Kijk naar de olifanten

Olifanten rouwen net als mensen om hun doden. Het gedrag van olifanten kan helpen om met kinderen te praten over de dood, afscheid, rouw en verlies. Dit is dan ook de bedoeling van de excursie die Yarden organiseert voor basisscholen in de dierentuin, het project ‘Leven en dood van de olifant en Zoo’. Kinderen gaan anders met deze waarden om dan volwassenen.

Vandaag bezoeken de groepen 5/6 en 8 van basisschool Het Veenpluis in Zevenhuizen(Groningen) Dierenpark Emmen. De excursie heeft alles weg van een doorsnee schoolreisje: de kinderen hollen met hun gekleurde rugzakjes richting de dierentuin. Als iedereen aanwezig is, lopen ze gezamenlijk naar het restaurant. Voor elke leerling staan een muffin en een glas limonade klaar.

Veel impact

De reden dat directeur Feike Paulides de 2 groepen inschreef voor de excursie is niet zomaar: 2 broers verloren vorig jaar november hun moeder en stiefvader bij een ernstig verkeersongeluk. Bovendien raakte de jongste broer zwaargewond. Net als een klasgenootje dat bij hem in de auto zat.

De tragische gebeurtenis maakte veel los op school. Directeur Feike Paulides vindt de excursie van Yarden een goede gelegenheid om samen terug te blikken op de gebeurtenis. Het project Leven en dood van de olifant en Zoo van Yarden kan het gesprek onder de kinderen losmaken om over deze gebeurtenis te praten.

Film over olifantje

Na de versnaperingen kijken de kinderen naar een indrukwekkende film over een olifantje. Het dier verliest zijn moeder. Je hoort en ziet paniek en olifantenverdriet. Als het kleine olifantje in het opvangcentrum is met andere olifantjes, voelt hij zich beter.

Na het zien van de film volgt een gesprek. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker en Newt de Wit van Humanitas praten met de kinderen over olifantenverdriet, maar al snel praten ze over mensenverdriet. De sfeer blijft luchtig. Dat het ongeluk niet ter sprake komt is prima.

Verdriet hebben

De kinderen in de klas hebben niet de behoefte over de tragische gebeurtenis zelf te praten. Ze hebben er op school al veel over gepraat. Daarom gaat het nu over verdriet hebben en hoe je daarmee omgaat. Dan is het tijd voor friet en een slush puppy. De hele middag is verder vrij om in de dierentuin te besteden.

Verdriet hoort bij het leven. Dat laat het project ‘Leven en dood van de olifant en Zoo’ van Yarden vooral zien. Het helpt om er met elkaar over te praten. Er zijn altijd mensen om ons heen die ons helpen, troosten en weer moet geven. Kijk maar naar de olifanten: sociale groepsdieren, net als mensen.

 

Lees het hele verslag van de excursie in het magazine Verder van Yarden. Kijk voor informatie over het project onderwijsproject ‘Leven en dood van de olifant en Zoo’ op www.yarden.nl/onderwijsproject.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies