Digitaal nalatenschap
De ouders van Robert zitten bij ons aan tafel. Ze hebben de laptop en de telefoon van hun overleden zoon – 35 jaar – bij zich.
‘Hij zag het niet meer zitten… Wij zouden zo graag willen weten of hij nog iets achtergelaten heeft. Maar als u alleen al zijn laatste, favorieten muziek zou kunnen vinden, zijn wij al blij. Jullie zouden veel meer aandacht moeten besteden aan wat mensen digitaal nalaten. Wij wisten niet dat dit mogelijk was.’
Digitale data veiligstellen
Met meer dan 25 jaar ervaring als forensisch ICT’er, ben ik bekend met vrijwel alle mogelijkheden, onmogelijkheden en technieken die bestaan om apparatuur binnen te dringen en gegevens te ontsluiten. Waarom zouden we die kennis en apparatuur niet kunnen gebruiken om dierbare data veilig te stellen voor nabestaanden?
Vroeger had je een blik dia’s of een fysiek fotoboek met herinneringen aan vakanties en mooie momenten; bewaarde je kaartjes en brieven van je geliefden in een opbergdoos; stonden gedichten nog in een mooi schriftje en was de administratie keurig (of niet) gesorteerd in ordners in de kast.
Toegang tot telefoon en computer
Maar hoe krijgen nabestaanden tegenwoordig toegang tot bijvoorbeeld contacten of foto’s in de telefoon als je de toestelcode niet weet? En hoe kom je bij documenten, noodzakelijk voor de administratie, verwerking of als dierbare herinnering maar zijn die op de computer of in de cloud beveiligd met een wachtwoord? Waar kun je terecht op digitaal gebied met vragen (of twijfel) na een overlijden als gevolg van bijvoorbeeld een ramp, ongeluk of zelfdoding?
Bushokje
Niet echt een onderwerp om op bushokjes onder de aandacht te brengen. Daarom hebben wij de samenwerking gezocht met een groot aantal uitvaartorganisaties om nabestaanden te bereiken. Daarnaast verzorgen wij unieke gastlessen en presentaties over de digitale nalatenschap en online erfenis. We willen mensen graag helpen hieraan te denken als ze te maken hebben met een overlijden.
Daarom hebben wij ook meegedaan aan de Yarden Afscheidsprijs. Zo willen wij meer bekendheid geven aan wat wij doen. We zijn dan ook erg blij met de 2e prijs die wij hebben gekregen voor de Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs.
Sander van der Meer is digitaal forensisch specialist bij de politie en oprichter van Digitale Nazorg, dat zich toelegt op het veiligstellen van data voor nabestaanden. Digitale Nazorg heeft de 2e prijs gekregen bij de Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs 2017.
0 Reacties
Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.