Rouwwerk wordt steeds persoonlijker

Welke bloemen worden voornamelijk verwerkt in een rouwwerk? Besteden consumenten nog evenveel aan bloemen bij het afscheid dan twee jaar geleden? En verandert het rouwwerk? Uit een panel van 66 bloemisten kwam naar voren dat het uiterlijk van een rouwwerk verandert. Steeds vaker worden persoonlijke wensen of bezittingen in het rouwstuk verwerkt.

Kleurrijk

Op de vraag of de bloemisten de afgelopen twee jaar verandering in gebruik van kleuren, bloemen, grootte of stijl hebben opgemerkt, zijn de meningen verdeeld. Meer dan een derde heeft veranderingen gemerkt terwijl ruim 40% die helemaal niet ziet. Zo blijft de meest gebruikte kleur wit (92,4%), terwijl menig panellid aangeeft bonte stukken te maken die in sommige gevallen zelf als ‘zeer bont/kleurrijk’ wordt beschreven zoals veldboeketten. Een rouwwerk mag vrolijker en hoeft qua kleurgebruik niet meer zo steriel te zijn.

Bloemen van het seizoen

De Roos (92,4%) blijft met ruime afstand de favoriete bloem in een rouwbloemwerk. Na Rozen volgt een midden groep waarin onder meer Calla (39,4%), Gerbera (36,4%) en Lelie (33,3%) zijn vertegenwoordig. Een opvallende ontwikkeling is de vraag naar seizoensbloemen en naar landelijke bloemen zoals Paeonia, Orchidee en Gloriosa.

Variatie in vorm en materiaal

Naast de keuze van kleur en bloemsoort kunt u ook variëren in vorm. Lossere en natuurlijke vormen in plaats van klassieke en strakke vormen zijn op het moment populair. De grote rouwstukken worden vervangen voor kleinere rouwboeketten. Met de toevoeging van materiaal of gebruiksvoorwerpen zoals takken of een persoonlijke bezitting van de overledene wordt een rouwwerk nog meer gepersonaliseerd. Een trend van het moment zijn bloemstukken met verteerbare materialen, dus zonder steekschuim en dergelijke. Om het rouwwerk bij de rustplaats te zetten in de natuur. Opvallend waren meerdere opmerkingen over het gebruik van linten aan het bloemwerk. Een bloemist zegt de vraag naar bedrukte graflinten opmerkelijk te vinden: ‘’Voorheen wilde de meeste mensen liever een mooie kaart’’.

Besteding

Volgens een kleine meerderheid van de bloemisten (54,5%) ligt de gemiddelde besteding aan rouwwerk tussen €100 en €249. Een nog aanzienlijk percentage van de deelnemers aan het panel (42,4%) denkt dat nabestaanden gemiddeld tussen €50 en €99 uitgeven. De uitgaven aan rouwwerk hebben nauwelijks te lijden onder de recessie, zo lijkt het. Liefst 63,6% van de respondenten zegt niet te merken dat klanten minder aan rouwwerk willen uitgeven dan twee jaar geleden. Rouwbloemwerk is voor bloemisten nog altijd een behoorlijke bron van inkomsten. Een bloemist meldde dat: ‘‘Helaas is de markt voor rouwstukken grotendeels overgenomen door uitvaartverzorgers’’. Een collega zei juist samen te werken met uitvaartverzorgers.

Onze uitvaartverzorgers helpen u graag met het uitzoeken en bestellen van een persoonlijk rouwwerk. Wilt u meer weten over persoonlijke rouwwerken? Kijk dan op Yarden.nl voor enkele ideeën.

Bron: Bloem en Blad

Heeft u zelf ideeën voor persoonlijke rouwwerken? Laat het hieronder achter in de reactie.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies