Resomeren: een nieuw, duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is niet aarde of vuur, zoals bij begraven of cremeren, maar water. Uitvaartorganisatie Yarden zet zich in om dit mooie alternatief ook in Nederland mogelijk te maken, om nabestaanden meer keuzes te geven voor een goed afscheid.

Wat is resomeren?

Resomeren komt van het Latijns-Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het menselijke lichaam’ betekent. Het lichaam van de overledene wordt in water en loogzout opgelost onder een hoge temperatuur en luchtdruk. Het is eigenlijk te vergelijken met het natuurlijke proces dat plaatsvindt na begraving, maar dan veel sneller, want resomeren duurt maar een paar uur. Het witte poeder dat overblijft is bovendien helemaal schoon. Resomeren is daarmee een milieuvriendelijke methode en wordt ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd.

Waarom resomeren?

Resomeren is in 2007 bedacht en sinds 2012 toegestaan in de Verenigde Staten. Uit ervaringen daar blijkt dat mensen met name de associatie met water prettig vinden. En dat het milieu minder wordt belast, is ook een belangrijk voordeel.

Voor de beleving van de nabestaanden is resomeren verder niet heel anders: tot na de afscheidsplechtigheid van de overledene, is de uitvaart hetzelfde als bij een begrafenis of crematie.

Het witte poeder dat overblijft, kunnen nabestaanden uitstrooien, in een urn bijzetten of laten verwerken in een mooie nagedachtenisvorm, zoals een sieraad of kunstwerk.

Een goed afscheid helpt je verder

Na de Verenigde Staten is men nu ook in Groot-Brittannië bezig om resomeren te introduceren. De verwachting is dat deze nieuwe vorm van lijkbezorging daar op korte termijn mogelijk zal zijn.

De Nederlandse wet staat op dit moment alleen begraven en cremeren toe, maar wij zetten ons er als uitvaartorganisatie voor in om resomeren ook in Nederland mogelijk te maken. Dat doen we omdat we het heel belangrijk vinden dat nabestaanden afscheid van hun overleden dierbare kunnen nemen op de manier die zij het prettigst vinden. Want een goed afscheid helpt bij het verwerken van het verlies.

Weetjes over resomeren

• Resomeren is eigenlijk het ‘verwateren’ van het lichaam.
• Het resomeren zelf duurt ongeveer twee tot drie uur, het droogproces drie uur.
• De overledene wordt in een wade van natuurlijk materiaal op een plateau met allemaal kleine gaatjes gelegd en daarna in de resomator geplaatst.
• Uit onderzoek van TNO (september 2014) blijkt dat resomeren minder milieubelastend is dan begraven of cremeren.

Heeft u vragen of wilt u hierop reageren? Laat hieronder een bericht achter.
We helpen u graag verder.

19 Reacties

 1. Ron Hemelrijk   14.27, 2 oktober 2014

  Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat de wetgeving in Nederland is aangepast en dat de eerste "resomator" gebouwd is maar ik ben wel positief over de mogelijkheid van resomeren en ik zal de ontwikkelingen hierover met belangstelling volgen.

 2. Julia Bos   14.50, 2 oktober 2014

  Mooi concept. Na het behalen van mijn uitvaartdiploma, waar ik helaas nog geen baan mee heb gevonden, heb ik o.a. een middag meegelopen met de ovenist bij de Örlandhorst in Lelystad, en ik vond vooral dat leeghalen van de oven, lichamelijk veel te zwaar werk. Ik bedacht gelijk dat dit ook anders en beter zou kunnen en moeten. En zat al te brainstormen hoe dit anders kon. Een soort robot die de oven vloer schoonveegt na verbranding. Daarna een soort van stofzuiger voor de laatste resten. Een systeem wat ook in koeienstallen gebruikt wordt met de mest. Daar dan zonder stofzuiger. Ik zou dit concept voor Yarden graag willen promoten in Nederland.

  • Sabine   21.17, 22 oktober 2014

   Klinkt heel praktisch en Arbo verantwoord......Maar een vergelijking met koeienstallen gaat wat ver!

 3. Tiny Kreeft   21.15, 2 oktober 2014

  Voelt "gevoelsmatig" goed!

 4. Sierk de Bruin   20.29, 3 oktober 2014

  Goed plan. Persoonlijk had ik liever gezien dat Yarden probeert het Cryomeren (vriesdrogen) toe te laten staan door aan te dringen op een wetswijziging. Maar dit kan een mooi alternatief zijn.

 5. Sigrid   21.07, 3 oktober 2014

  Gaat de kist er ook in of blijft die buiten staan?

  • Yarden Webcare   14.50, 6 oktober 2014

   Beste Sigrid,

   De kist wordt niet ingevoerd in de resomator. Na de verzorging van de overledene wordt het lichaam voorzien van kleding en in een lijkwade gehuld. De kleding en lijkwade zijn gemaakt van natuurlijke materialen, die eiwitten bevatten zoals wol, leer of bepaalde biokunststoffen. Na de afscheidsplechtigheid wordt de overledene uit de kist genomen en op een plateau met kleine gaatjes gelegd. Dit plateau wordt bij de start van het resomatie proces in de resomator geplaatst. De kist kan worden hergebruikt.

   Vriendelijke groet, Yarden Webcare (^YR)

 6. Ed Kamphuis   14.54, 4 oktober 2014

  Als het beter voor het milieu is en misschien ook goedkoper, ben ik er zo maar voor!

 7. Jacob van Putten   16.26, 22 oktober 2014

  Ik vind het prima, echt een mooie aanvulling op de huidige vormen van lijkbezorging.
  De mens bestaat voor ongeveer 90% uit water, we leven van water, krijgen onze voeding uit de natuur, heeft ook weer water nodig om te kunnen groeien, hoe mooi is het dan als we datzelfde water, als hoofdbestanddeel bij resomeren, dan ook weer kunnen gebruiken om, na ons verscheiden, weer in op te lossen en zo weer terug te geven?!
  Ik zeg: de cirkel van het leven is weer rond!

 8. Suset   00.27, 6 juni 2015

  Is er al bekend of er een wetsverandering voor deze nieuwe manier van lijkbezorging gaat komen?
  Het zou voorjaar 2015 zijn volgens mij.

  In welke plaatsen zouden de eerste resomators komen?

  Moet er nog onderzocht worden of het resomeren zomaar overal kan?
  Voor het bouwen van een crematorium heb je ook altijd tegenstanders toch?

  • Hendrik Jan de Wit   17.05, 9 juni 2015

   Bedankt voor uw reactie. Op dit moment is niet veel meer nieuwe informatie beschikbaar over dit onderwerp dan we schreven in oktober. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we u verder informeren via dit blog.

 9. Jf veenstra   18.19, 15 oktober 2015

  Wat gaat zo iets kosten is het net zo duur of goedkoop hoe je het maar wilt zien als begraven of cremeren??? ????

  • Yarden   16.18, 10 november 2015

   Geachte heer of mevrouw Veenstra,
   We verwachten niet dat resomeren duurder hoeft te worden dan cremeren. We willen daarmee voorkomen dat de voorkeur voor een bepaalde uitvaartmethode door economische motieven wordt ingegeven. ^Hendrik-Jan

 10. De Bruin   22.00, 24 juni 2016

  Wat is de huidige stand van zaken omtrent dit onderwerp? Per wanneer zou dit mogelijk moeten zijn in Nederland?

 11. Angelique Euverink   12.18, 23 juni 2017

  Zojuist gebeld en gesproken met een medewerker. Dit was om even alle gegevens te checken en te verifiëren. In het gesprek gaf ik aan dat ik wil kiezen voor resomeren. Helaas wist uw medewerker niet waar ik het over had, terwijl Yarden toch wel behoorlijk hiermee in ontwikkeling is en daar volgens mij mee voorop staat. Ik zou hier tot graag over bij gepraat willen worden.

 12. pim   10.56, 25 mei 2018

  Ik vind dit een fascinerend alternatief voor crematies. Jammer dat het Nderlandse recht het resomeren nog niet toestaat. Ik vraag me af op welke manieren dit een duurzame manier van uitvaart is.

 13. Louise   10.54, 19 augustus 2018

  Ik zou graag op de hoogte gehouden willen worden wanneer Resomeren mogelijk wordt, omdat ik mij zou willen laten Resomeren na mijn overlijden.

 14. Anoniem   04.22, 1 september 2018

  Wanneer mag je het ' witte poeder' wat overblijft na het resomeren mee naar huis nemen?

 15. pim   12.56, 3 september 2018

  Dankjewel voor dit artikel over cremeren en resomeren. Ik vind het wel frapant om te zien dat het hier als duurzaam alternatief genoemd wordt. Je hebt namelijk een heleboel stroom nodig om te kunnen resomeren.

 16. Anoniem   10.58, 3 december 2018

  Hoe kom ik erachter wanneer resomeren in Nederland is toegestaan of misschien al gebeurt?

  • Yarden   11.00, 3 december 2018

   Resomeren is op dit moment niet mogelijk in Nederland. Hiervoor moet de Wet op de Lijkbezorging worden aangepast. Een verzoek om deze wet aan te passen, ligt momenteel bij de Tweede Kamer. Wanneer zij hierover gaan vergaderen is nog niet bekend. ^Hendrik-Jan

 17. Anoniem   00.30, 3 maart 2019

  Zouden jullie dan ook contact op kunnen zoeken met Ardanta?!?
  Dan kan ik mijn wensen veranderen in milieu bewustheid en toch iets doen na mijn reincarnatie voor de toekomst van de mensheid,ik ben al donor en ik zou dit ook graag willen inplaats van crematie.....wat volgens mij minder milieu bewust is!

 18. De graaf   13.12, 8 april 2019

  Dat wil ik als ik ooit kom te overlijden! Zal in het begin wel duurder zijn dan een crematie? Hoop dat het binnen een aantal jaar opgenomen word in de wet regeling.

 19. Anoniem   07.10, 10 april 2019

  Als de kist wordt hergebruikt, betekent dat dan, dat je de kist “huurt”? Oók veel milieuvriendelijker!

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies