Vrijwilliger Marja Oostindiën voelt zich heel rijk als ze bij iemand een glimlach teweeg brengt.

Ik word rijk van een glimlach

Mensen bemoedigen vanuit mijn hart is mijn drijfveer. Ik vind het belangrijk dat de dood bespreekbaar is voor iedereen. Verdriet kun je delen. Je hoeft niet, zoals vroeger vaak het geval was, eenzaam verder te gaan. Je staat namelijk niet alleen in het leven.

Yarden zet ook heel erg sterk in op het delen van verdriet, daar kan ik me helemaal in vinden. Ik leef vanuit een geloofsovertuiging, dat is mijn levenskracht. Het heeft mij gevormd tot wie ik ben. Daar is het motto: vanuit liefde omzien naar elkaar. Dat wil ik graag uitdragen, het kan ons verder helpen om te begrijpen. Dood en leven staan immers zo dicht bij elkaar, je kunt er snel mee geconfronteerd worden.

Pijn en waarheid

Mijn vader overleed na een heel kort ziekbed op zijn 44e. Wie had gedacht dat ik op mijn 20e al afscheid moest nemen van mijn vader? Ik heb een oudere broer en 2 jongere broertjes. Ons leven met een groot gemis ging verder. 2 jaar geleden werd bij mijn man iets achter zijn longen ontdekt. We moesten rekening houden met het feit dat het kwaadaardig kon zijn. Die ene nacht was het alsof ik in de schoenen van mijn moeder stond. Dat ik haar hart van pijn en waarheid kon voelen. Die rand van leven is teer en flinterdun. Die bewustwording en herkenning wil ik uitdragen.

Herkenning

Zo hebben wij de lezing over rouw van broers en zussen door Minke Weggemans georganiseerd. Ik kwam in gesprek met een jongen die het verdriet van de zelfmoord van zijn broer, tien jaar eerder, nog steeds geen plaats kon geven. Met een kleine bemoediging en aanraking op zijn schouder hoop ik iets te kunnen meegeven. Op zo’n avond word ik rijk van een glimlach. Daar doe ik het voor. Marieke de Bruijn hebben wij uitgenodigd voor een lezing over leren leven met verliezen.

Nogmaals, ik vind het zo waardevol als mensen kracht kunnen halen uit verhalen van herkenning. Ik herinner me 2 dames die bij de filmvoorstelling Broos van Adelheid Roosen elkaar innig beetpakten en eventjes samen grinnikten. Dat is het: samen dat gevoel van herkenning en delen. Samenzijn.

Vrijwilliger bij Yarden

Marja Oostindiën is vrijwilliger bij Yarden. Ze helpt als pr-coördinator voor Yarden, regio Drenthe. Samen met het Regionaal Activiteiten Bestuur organiseert ze interactieve lezingen, filmvoorstellingen en theatervoorstellingen in de regio.

Yarden heeft ruim 200 enthousiaste vrijwilligers. Wilt u ook een bijdrage leveren? We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers door het hele land. Kijk op onze pagina Word vrijwilliger

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies