Dierendag zonder huisdier

Zondag 4 oktober is het werelddierendag. Ik denk dat ik die dag de Yarden Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk ga bezoeken. Niet de eerste plek waar je aan denkt, maar het is voor mij namelijk een beetje een aparte dag. Het zal de eerste dierendag in jaren zijn waar ik zelf zonder huisdier ben.

Altijd een huisdier

Er is bijna altijd wel een kat in mijn leven geweest. Mijn ouders kochten een huis met een kat erbij. Daarna kwamen er meer poezen. Omdat ik onze Cyperse poes niet bij de dierenarts wilde achterlaten, heb ik haar begraven in de tuin. In de doos, waar ze zo graag in zat.

Kill and attack

Later, toen ik mijn eigen huisje had, nam ik zelf een kat. Deze ‘kill and attack’-kater was beslist geen kat om zonder handschoenen aan te pakken. Ik heb hem, toen hij op een respectabele leeftijd van 17 jaar overleed, laten cremeren. Cremeren vond ik een respectvollere manier dan de destructor. Van cremeren van een huisdier had ik voor die tijd nog niet eerder gehoord, maar ik vond het fijn om een dier waarmee ik zo lang lief en leed had gedeeld een waardig afscheid te geven.

2 kanjers

Terug naar het asiel. Ik kwam met maar liefst 2 kanjers terug. Helaas werd de oudste 2,5 jaar geleden ziek en heb ik hem uit zijn lijden moeten verlossen. Hij ligt nu op het mooiste plekje in mijn tuin. Helaas heb ik ook Lotje, de jongste van het stel, recentelijk moeten laten inslapen. Uiteraard ligt zij naast haar lieve vriend bij de lavendelstruik. Een mooi plekje waar ik ze kan herdenken. Elke keer als ik er langs loop zeg ik ze even gedag. En zeg ik dat ik ze mis.

Dierenbegraafplaats

Niet iedereen heeft een tuin en niet alle dieren zijn geschikt om thuis te begraven. Juist voor die mensen is een dierenbegraafplaats een unieke oplossing. Hier kun je je geliefde huisdier een mooie laatste rustplek geven. En ze komen herdenken. Met een kaarsje aansteken, een bloemetje leggen of gewoon in gedachte. Op de Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk van Yarden is niet alleen aan honden en katten gedacht. Ook voor de kleinere vrienden zoals een vis of muis is een speciaal hoekje gereserveerd.

Zondag wordt dus mijn eerste dierendag in tijden zonder poes. Het voelt een beetje alsof er iets geamputeerd is. Een mooi moment om even stil te staan bij mijn pas overleden lieve Lotje en alle andere dieren die in mijn leven zijn geweest.

Xandra van Riet werkt bij Yarden en is gek op huisdieren.

1 Reactie

  1. Dewi   00.10, 13 oktober 2018

    Ik heb mijn kat Joshua laten cremeren, en haar as in een tattoo laten verwerken, wat haar pootafdrukje is.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies