Wim Brouwer is vrijwilliger bij Yarden

Het is leuk om vrijwilliger bij Yarden te zijn

Vrijwilliger zijn bij Yarden is leuk. Vooral omdat Yarden goed is voor haar vrijwilligers. Toen ik 6 jaar geleden begon, had ik enige reserve. Maar als je de kansen die je krijgt waarmaakt, word je heel serieus genomen.

Mijn vrouw en ik zijn van thuis uit verzekerd bij uitvaartvereniging AVVL. Na de fusie met NUVA is in 2001 Yarden ontstaan. Ik belde eens naar Yarden met wat vragen en kreeg onbevredigende antwoorden.

Ik ging me in Yarden verdiepen en ik stelde mij verkiesbaar voor de Ledenraad van Yarden. Ik was nieuwsgierig hoe de zaken precies geregeld werden in een club met zo'n miljoen leden. Hoe is bijvoorbeeld de verhouding tussen het Hoofdbestuur en de Ledenraad van de vereniging en bestaat er een goede balans tussen vereniging en bedrijf? Dat zit wel goed, merkte ik snel.

Multiculturele uitvaarten

Er is aandacht voor vragen, ideeën en ontwikkelingen. Ik heb me de afgelopen jaren ingezet voor multiculturele ontwikkelingen bij Yarden. Ik ben directeur geweest van een basisschool met verschillende culturen en nationaliteiten in Eindhoven. Vandaar mijn interesse in en ervaring met dit onderwerp.

Rond 2012 heb ik samen met de vrijwilligers uit mijn regio het omgaan met de diversiteit in culturen in Nederland door Yarden ingebracht bij de Ledenraad. Dat is snel opgepikt.

In 4 jaar tijd is er veel gebeurd en nu is Yarden trendsetter op het gebied van multiculturele uitvaarten. Ik vind het nuttig dat ik bij die ontwikkelingen betrokken kan blijven, vooral met betrekking tot scholing, workshops, symposia en andere zaken over dit onderwerp.

Andere opvatting over verenigingswerk

De komende 2 jaar zijn de laatste jaren van mijn tweede termijn in de Ledenraad. Ik probeer mee te denken hoe de Vereniging reageert op het feit dat het lastiger wordt om aan vrijwilligers te komen. Huidige vrijwilligers hebben vaak een andere opvatting over verenigingswerk. Yarden moet zich hierop aanpassen en hen inzetten op een wijze die bij het nieuwe denken van vrijwilligers past.

Vrijwilligers dragen verhaal van Yarden uit

Deze stap is ontzettend belangrijk omdat Yarden het van haar vrijwilligers moet hebben. De vrijwilligers in de regio moeten het verhaal van Yarden op plaatselijk niveau uitdragen door onder andere het organiseren van activiteiten. Ik zie in Noord-Brabant daarin een energieke, positieve ontwikkeling.

Serieus genomen

Yarden is goed voor haar vrijwilligers. Mede daarom is het leuk om vrijwilliger te zijn. Ik had 6 jaar geleden enige reserve. Maar als je de kansen die je krijgt waarmaakt, word je heel serieus genomen. Je doet jouw klus met een afgesproken budget en wordt op een professionele manier behandeld. Dat is heel prettig.

Als ik straks stop, val ik niet in een gat. Ik heb een gezin, kleinkinderen en genoeg hobby’s, waaronder trombone spelen in een bigband en bij een harmonie.

Wim Brouwer was directeur van een basisschool in Eindhoven en is nu gepensioneerd. Hij is van de Yarden-ledenraad provincie Noord-Brabant. Hij is 1 van de ruim 200 enthousiaste vrijwilligers bij Yarden.

1 Reactie

 1. Daniella van Oosterhout   02.00, 23 april 2017

  Geachte heer, mevrouw.

  Ik zou graag meer informatie ontvangen over werken als vrijwilliger bij Yarden.
  Ik leef van een IOAW uitkering en ik ben 64 jaar oud/ jong.


  Met vriendelijke groet,

  Daniella van Oosterhout

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies