Begraafplaatsen, buxus en... buxusmot

Een treurige aanblik… Op veel begraafplaatsen hangen de takken van de buxushagen er bruin, dor en doods bij. Alsof ze lange tijd geen water hebben gehad. De buxusplanten worden geteisterd door de buxusmot – of beter gezegd de buxusrups. Dit onschuldig ogende diertje vreet de hagen kaal en vormt een ware plaag voor veel tuineigenaren en begraafplaatsen. Ook Yarden zal de komende tijd op diverse locaties aangetaste struiken moeten vervangen. 

De buxusmot is een nachtvlinder die oorspronkelijk uit Azië komt en sinds een jaar of 12 flink is opgerukt in Nederland. Met zijn witte vleugels met bruine rand is het best een mooi beestje, met een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter (volwassen buxusmot). Hoewel de mot actief is van april tot en met oktober, laat hij zich met name zien in de meest warme maanden van juli tot en met september.

Buxusrups is de ‘boosdoener’

Hoeveel schade kan een nachtvlinder nu aanrichten denk je misschien? Terecht. Want niet de vlinder zelf, maar de rups van deze mot zorgt vooral voor overlast in Nederlandse provincies. Aangezien in veel tuinen wel een buxus is te vinden, heeft de nachtvlinder genoeg voedsel én mogelijkheden om zich voort te planten.

De buxusmot legt haar eitjes onder de bladeren van de buxus. De rupsen die daar uitkruipen, staan bekend om hun vraatzucht. Ze zijn vaak met een grote groep en kunnen grote delen van de haag aantasten. Dat ziet er niet alleen lelijk en troosteloos uit, het kan de buxus ook onherstelbaar beschadigen.

Buxus populair op begraafplaatsen

De buxus is een populaire haagplant die in bijzondere vormen kan worden gesnoeid. Je ziet de buxus in veel privétuinen, maar hij wordt ook graag als haag ingezet om een mooie groene afscheiding te creëren. Zoals op begraafplaatsen. De groene blaadjes van de buxus zijn het favoriete voedsel van de buxusrups. Het harige diertje met zijn felgroene lijfje met zwarte stippen, vormt een ware plaag voor veel begraafplaatsen.

Met name in de maand juli vallen de buxushagen massaal ten prooi aan de rups van de buxusmot. Op verschillende begraafplaatsen is daarom al rigoureus ingegrepen en zijn alle buxusplanten verwijderd, zoals op begraafplaatsen in Zevenhuizen en Moerkapelle, in Westvoorne en de gemeente Landsmeer. Ook Yarden kampt op verschillende begraafplaatsen met aangetaste hagen.

Waarom niet bestrijden?

Het bestrijden van de buxusrups met gif wordt afgeraden, omdat hiermee ook andere dieren worden vergiftigd. Zoals nuttige insecten (bijen, lieveheersbeestjes en vlinders) en vogels die de buxusrups graag eten, zoals koolmezen. Als zij hun jonge vogeltjes niet genoeg te eten geven, komen er minder koolmezen met als gevolg…dat er weer meer rupsen blijven leven. Dat maakt het probleem uiteindelijk juist groter.

Struiken vervangen

Het alternatief voor bestrijden van de rups, is het vervangen van de hagen. Geschikte vervangers zijn bijvoorbeeld de Japanse hulst. Deze lijkt op de buxus maar is immuun voor buxusziekten. Of de Liguster, die met name ideaal is voor hogere hagen. Ook Yarden zal, waar nodig, op zoek gaan naar alternatieve haagplanten. Dit gebeurt niet van vandaag op morgen. De landelijke vraag naar geschikte vervangers, met name de Japanse hulst, is momenteel erg hoog. Voor de begraafplaatsen is een enorme hoeveelheid planten nodig.

Komt u op een begraafplaats waar de hagen er helaas niet zo mooi bij staan? Dan weet u nu hoe dit komt. We zien het zelf ook graag anders en doen ons best om de treurige aanblik op sommige begraafplaatsen snel weer fris en groen te krijgen.

Cookies