Taxus snoeien tegen kanker

Taxus snoeien tegen kanker

Op de begraafplaatsen en terreinen bij crematoria van Yarden  groeien best veel planten met een geneeskrachtige werking. Zoals de taxus. Wist u dat het snoeisel van de taxus een belangrijk doel dient? Het is namelijk een ingrediënt voor geneesmiddelen tegen kanker.

Het snoeisel zamelen wij in voor Taxus voor Hoop. Dit is een Nederlandse stichting die zich belangeloos inzet voor de strijd tegen kanker.

Baccatine

Vorig jaar zijn we begonnen met het inzamelen van taxussnoeisel. De eenjarige uitlopers bevatten de stof baccatine. Deze stof remt de deling van kankercellen en is daardoor een  belangrijk onderdeel voor het maken van chemotherapie.

Uitlopers

Voor het maken van 1 chemotherapie is 1 kubieke meter taxus-snoeisel nodig.  Het is dus van groot belang dat er zoveel mogelijk snoeisel wordt opgehaald voor de actieve bestrijding van kanker. We hebben vorig jaar 18 m3 eenjarige uitlopers gesnoeid afkomstig van de taxushagen bij locaties van Yarden in Goutum, Schiedam, Gouda, Meppel, Rijswijk en Den Haag. Dat is genoeg snoeisel voor maar liefst 18 chemokuren.

Dit jaar snoeien we bewust wat later in het jaar. In het voorjaar schieten de taxussen de lucht in. We snoeien op het moment dat de uitlopers wat langer zijn geworden. Dat zorgt namelijk voor een grotere opbrengst.  Wij verwachten daarom dit jaar nog meer snoeisel  in te kunnen zamelen. Het zou weleens 23 m3 kunnen worden, genoeg voor 23 chemokuren.

Stichting Taxus voor Hoop

Het is erg belangrijk dat de struiken schoon en droog zijn voordat we ze in een palletbox doen. Deze box wordt als hij vol is, opgehaald door de stichting Taxus voor Hoop. We krijgen een vergoeding voor het snoeisel. Deze opbrengst gaat naar een goed doel dat te maken heeft met kankerbestrijding. Wij hebben voor KiKa gekozen.

Dankbare plant

De taxus is een dankbare plant. Hij heeft niet veel nodig om mooi te groeien. De struik blijft het hele jaar groen, daarom is het een ideale plant op begraafplaatsen of op de gedenkparken rond crematoria. De taxus kan wel 1000 jaar oud worden. Op de begraafplaats van Diepenveen groeit een hele oude taxus, maar deze bevat helaas te weinig scheuten om apart in te zamelen voor stichting Taxus voor Hoop.

Het is heel mooi om zo iets met het groenafval te kunnen doen. We zijn bewust bezig om ook het overige afval goed te verwerken. Zo maken we takkenrillen van takken die vrijkomen bij het snoeien van bomen. Hierin kunnen kleine zoogdieren, insecten en planten een plekje vinden. De takken die we versnipperen, gebruiken we als houtsnippers voor in de borders. Zo droogt de grond minder uit en het helpt goed tegen onkruid.

Paul de Vries werkt als kwaliteitscoördinator bij GroenTotaal A. de Boer. Dit hoveniersbedrijf verzorgt het groenonderhoud op 40 locaties van Yarden. Voor 6 locaties is de hoeveelheid taxus zo groot dat hier de taxussnoei wordt verzameld.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies