Lianne (89) bezocht Ereveld vol Leven bezocht en was getuige van de vele, vaak jonge mensen die plaats hadden genomen bij een graf.

Even terug naar die tijd

Mijn bezoek aan Ereveld vol Leven vorig jaar op 1 mei was indrukkend. Het leek even of ik in een ander leven stapte. Vooral de kinderen die achter de graven staan, werken zo op je in!

Bij het lopen over het Ereveld vol Leven gingen mijn gedachten en gevoelens terug naar die tijd. Het was heel even weer zoals het toen was. Mensen hebben beelden nodig. Wanneer je het voor je ziet, zoals bij Ereveld vol Leven, raakt het je nog meer.

Dezelfde leeftijd als slachtoffers

De representanten zijn de mensen die deze dag van dezelfde leeftijd zijn als de slachtoffers die in Loenen begraven liggen. Ze geven je een beeld van hoe iemand was. Zo staan hier een vrolijke jongen, een ondernemend meisje, of een jongeman vol dromen.

Deze oorlogsslachtoffers krijgen daarmee een gezicht. Er liggen vaders, moeders, zonen en dochters. Er liggen mensen op het Ereveld vol Leven.

Dichter tot elkaar komen

Met mijn dochter heb ik vaak over mijn verleden gesproken. Ze kent de oorlog van mijn verhalen, van mijn boek. Toen we hier voor de graven samen stonden, kwamen we nog dichter tot elkaar. Ook voor haar werd het duidelijker. Het was heel fijn om deze bijzondere en unieke ervaring juist met haar te kunnen delen.

Zoals ze daar stonden, zo waren ze ook. Wie had gedacht dat ik ze ooit weer zou ontmoeten? Een heel bijzondere ervaring.

Lianne is overlevende van de Tweede Wereldoorlog. Zij bezocht Ereveld vol Leven bezocht en was getuige van de vele, vaak jonge mensen die plaats hadden genomen bij een graf.

Bezoek ook op 1 mei het Ereveld vol Leven in Loenen. En sta even stil bij een verloren leven door oorlog.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies