Adelheid Roosen en onze tv-reclame over de dood

Zoals u misschien is opgevallen, wordt er sinds kort een nieuwe commercial van Yarden op tv uitgezonden. Deze tv-reclame heeft heel veel verschillende reacties opgeroepen, variërend van heel lovend tot verzoeken om de commercial van tv te halen. Omdat wij in de reclame zelf oproepen de dood bespreekbaar te maken, willen wij hier graag onze eigen reactie hierop geven.

Niet het makkelijkste pad

Yarden heeft gekozen voor een opvallende manier om haar boodschap uit te dragen. En hierbij bewandelen wij niet altijd het makkelijkste pad. We beseffen dat een commercial als deze veel emoties kan losmaken bij mensen en sommigen misschien zelfs overvalt.

Adelheid en de dood van haar moeder

Dat laatste is niet verwonderlijk, aangezien het vertelde verhaal voortkomt uit de eigen ervaringen van hoofdpersoon Adelheid Roosen. Haar moeder had alzheimer. Daarom kende Adelheid haar moeders uitvaartwensen niet. Daar heeft zij zelf veel last van gehad tijdens haar rouwverwerking.

In onze commercial spreekt ze zich daarom op een poëtische manier uit over dit onderwerp. Een onderwerp dat zij ook verwerkte in een theaterstuk dat ze intussen meerdere keren voor de leden van onze vereniging heeft opgevoerd. Een stuk dat wij zo ontroerend en passend voor Yarden vinden, dat wij haar gevraagd hebben samen met ons een tv-reclame te maken.

Een tv-reclame die dus veel reacties oproept. Kijkers verwachten bij een uitvaartorganisatie eerder een ‘gepolijste’, optimistische reclameboodschap. Yarden biedt echter niet alleen diensten aan. Wij zijn ook een landelijke vereniging met een maatschappelijk doel. En 1 van de doelen is om Nederlanders bewust te maken van het belang om hun eigen uitvaart- en afscheidswensen vast te leggen. We zien namelijk dat veel nabestaanden het extra zwaar hebben omdat zij niet weten of de uitvaart voldoet aan de wensen van de overledene. Terwijl dit voor de verwerking van het verlies ontzettend belangrijk is.

De dood nog steeds taboe

De reacties sterken ons juist verder in onze overtuiging dat praten over de dood binnen onze maatschappij nog steeds een taboe is. Het is overigens nooit onze bedoeling geweest om mensen persoonlijk te kwetsen. We staan nog steeds achter onze campagne en blijven ons openstellen voor uw feedback.

U kunt hiervoor terecht op onze online & sociale kanalen. Mocht u daarnaast graag persoonlijk met iemand chatten over verlies en afscheid nemen, dan kunt u terecht bij de chat van pratenoververlies.nl. Kijk voor het vastleggen van uw uitvaartwensen op yarden.nl/uitvaartwensen. Voor vragen over alzheimer kunt u bellen met Alzheimer Nederland op 0800 5088.

Binnenkort kunt u hier meer lezen over de ervaringen van Adelheid.

Bekijk de lange versie van de commercial

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies