Ghanese kerk Amsterdam Zuidoost

Een nieuwe wereld

Amsterdam Zuidoost was onbekend gebied voor mij. Ook de dood was voor mij een grote onbekende. Dat is juist goed voor het maken van een documentaire.

Ik ben bezig met een documentaire over de bouw van het multiculturele uitvaartcentrum van Yarden in Amsterdam-Zuidoost. Ik kom uit de hoofdstad, maar dit deel was onbekend gebied voor mij.

Ook de dood was voor mij een grote onbekende. Dat was juist goed: ik probeer in mijn films mijzelf en de kijker naar een nieuwe wereld te brengen. Samen met Yarden, die ook nog onderzocht wat er precies bij dit stadsdeel zou passen, ging ik op ontdekkingsreis.

Ontdekkingsreis

Die ontdekkingsreis blijkt uitermate interessant. Het is niet niks, om mensen te vragen of je momenten mag vastleggen van intens verdriet. Ik heb ontdekt dat alleen werkelijke interesse in je medemens kan leiden tot vertrouwen om toegelaten te worden in de wereld van de ander.

De dood gaat vooral over leven, merk ik telkens weer. Dit wordt extra zichtbaar in niet-westerse culturen. Daar wordt bij een uitvaart het leven vaak uitbundig gevierd. Ook westerse rouwrituelen worden onder invloed van de huidige tijdsgeest steeds persoonlijker.

Het 1 is overigens niet beter dan het ander; ik wil slechts de verscheidenheid laten zien. En hoe verschillend de rituelen ook zijn, het gaat in wezen om hetzelfde: bijdragen aan de verwerking van het verlies van een dierbare.

Lichtbord

Op de foto zie je een lichtbord van een Ghanese kerk op een verlaten parkeergarage in de Bijlmer. Toen ik het bord zag, dacht ik alleen maar: waar is die kerk dan? Toen ik een ijzeren nooddeur opentrok aan de zijkant van de parkeergarage, belandde ik in een gigantische ruimte waar een bloeiende Ghanese kerkgemeenschap was gevestigd, met diensten waar wekelijks honderden mensen op af komen.

Het zegt veel over de vindingrijkheid van mensen om hun rituelen te kunnen uitvoeren.

Paul Rigter is filmmaker. Hij werkt momenteel aan een documentaire over de bouw van het multiculturele uitvaartcentrum yardenhuis Amsterdam Zuidoost

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies