Een rouwcentrum voor alle culturen

Al 10 jaar is het onderwerp van gesprek in de deelgemeente Amsterdam-Zuidoost: een rouwcentrum dat voldoet aan de wensen en behoeften van alle culturen die er leven. In 2016 gaat het rouwcentrum er dan ook echt komen. Het is een hele uitdaging om rekening te houden met alle wensen. Maar waarom is de komst van dit centrum zo belangrijk?

“Alle culturen en religies hebben hun eigen rituelen bij een uitvaart”

“Zuidoost is met haar Hindoestanen, Creolen, Ghanezen, Marokkanen, Turken en nog veel meer bevolkingsgroepen een afspiegeling van de wereld” zegt Anita van Loon, manager Uitvaartzorg bij Yarden. “Al die culturen en religies hebben hun eigen rituelen en gebruiken tijdens een uitvaart. Dat er nu pas een multicultureel rouwcentrum in Amsterdam komt, is onvoorstelbaar als je kijkt naar hoe lang en hoe veel verschillende culturen er in de stad wonen,” vindt van Loon. De reden dat een rouwcentrum voor alle culturen lang op zich heeft laten wachten zit hem in de complexiteit, het organiseren. Elke cultuur heeft voor een uitvaart haar eigen behoeften en wensen en hier wil het rouwcentrum zoveel mogelijk in tegemoet komen.

Co-creatie

De planning is dat het gebouw in 2016 klaar is. In de tussentijd zitten we niet stil. Samen met vertegenwoordigers van culturen en religies uit de buurt brengen we in kaart aan welke zaken het rouwcentrum straks zal moeten voldoen. Van Loon: “het gebouw komt op deze manier in co-creatie tot stand en dat vind ik heel bijzonder”.

Het belang van een multicultureel uitvaartcentrum

Yarden gelooft dat een goed afscheid je verder helpt. Hierbij is het belangrijk dat je mogelijkheden hebt. Vaak zijn de huidige mogelijkheden voor bewoners van andere culturen uit Zuidoost beperkt. Zo moeten bepaalde groepen de uitvaart van een dierbare nu in zaaltjes van scholen organiseren of vindt het afscheid thuis plaats. Helaas zijn er momenteel geen andere opties. “De ambiance van een school of de hal in een flatgebouw is niet wat je je voorstelt als je afscheid neemt van je familie”, aldus van Loon.
Daarom is het zo belangrijk dat dit rouwcentrum er komt. Zo kan iedereen een afscheid organiseren op de manier die bij zijn of haar cultuur of religie past.

Hebt u vragen of wilt u uw mening delen? Laat uw reactie onder dit artikel achter.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies