot met A. Rosen, mogen een verschrikkelijke kanker krijgen en creperen.


 125. MB   00.12, 26 oktober 2016

  Ik snap niet dat deze reclame nog niet is geschrapt. Het is echt smakeloos en een reclame om niet goed van te worden. Ik begrijp dat een bedrijf als Yarden reclame wil maken en de dood bespreekbaar maken, dat is het probleem ook niet, maar de manier waarop is echt niet juist! Dit is voor mij een reden om niet voor Yarden te kiezen, bah ik vind het echt een nare reclame.

  Het is niet dat ik daar niks over wil horen, in mijn omgeving is dit echt wel bespreekbaar, maar er is wel een verschil met hoe je zoiets brengt. Dit is NIET de juiste manier! Ik word er bijna boos van als ik die reclame zie. En maar gewoon blijven doorgaan, ondanks alle reacties van de mensen. Dat laat maar weer zien dat jullie bedrijf totaal geen empathie kent. Bedenk eens iets nieuws en stop met deze waardeloze reclame!

 126. Ellex   14.31, 17 november 2016

  Lieve verdrietige door deze commercial zo intens geraakte mensen,
  Ik vind deze commercial juist zó mooi en zou Adelheid met urn en al willen omarmen..
  Wat ontzettend jammer, dat deze reclame door zoveel mensen als zeer pijnlijk wordt ervaren, maar gezien al die gekwetste reacties, kan daar ook niet aan voorbij gegaan worden.
  Zelf blijf ik deze reclame zo ontroerend mooi vinden!
  Dank Adelheid, dank Yarden

 127. Niels van Dijk   22.23, 17 november 2016

  Smakeloze commerciële beslissing om zo jullie belang te promoten. Uiteraard maakt dit soort reclames de tongen los zowel positief als negatief met als uiteindelijk doel een bedrijf handelend in het verlies van dierbaren te laten bestaan. Succes!
  Binnen ons gezin doen het op een andere manier, met wat meer respect voor het persoonlijke aspect, noem het kortzichtig of ouderwets, ieder zijn ding.

 128. Anna   16.42, 2 december 2016

  De reclame met Adelheid vind ik absoluut niet respectloos. Het is kunst wat zij doet, gewoon kunst. Dat kan niet iedereen begrijpen. Ik ben blij dat Yarden deze commercial gewoon is blijven uitzenden. Het raakt mij elke keer weer. In positieve zin. Goed gedaan Adelheid. Goed gedaan Yarden.

 129. helena   22.08, 2 december 2016

  Walgelijke walgelijke reclame, kots kots beroerd word ik hiervan, als ik de stem van dat mens al hoor, weet ik niet hoe snel ik de knop uit moet zetten! Mijn man verloren binnen 5 weken, en dan zo een walgelijke reclamespot? Blij dat ik de mogelijkheid heb direct over te gaan op andere zender, wou dat er blokken opstond en kunt verwijderen, hoef ik dit nooit meer te zien. En dit is Yarden? Veel suces toegewenst, met deze commercieel! Ga zelf voor een ander uitvaartbedrijf, en hoop dat dan mijn kinderen en andere geliefden bij mijn overlijden niet zo,n belachelijke tekst en idioterie nooit te horen en te zien krijgen, en mij zullen herdenken als hoe ik was, en hoe ik deed, en wat ik voor betekent heb/had, in goede momenten, en in mindere, terug kijken op liefdevolle momenten, dan ga ik vredig heen als mijn tijd hier op aarde voorbij is, laat dan voor iedereen de zon op ze schijnen, en laat de schaduw achter ze, in goede dierbare herinnering!

 130. Arnold de Man   15.45, 3 december 2016

  Er is niks mis met de boodschap van Adelheid Roosen in uw TV-reclame, maar wel met de geforceerde, overgeacteerde wijze waarop ze die presenteert. Ik begrijp dat ze hier een deel van haar toneelvoorstelling opvoert.

  De Yarden TV-spotkijker heeft de context van haar theatershow echter niet. En daarom wekt het gespeelde gedrag van Roosen ergernis op. En bovendien niet alleen de beoogde maatschappelijke boodschap van Yarden overschreeuwt, maar ook de acceptatie bij de tv-kijkers van uw merk geen goed doet.

  Het is nogal naïef om te denken dat u met wat röring vanwege een tv-spotje van een paar seconden een al decennia in Nederland bestaande gevoelige cultuur-maatschappelijke kwestie kunt doen veranderen.

 131. J.W.   22.30, 5 december 2016

  Beste Yarden,
  Compliment voor uw commercial. Ik vind 'm SUPER sterk! En dat meen ik serieus. Het springt eruit tussen alle eenheidsworst. Daarbij vind ik het goed gecast. Ik kan me weinig andere BN'ers voorstellen die deze rol zouden kunnen overbrengen.
  Ik vind het dapper dat u tegen de stroom durft in te roeien, en vind het oprecht jammer dat het publiek dit blijkbaar zo weinig kan waarderen.

 132. Nel   16.54, 6 december 2016

  Mijn kinderen hebben al ervaren dat de dood bij het leven hoort maar vinden deze reclame eng. Dat vind ik ook.

 133. Henk   02.19, 25 augustus 2017

  De mooiste en meest poëtische reclame ooit. De dood hoort bij het leven, briljant weergeven door Adelheid. Een reclame die voor altijd in mijn hart zit. Ik bekijk hem regelmatig en het ontroert mij telkens weer.

 134. Marieke   11.54, 9 augustus 2018

  Ik vind deze reclame nog steeds een van de meest ontroerende, pakkende vertolkingen van omgang met rouw! Een gedurfd statement, maar in mijn ogen perfect!

 135. Anoniem   20.27, 3 januari 2019

  Martin 03-01-2019
  Nog nooit zo een mooie reclame van dit onderwerp gezien , wat een warm mens is Adelheid !, Dit getuigd van een stukje meesterwerk , heb nog geen crematie geregeld maar kan dat nu met haar woorden en glimlach in mijn achterhoofd .
  Puur leven wat zei verkondigd !

  • Yarden   15.02, 7 januari 2019

   Dank voor uw mooie reactie. Dat onze reclame uit 2015 en 2016 nog steeds aanspreekt. Dank voor het compliment. Groet, ^Hendrik-Jan

 136. Kaj   14.44, 26 juli 2021

  Ik kwam hier speciaal om even de reclame op te zoeken. Omdat ik hem supertof vond.

  Lezend in de reacties denk ik twee dingen:

  1- mensen die zich ergeren klimmen eerder in de pen dan mensen die dat niet doen, zo ontstaat een behoorlijk vertekend beeld van de waardering voor deze advertentie
  2- er moet inderdaad meer gesproken worden over de dood, om te ontdekken dat de visies op de dood en op rouw en afscheid even veelkleurig zijn als visies op het leven - er zijn meerdere smaken, en dat maakt die van een ander niet per se smakeloos

  Mosterd na de maaltijd, hoe smaakt dat?

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies