Het hoofdkantoor van Amref Flying Doctors in de Keniaanse hoofdstad Nairobi

Op bezoek bij Amref Flying Doctors in Kenia

Met een koffer vol cadeaus voor de kinderen die ik zal ontmoeten, sta ik op Schiphol. Ik vertrek voor een paar dagen naar Kenia. Samen met een delegatie van andere partners breng ik op uitnodiging van Amref Flying Doctors een bezoek aan dit land. We zullen het hoofdkantoor in Nairobi bezoeken en gaan naar enkele ziekenhuizen.

Ik maak deze reis omdat Yarden Amref Flying Doctors een warm hart toedraagt. We organiseren bijvoorbeeld jaarlijks een sponsorloop.

Mijn koffer zit door al die cadeaus net onder het toegestane gewicht. Er zitten kleurboeken, kleurpotloden, stickertjes, voetballen, pompjes en 30 knuffels in. Ook heb ik een paar trail hardloopschoenen bij me. Ze zijn mij te klein en ik geef ze nu weg aan een Keniaan die volgend jaar ongetwijfeld op mijn schoenen de marathon van Amsterdam zal winnen.

Na aankomst bezoeken we het hoofdkantoor van Amref Flying Doctors in Nairobi. En wat een aardige mensen. Het is goed om te zien dat de personele bezetting volledig uit Kenianen bestaat. Amref Flying Doctors leidt lokaal mensen op. De ontwikkeling van de gezondheidszorg in Afrika is onvoorstelbaar belangrijk en ook een verantwoordelijkheid voor het westen. Dat is wel wat we hebben geleerd vanochtend.

Infectieziekten

In Kenia overlijden per dag ongeveer 70 vrouwen aan infectieziekten die voorkomen kunnen worden met onderwijs en goede gezondheidszorg. De verwachting is dat het aantal sterfgevallen de komende jaren flink groeit. Waar in de 50'er jaren hepatitis bijna niet voor kwam, wordt nu verwacht dat het in 2020 de belangrijkste infectieziekte in Kenia zal zijn. Meer nog dan bijvoorbeeld malaria.

Dit is de schaduwzijde van de ontwikkeling die Afrika doormaakt. Daarbij komt dat de gezondheidszorg ook nog eens erg duur is. Families zijn nauwelijks in staat om de ziektekosten van een familielid te voldoen, dat is het tweede grote probleem. Sommigen worden zelfs gedwongen om hun land te verkopen. Het is goed om hier te zijn en te realiseren in wat voor land wij leven. Voor ons is het zo gewoon om even langs de dokter te gaan dat we er niet eens meer over nadenken.

In Afrika besteedt Amref Flying Doctors ruim 100 miljoen dollar aan verbetering van toegang tot gezondheidszorg met de nadruk op vrouwen en kinderen. Amref Flying Doctors besteedt slechts 5% van haar inkomsten aan de instandhouding van de organisatie. Daarom betaal ik bijvoorbeeld deze reis ook zelf. Het Nederlandse Amref Flying Doctors kantoor in Leiden levert een belangrijke (financiële) bijdrage aan de Afrikaanse moederorganisatie. Het leeuwendeel wordt echter door de Afrikaanse organisatie zelf binnen gebracht. En dat is goed nieuws!

Ambassade

De rest van deze eerste dag bezoeken we ook de Nederlandse ambassade in de Keniaanse hoofdstad. Van het hoofdkantoor van Amref Flying Doctors naar de Nederlandse ambassade is hemelsbreed een klein stukje maar door de enorme files een 'mijl op zeven'. Onze chauffeur laat ons alle wegen in de omgeving zien om de files te vermijden. Zo krijgen we iets te zien van de sloppenwijken waar de handel in van alles te zien was.

We zien bijvoorbeeld marktkraampjes gebouwd van een paar bamboestokken met veelal fruit en groente, maar ook veel openbare werkplaatsen waar veiligheid en milieu niet zo nauw genomen worden. Lassen zonder lasbril, vuilnisbelten tussen de kraampjes, loslopen schapen en honden. Wat echt opvalt, is de prachtige haardracht van de Keniaanse vrouwen, kunststukjes op zich.

Veiligheid

Bij de ambassade merk je hoezeer er op de veiligheid gelet wordt. De grondige inspectie van auto's, passagiers en bagage zijn daar slechts voorbeelden van. De ambassade is een bijna niet te nemen vesting en dat is niet voor niets. Eenzelfde ervaring hadden wij in ons hotel, overal gewapende controle, hoge muren en inspecties.

De ambassadeur trakteert ons op een heerlijke lunch. Een aantal bedrijven waaronder Deloitte, KLM en de ambassadeur geven een presentatie. De in Nederland gevestigde bedrijven en ook onze ambassade zijn erg begaan met de Keniaanse bevolking. Diverse projecten zijn opgestart om het land te helpen zichzelf te ontwikkelen.

Morgen vlieg ik mee met Amref Flying Doctors naar Samburu, zo'n 45 minuten naar het noorden. Ik ben erg benieuwd wat we daar aantreffen. We bezoeken een aantal ziekenhuizen waarover ik uitgebreid zal berichten. Ook krijgen we uitleg over een briljante vinding. De bevolking betaalt haar zorgkosten met hulp van hun mobieltje.

Ron Bavelaar is directievoorzitter van Yarden uitvaartorganisatie.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies