Muziek in de Der Aa-kerk Groningen

We all stand together!

De feestdagen zijn achter de rug en iedereen gaat weer terug naar de alledaagse belevingswereld. Ook wij, de vrijwilligers van het Regionaal Activiteitenbestuur in Groningen gaan weer aan de slag met het jaarprogramma voor 2019. We denken na en praten met elkaar over de laatste bijeenkomst van 2018.

Dat was zaterdag 15 december. Op deze dag ontvingen we 200 bezoekers in het schip van de kerk. Dat is het middengedeelte van de middeleeuwse Der Aa-kerk in Groningen. Op de balustrade brandden kaarsjes. Deze waren symbolisch aangestoken door de vrijwilligers Hanna en Jaap-Jan. Een kaarsje aansteken is een universeel symbool, dat iedereen begrijpt. Een symbool waaraan je een persoonlijke invulling kan geven.

Alles is goed

Dit werd niet zomaar gedaan. De mensen in de kerk werden in het licht gezet door ons. Want of je nu links van je kijkt naar je buurman of rechts van je kijkt naar je buurvrouw; wij krijgen allemaal te maken in het leven met verlies, rouw en verdriet. Dat is de reden waarom wij, vrijwilligers Hanna, Jaap-Jan, Anneke en Margriet, zich aangesloten hebben bij het Regionaal Activiteiten Bestuur van Yarden.

Wij organiseren jaarlijks bijeenkomsten zoals lezingen, theatervoorstellingen en educatieve programma's voor scholen. Dit allemaal om de dood bespreekbaar te maken. De mannen van het Drents Byzantijns koor kwamen al zingend de kerk binnen. Adembenemend mooi! Muziek is een universele taal.

Muziek

Muziek bezit het vermogen emoties en unieke gewaarwordingen op te wekken. Ook al horen wij het koor zingen in een onbekende taal. We kunnen soms toch aanvoelen wat het koor probeert over te brengen. Eigenlijk kan deze muziek alles: het kan je ontroeren, vrolijk stemmen, verdrietig maken of juist kippenvel geven! Dit 4-stemmige mannenkoor onder leiding van dirigente Julia Zaytseva, voedde met hun prachtige klanken de binnenkant van de mens.

Het voedt onze harten en onze zielen. Ook in de Russisch-Orthodoxe kerken worden deze liederen nog steeds gezongen tijdens rouwdiensten, ritueeldiensten en uitvaartdiensten. Het koor straalt dit uit en geeft dat mee aan ons. Dat behalve onze eigen cultuur, ook de medemens in andere culturen waardevol zijn. Na het concert hebben we nog mooie gesprekken gehad. Muziek doet wonderen...

Margriet Holwerda is vrijwilliger bij het Regionaal activiteitenbestuur van Yarden in Groningen.

2 Reacties

 1. Hedy Imelman   11.18, 12 januari 2019

  Prachtig beschreven!

  • Anoniem   15.11, 16 januari 2019

   Mooi compliment !

 2. Anneke   23.11, 15 januari 2019

  Fantastisch Margriet, mooi verwoord allemaal! Het was een hele mooie afsluiting van ons RAB jaar. Hopenlijk volgen er meer bijeenkomsten met deze allure!!! We hebben een heel mooi jaar gehad met hele mooie activiteiten.

  • Anoniem   15.13, 16 januari 2019

   Dank je Anneke.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies