Het vliegtuig van Amref Flying Doctors in Kenia

Mijn kijk op het leven is veranderd

In de voorbereiding op deze reis heb ik mij afgevraagd waarom de Business Club naar Kenia zou reizen. Is het niet beter om de kosten die dat met zich meebrengt te doneren? Bij het gezamenlijk diner met de medewerkers van Amref Flying Doctors krijg ik het antwoord op deze vraag.

De gezondheidswerkers werken keihard om de gezondheidszorg in de afgelegen gebieden in Kenia op een redelijk niveau te krijgen. Zij zien dagelijks het lijden van de bevolking die vaak grote afstanden moet overbruggen om gebruik te maken van de zorg. De gezondheidswerkers voelen zich erg gesteund als mensen van ver hen helpen en zelfs bezoeken. Zij raken hierdoor extra geïnspireerd en dat voel je ook wanneer je met hen praat. Zij voelen dat zij er niet alleen voor staan. Mooi.

Gratis zorg voor moeder en kind

Het bezoek aan het regionale ziekenhuis van Samburu maakt een diepe indruk op mij. Medische zorg voor moeder en kind is hier gratis. Van heinde en ver worden moeders met ambulances getransporteerd om in het ziekenhuis te bevallen. De faciliteiten zijn naar Nederlandse maatstaven simpel maar heel toereikend. Er zijn voldoende medicijnen en verbandmiddelen en ook beschikt het ziekenhuis over röntgenapparatuur. Alleen is er onvoldoende nagedacht over de hoeveelheid energie om het apparaat te laten werken. Dat moet nu opgelost worden.

Zeer indrukwekkend is de verlosafdeling, waar te vroeg geboren kinderen in eenvoudige couveuses worden verzorgd. Moeders zittend op plastic stoeltjes. Ze wijken geen moment. Aan deze moeders heb ik de eerste troostknuffels uitgedeeld.

Op naar de verpleegafdelingen waar een geschreven poster ons er op wijst dat we beslist niet op de ziekenhuisbedden mogen zitten, op straffe van een hoge boete. Ik dacht dat het met mogelijke besmetting te maken had, maar de werkelijkheid is dat men bang is dat de fragiele bedden kapot gaan.

Met 10 zieke mensen op een kleine verpleegafdeling. Hoezo privacy? En ziek in het ziekenhuis van Samburu is echt ziek en geen ingescheurde teennagel. Zieke moeders met peuters die om hun moeder hangen. Fijn om deze peuters met onze troostknuffels een leuk moment te bezorgen. Het doet veel met me, ik realiseer me dat wij gezegend zijn dat we in het westen zijn geboren. Daar zouden we meer over na moeten denken.

Masai-gemeenschap

In de stromende regen rijden we over onverharde wegen naar een Masai-gemeenschap. De wegen zijn onverhard en gaan berg op, berg af. Tegemoetkomende auto's kun je met moeite passeren. Op de top van een van de heuvels woont deze gemeenschap. Wat neerkomt op een eenvoudige maar ook hier weer functioneel gebouwde kerk met bijgebouwtjes. Het terrein is omheind met rechtopstaand sprokkelhout. Bij de poort worden we met dans en zang door de Masai onthaald. Ik voel me direct op me gemak en vreemd genoeg ook thuis.

In het kerkje worden we toegezongen. Het lied dat ze zingen is deels in de lokale taal en deels in het Engels. In de tekst bedanken ze Amref Flying Doctors. Doordat Amref Flying Doctors hen geleerd heeft wat de gevolgen zijn van vrouwenbesnijdenis. De Masai heeft een zeer sterke cultuur en daar maakt vrouwenbesnijdenis (die van meisjes vrouwen maakt) onderdeel van uit. De ingreep is buitengewoon pijnlijk, en er ontstaan ook infecties door. Bovendien levert het veel complicaties en pijn op bij een latere bevalling.

Vrouwenbesnijdenis

Amref Flying Doctors is 3 jaar geleden een project gestart om deze gemeenschap te laten inzien dat de besnijdenissen moeten stoppen. Dat hebben ze gedaan door met de vrouwen een andere ceremonie te ontwikkelen voor de transformatie van meisje naar vrouw. Maar vooral door het stamhoofd, de ouderen en de morans (krijgers) te overtuigen van de onvoorstelbare gevolgen. Door educatie is dit Amref Flying Doctors gelukt. Vandaag horen we van de vrouwen zelf, en van het stamhoofd, dat zij trots zijn dat zij hun dochters nu beschermen voor dit afschuwelijke ritueel.

Wij zijn als helden ontvangen. Maar voor mij zijn de echte helden de ouderen en de vrouwen die durfden te breken met deze afschuwelijke traditie binnen deze strenge cultuur.

Nog nagenietend van de hartelijke ontvangst bij de Masai rijden we door naar een kleine kliniek met naast een medische staf ook vrijwilligers in de gezondheidszorg. Deze gezondheidswerkers spelen een erg belangrijke rol in de tijdige opsporing van zieke mensen. Ook geven ze voorlichting over het voorkomen van ziekten, het veilig drinken en gebruiken van water en algemene hygiëne.

Vrijwillige gezondheidswerkers

Iedere vrijwillige gezondheidswerker is verantwoordelijk voor gemiddeld 25 families die ver van elkaar verspreid in de provincie Samburu wonen. Deze mannen en vrouwen overbruggen afstanden van 5 tot 10 kilometer om een familie te bezoeken. Ze doen dit bij nacht en ontij en hebben ook nog eens een eigen gezin te onderhouden.

Wanneer zij een ernstig zieke aantreffen, treedt het systeem in werking. Met behulp van een mobieltje wordt medische hulp ingeroepen en indien nodig wordt de patiënt per ambulance naar het regionale ziekenhuis gebracht. Daarnaast hebben deze gezondheidsvrijwilligers nog een andere belangrijke taak en dat is het signaleren van het uitbreken van gevaarlijke ziekten. Wanneer dat tijdig gebeurt, kan verdere besmetting worden voorkomen.

De vrijwilligers werken vanuit een eenvoudige kliniek die tevens dienst doet als consultatiebureau. De families kunnen er terecht voor behandelingen, preventie en advies en ook bevallingen en de controles op de ontwikkelingen van de baby's worden hier medisch begeleid. Ook dit project wordt door Amref Fying Doctors ondersteund.

Kapotte Landcruiser

Bij de rondleiding zien we de behandelkamers en ook hoe (een deel) van de administratie gevoerd wordt. Gewoon met pen op een vel papier dat op de muur hangt. En waarom ook niet, het geeft direct overzicht en inzicht voor iedereen voor wie het belangrijk is. Ook statistieken worden op deze manier handmatig bijgehouden. In een van de diagrammen was te zien dat het aantal bezoeken aan de kliniek in een bepaalde maand een grote dip vertoonde. Wat daar de oorzaak van was is onthutsend: de Landcruiser was kapot.

Ambassadeurs die al eerder met Amref Flying Doctors op reis zijn geweest, voorspelden dat het mijn kijk op het leven zou veranderen. Als nuchtere Hollander kon ik mij daar eerlijk gezegd niet veel bij voorstellen. Inmiddels weet ik beter.

De bezoeken aan de projecten in het veld zijn zo indrukwekkend dat het je niet meer loslaat. Gezondheidszorg in de meest elementaire vorm, in deze tijd, in een wereld die van iedereen is. Zie je het voor je? Georganiseerd door medewerkers van Amref Flying Doctors in samenwerking met lokale artsen, verpleegkundigen en vrijwillige gezondheidswerkers.

Vol passie inzetten voor medemens

Elke dag zetten deze mensen zich vol passie in voor hun medemens. Het eigenbelang maken ze daar volledig ondergeschikt aan. Het doel is om goede gezondheidszorg uiteindelijk voor iedereen in Kenia bereikbaar maken. Dus ook in de afgelegen gebieden. Dat vraagt om een enorme drive, geloof en uithoudingsvermogen. Diep, diep respect.

Lokale artsen en verpleegkundigen zijn goed opgeleid en weten wat de standaard van de moderne gezondheidszorg is. Maar zij werken met de beperkte middelen die er zijn en maken er het beste van. Natuurlijk frustreert het ze wanneer patiënten overlijden die, wanneer zij in het westen hadden gewoond, hadden kunnen worden behandeld. Hun mentaliteit is die van het 'glas is half vol'. Ieder leven dat zij redden is er één en daar houden zij zich aan vast. Van die houding kunnen we veel leren.

De passie van Amref Flying Doctors, de medici en gezondheidswerkers in Kenia is eenzelfde die ik ervaar bij de Yarden-medewerkers. Werken bij Yarden kun je alleen als je dat met je hart doet. Waarbij alle medewerkers, in welke rol of functie dan ook, bijdragen om een goed afscheid voor iedereen bereikbaar te maken.

Zou het niet geweldig zijn wanneer we de doelstellingen van onze organisaties en de passie waarmee we dat uitdragen kunnen verbinden en tot grotere hoogte kunnen brengen? Wij, medewerkers van Yarden kunnen Amref Flying Doctors helpen en Amref Flying Doctors Yarden.

Ron Bavelaar is directievoorzitter van Yarden uitvaartorganisatie.

2 Reacties

  1. esther   22.18, 1 november 2016

    Wat mooi dat je dit heb kunnen doen voor dit project ik ben trots dat ik bij yarden mag werken die zich inzet en bezig houdt met deze projecten wat echt belangrijk is

  2. veronica sikkel   12.13, 2 november 2016

    Hoi Ron,wat een fantastisch initiatief! En wat geweldig dat jij eraan mee doet(mag doen).Vanaf Terschelling nog veel sterkte want het zijn niet "zomaar"indrukken die jullie daar op doen....Tot ziens op ons eiland!Veronica.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies