Kerkhoff voor zijn tent

Afstoffen en hergebruiken

In de zomerserie ‘Onder de parasol met…’ bloggen vrijwilligers over hun werk voor Yarden, hun vakantie en wat hun plannen zijn na de zomer. Vandaag bestuurslid van het Hoofdbestuur Pieter van den Kerkhoff.

Heerlijk kamperen in Engeland, cultuur snuiven en wandelen. Dat heb ik deze zomer gedaan. Hoe mooi is het als je daar loopt en de archeologische vondsten van een Romeinse villa kunt bekijken. Ik was er van onder de indruk.

We zijn met de tent weggeweest. Hij is 16 jaar oud, maar nog prima. Het is een paar zomers terug dat we hem voor het laatst gebruikt hebben. Wel frappant dat we hem meteen volautomatisch konden opzetten. Uit het hoofd. Blijkbaar zit het dan toch in je systeem. Als ik ga kamperen, altijd met de tent. Ik zie mijzelf er niet met de  caravan of camper op uit trekken.  

Kastelen, kathedralen en tuinen

We waren in Zuidoost-Engeland en hebben veel cultuur gezien: kastelen, kathedralen en prachtige tuinen. Ik was onder de indruk van de manier hoe ze in Engeland kastelen en forten tentoonstellen. Er is veel audiovisuele apparatuur beschikbaar en het is ook vaak net iets professioneler dan in Nederland.

Het is bijzonder om bij het Roman Palace in Fishbourne te zien hoe het er ooit uitzag. Er liggen nog delen van de mozaïek vloer. Mooi hierbij is het verhaal van de ontdekking. Je ziet het spoor van de graafmachine nog liggen waarmee de tegels vroeger ontdekt zijn. De machinist van de graafmachine merkte dat er wel heel veel tegels in zijn laadbak lagen en schakelde een archeoloog in wat hij ontdekt had. Het bleek een stukje gave mozaïekvloer te zijn uit de Romeinse tijd. Dat spoor van die graafmachine hebben ze niet gerestaureerd en daar vertellen ze dit verhaal bij.

Hoofdbestuur

Voor Vereniging Yarden zit ik in het Hoofdbestuur. Ik doe dit vrijwilligerswerk nu 8 jaar. Het is mijn laatste jaar. Toen ik begon, was net iets veranderd in de statuten waardoor je maximaal 2 termijnen kunt blijven zitten. Ik vind dat goed. Het geeft weer verjonging en voorkomt dat je je gaat herhalen.

Geleidelijk aan zijn er steeds meer dingen bijgekomen. Ik solliciteerde als penningmeester. Daar was al iemand voor gevonden, maar er kwam nog een andere plek in het bestuur vrij. Zo begon ik als algemeen bestuurslid met de portefeuille vrijwilligersbeleid. Nadat de penningmeester vertrok, hij ging voor zijn werk naar Tanzania , heb ik die functie erbij gekregen. Later ben ik ook vicevoorzitter geworden, maar tot nu toe heb ik maar 1 vergadering hoeven voor te zitten.

Betrokken vrijwilligers

De vrijwilligers bij Yarden zijn stuk voor stuk heel betrokken en ze zijn van een hoge kwaliteit. Die maken mooie en aansprekende activiteiten. We zien gelukkig ook veel nieuwe vrijwilligers komen. Soms zijn ze geen lid of nog maar kort lid van Yarden. Zij brengen vaak nieuwe ideeën en elan binnen. Zo hebben we een gezonde mix van leden.

Ik vind het heel belangrijk dat mensen praten over de dood. Dat hoeft niet te pas en te onpas, maar het moet bespreekbaar zijn. Al is het maar dat je vastlegt dat je kinderen alles mogen regelen. Ik vind het wel een grote uitdaging hoe je als organisatie ervoor zorgt dat de wensen actueel blijven.

Afstoffen en hergebruiken

De training Praten over de dood die vroeger werd aangeboden aan onze leden, mag van mij wel weer worden afgestoft.  De focus ligt nu op het vastleggen van uitvaartwensen en nazorg. Dan dreigt het praten over het omgaan met de dood in het dagelijks leven een beetje onder te sneeuwen, terwijl dat ook belangrijk is.

Wat ik na mijn lidmaatschap in het Hoofdbestuur van Yarden ga doen, weet ik nog niet. Ik wil wel actief zijn, maar denk na  over hoe ik mijn ervaringen kan inzetten voor organisaties en hen daarmee kan verder helpen in hun ontwikkeling. Ik denk dan zelf  aan een adviesrol, participeren in een strategie-denktank of een project opzetten. Iets anders kan ook, , maar waarschijnlijk niet meer als bestuurslid. Immers organisaties moeten zich blijven vernieuwen. Wie weet ook bij Yarden, maar ik wil het nieuwe bestuur niet teveel voor de voeten lopen. Eerst goed afstand nemen.

In de zomerserie ‘Onder de parasol met…’ bloggen vrijwilligers over hun werk voor Yarden, hun vakantie en wat hun plannen zijn na de zomer. Pieter van den Kerkhoff (67) is 8 jaar lid van het Hoofdbestuur van Vereniging Yarden. Hij is penningmeester, vicevoorzitter en heeft eveneens vrijwilligerswerk in portefeuille. In januari beëindigt hij deze functie omdat dan de 2 toegestane termijnen als lid van het Hoofdbestuur voorbij zijn.

4 Reacties

 1. Renata   15.53, 29 augustus 2017

  Mooi Pieter, ik zal je missen. We hebben veel te kort samengewerkt.

 2. Bea Lubbers   21.29, 29 augustus 2017

  Fijn, Pieter, dat je zo'n open blik hebt en het de nieuwe bestuursleden gunt om hun eigen koers te varen. Immers, alleen op die manier kan een organisatie zich blijven vernieuwen.
  Ik vond het fijn om met je samen te werken!

 3. Anita Janssen   21.29, 29 augustus 2017

  Leuk verhaal met mooie ervaringen. Fijn dat jullie terug kunnen kijken op een mooie vakantie.

 4. Anita van Loon   14.03, 30 augustus 2017

  Dag Pieter, mooi stuk, mooi verhaal en hoe leuk hoe jij jezelf hier laat zien. Dank je wel, voor alles, en dat herhaal ik ergens aan het einde van het jaar nogmaals. Ik heb veel van je mogen leren. Anita van Loon

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies