Salut! Susanne Groeneveld Yvonne Versteijen

Ode aan het leven

Wie gaat er nou een magazine maken rondom het thema afscheid en rouw, zeg maar gerust de dood?

Katja Schuurman deed het. Vanaf een zwarte achtergrond keek ze ons een klein jaar geleden vanuit de kiosk en het tijdschriftenschap in de supermarkt met betraande ogen aan.  

En wij doen het! Maar zonder zwarte achtergrond en er mag bij het lezen gerust een traantje vloeien. Van ontroering of omdat je geraakt wordt, maar liever niet omdat de tekst verdriet oprakelt of snijdt in nooit verwerkt leed.  

Positieve reacties  

Salut! Zo heet ons blad. Het heeft niet het zwarte randje dat zo lang bij de dood heeft gehoord. Langzaam maar zeker is er ook plaats voor vrolijker kleuren.  Natuurlijk, de dood kan in- en intriest zijn en het leven van de nabestaanden compleet overhoop gooien. Maar aan de andere kant blijven er de mooie herinneringen aan een leven dat soms te kort was, maar veel vaker – gelukkig maar – alle fases heeft meegemaakt:  van baby tot bejaarde.

We hoopten dat het concept zou aanslaan toen we begonnen. In dit digitale tijdperk een papieren tijdschrift opzetten is sowieso een gok en als het dan ook nog wordt gevuld met verhalen rondom de dood? Eerlijk is eerlijk: we weten nog steeds niet of het gaat lukken, ‘ons kindje’ is nog geen jaar oud. Maar de vele positieve reacties van lezers geven ons goede hoop en de nominatie voor de Yarden Afscheidsprijs draagt daar zeker ook aan bij.  

Mensen als u en ik

De lezers hebben we voor ons gewonnen. Nu de adverteerders nog én collega-uitvaartbegeleiders, voor wie we het blad ook willen maken. Voor hen vullen we de algemene verhalen aan met reportages uit hun eigen regio. Dát is de kracht van ons blad: het gaat over mensen zoals u en ik, mensen die u misschien wel kent, uit uw eigen buurt.

Het gaat om mensen die te maken hebben gehad met dat wat we allemaal het liefst zo ver mogelijk van ons af schuiven, maar dat gewoon bij het leven hoort: de dood. Geboortes worden gevierd – terwijl niemand nog weet wat dat tere kleine wezentje te wachten staat. Een afscheid wordt steeds vaker óók gevierd.

Dan heffen we een glas op wat was, delen herinneringen, vaak met een glimlach op ons gezicht.  Daarover gaat Salut! Het is een ‘Ode aan het leven’. We hopen er samen én met steeds meer partners nog heel veel te mogen maken.

Lees meer over de genomineerde Ode aan het leven

Yvonne Versteijnen en Susanne Groeneveld zijn gepokt en gemazeld in de vormgeving en de journalistiek. Met Salut! willen ze mensen op een positieve manier laten nadenken over de dood. De verhalen gaan over afscheid, verdriet en rouw, maar hebben geen zwart randje. Ode aan het leven is genomineerd voor de Publieksprijs van de Yarden Afscheidsprijs.

1 Reactie

  1. Gerda van Beek   13.46, 16 september 2017

    Prachtig. De insteek is zo anders, dan gebruikelijk. De glimlach, die ook bij de dood hoort, vanwege de goede herinneringen, het eigene dat alleen bij die persoon hoorde en bij niemand anders. En het tijdschrift is zo mooi vormgegeven ,naast de lezenswaardige verhalen, dat Salut! een heerlijk tijdschrift is om te lezen, ook als de dood helemaal geen rol speelt in je leven op dat moment (en dat weet je eigenlijk maar nooit). Dames, mijn complimenten, jullie hebben echt iets moois toegevoegd met dit tijdschrift.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies