Lajla Kloek geniet van tuin

Positieve dynamiek

In de zomerserie ‘Onder de parasol met…’ bloggen vrijwilligers over hun werk voor Yarden, hun vakantie en wat hun plannen zijn na de zomer. Lajla Kloek vertelt over haar plannen deze zomer en haar vrijwilligerswerk in de ledenraad van Yarden.

In de zomer blijf ik thuis. Dan geniet ik ontzettend van mijn tuin waarin alles groeit en bloeit. Hier in Leeuwarden is het heerlijk. We hebben een mooie haven in het centrum en er is veel bedrijvigheid. Ik vind het daarom fijn om thuis te blijven.

Eind september ga ik 3 weken naar Middelburg om voor mijn dementerende schoonzus te zorgen, zodat haar man op vakantie kan. Nadat ik zelf een hersenoperatie had in 2002 kon ik mij een periode heel slecht concentreren en vergat alles. Zodoende herkende ik al vroeg haar geheugenproblemen. Het bleek Alzheimer te zijn. Dat is best heftig.

Ik ken mijn schoonzus al vanaf mijn 10e. Na mijn hersenoperatie kon ik 6 weken bij haar herstellen. Dat schept een bijzondere band. Nu zorg ik voor haar en ben blij dat ik dat kan doen.  Door haar ziekte verdraagt ze geen rommel om zich heen en kan niet stoppen met opruimen. Als haar man kookt ruimt ze direct alles weer weg, ook wat hij net nodig heeft. Als ze buiten loopt, raapt ze alle papiertjes, afval  en takjes op. Het valt niet te corrigeren.

De ledenraad

Door restklachten na mijn hersenoperatie kon ik mijn werk als psychotherapeut niet meer doen en kwam ik in de WAO. Om toch feeling met de maatschappij te houden zocht ik vrijwilligerswerk en vond dat via een advertentie in Verder, het ledenblad van Yarden. Inmiddels vertegenwoordig ik alweer 7 jaar de regio Friesland in de ledenraad. Het is mooi om via de ledenraad invloed te hebben op belangrijke zaken van het bedrijf. Ik kom heel enthousiaste en betrokken medewerkers tegen en vind dat bijzonder om mee te maken.

Positieve dynamiek

Directievoorzitter Ron Bavelaar brengt een heel positieve dynamiek in het bedrijf en de ledenraad. Daar zitten allemaal verschillende mensen in en dat is mooi. Zo let de 1 meer op de details, terwijl een ander heel goed het grote geheel ziet. Dat geeft de ledenraad wel een heel eigen plek binnen de Vereniging Yarden.

De cursussen en bijeenkomsten van de vereniging vind ik heel goed en ik leer ervan. Zo ben ik dit jaar naar een film geweest  waar ik normaal niet zo snel heen zou gaan. Het is de film ‘Departures’. Indrukwekkend om te zien hoe men vanuit een andere cultuur omgaat met de dood. Bijzonder ook om overeenkomsten qua emoties te ontdekken. Het helpt mee aan de acceptatie van de dood en het besef dat het leven eindig is.

Leren van andere culturen

Ik vind het de moeite waard om te weten hoe andere culturen omgaan met de dood en heel positief dat Yarden daar echt oog voor heeft.  Er gebeuren mooie dingen op dit vlak, zoals de nieuwbouw van het multiculturele uitvaartcentrum in Amsterdam Zuidoost. Het is niet alleen fijn om geïnformeerd te worden, maar ook om via de ledenraad mee te kunnen denken.

Daarom help ik graag mee om op een positieve manier de dood onder de aandacht te brengen. Dat wil ik na de zomer ook zeker doen. Ik heb heel veel respect voor het werk dat Yarden doet en weet hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen. Als kind van 10 jaar verloor ik mijn vader en was niet bij de crematie aanwezig. Later heb ik het daar heel moeilijk mee gehad. Daarom weet ik dat het heel  belangrijk is om aandacht aan afscheid nemen te besteden.  Trouwens niet alleen bij overlijden, maar ook dagelijks in het gewone leven.

Lajla Kloek (65) is vrijwilliger voor de ledenraad van Yarden. Ze doet dit werk 7 jaar. Deze zomer bloggen vrijwilligers over hun vakantie. Ze vertellen hoe ze het werk als vrijwilliger ervaren en wat ze na de zomer anders willen aanpakken.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies