Familie die samen verhalen opschrijft of leest

Duik in uw familiegeschiedenis

Waar komt u eigenlijk vandaan? Wie u nu bent, kan veel te maken hebben met uw grootouders een eeuw geleden. Misschien zou u wel in Australië zijn geboren, als uw opa de boot niet had gemist. Het kan van belang of simpelweg leuk zijn om een stukje familiehistorie toe te voegen aan uw biografie. Een kleine schets van de familie waarin u bent geboren, kan net die extra dimensie aan uw verhaal geven. Maar waar begint uw zoektocht?

Doe stamboomonderzoek

Vroeger was het nog een behoorlijke klus om stamboomonderzoek te doen. Mijn vader heeft menig uur in een stoffig streekarchief doorgebracht en dan hadden wij nog het geluk dat onze familie zich sinds de 17e eeuw nauwelijks verplaatst heeft. Dat zet mij wel aan het denken: zat reislust soms niet in onze genen? In de 18e eeuw waren vele Kamphuizen actief in de Veluwse papierindustrie, waarbij een zekere Dirk Kamphuis zelfs een weg in Apeldoorn naar zich vernoemd heeft gekregen. Leuk om te weten toch?

Tegenwoordig is het, dankzij vergevorderde digitalisering en een centrale online database een stuk gemakkelijker om onderzoek te doen naar een stamboom. U hoeft uw huis niet meer uit en surft simpelweg naar de website van het Centrum voor Familiegeschiedenis (voorheen: Centraal Bureau voor Genealogie): www.cbg.nl. Om complete familiedossiers in te zien moet u nog wel een fysiek bezoek brengen aan het CBG in Den Haag.

Ontdek meer over uw voorouders met een DNA-test

Veel van onze familiegeschiedenis ligt besloten in ons DNA. DNA-technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld, dat iedereen zijn DNA kan laten testen. Het bedrijf MyHeritage verkoopt bijvoorbeeld een DNA-kit. Deze kit bestaat uit een wangstrijkstaafje dat u na gebruik op kan sturen naar het MyHeritage laboratorium. Binnen 3 tot 4 weken ontvangt u dan waardevolle informatie over uw familiegeschiedenis en etnische oorsprong. Zo wordt onder andere bepaald uit welke delen van de wereld uw voorouders afkomstig waren (geschatte etniciteit). Zo kunt u als blonde kaaskop, Afrikaanse roots blijken te hebben. Ontzettend leuk om te ontdekken en dit te verwerken in uw biografie.

Maak een genogram en tijdlijn

Om uw familiegeschiedenis goed in kaart te brengen, kan het helpen een genogram te tekenen. Een genogram is een schematisch overzicht van een familiesysteem. In de geestelijke gezondheidszorg wordt het genogram gebruikt om verklaringen en oorzaken voor psychische problemen te vinden. Bij het schrijven van een levensverhaal kan het helpen om patronen te ontdekken en verbanden te leggen. Het geeft extra inzicht en kan helpen gebeurtenissen te duiden en begrijpen.

Een genogram bestaat uit 3 of 4 generaties en de onderlinge relaties die middels symbolen worden weergegeven. Ook belangrijke familiegebeurtenissen, zoals verhuizingen, sterfgevallen of verbroken contacten kunt u opnemen in een genogram.

Tot slot is het handig om een tijdlijn te maken met de belangrijkste gebeurtenissen. U zou zelfs kunnen overwegen die op te hangen in een studeerkamer of logeerkamer. Zo ziet u in één oogopslag waar de gaten in uw onderzoek en familiegeschiedenis zitten.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken. Lees dan ook mijn volgende blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt u graag persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via mail@eenboekjeopen.com. Ik ben nieuwsgierig naar elk verhaal!

Schrijf uw levensverhaal samen met anderen

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn en uw levensverhaal op papier zetten, vergt een behoorlijk portie doorzettingsvermogen. In de Facebook community van Een Boekje Open - kan iedereen vragen stellen, ervaringen delen, feedback op geschreven werk vragen of elkaar tips geven. Iedereen is welkom, dus meld u snel aan.

Silvie Kamphuis is schrijfster van de boeken Niet van iedereen en Hoe bouw je een hunebed?En ze is oprichter van Een Boekje Open - biografieën en verhalen.

Lees de volgende tip hoe u uw levensverhaal kunt opschrijven: Schrijf uw levensverhaal en begin vandaag al

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies