Het beeld van de vlinderhand bij het Vlinderveld Almere is geschonken door Max Maakt Mogelijk

Vlinderveldje voor Almere

Op 18 juli 2015 is mijn kleindochter Inaya geboren. Na een zwangerschap van 23 weken stierf ze bij haar geboorte. Mijn dochter wilde het kindje erg graag begraven en ging op zoek naar de mogelijkheden.

Voor de wet moet in Nederland iemand begraven of gecremeerd worden na een zwangerschap van 24 weken of langer. Of wanneer het kindje langer dan 24 uur heeft geleefd. Voor kinderen die eerder dan deze 24 weken geboren worden en korter leven dan 24 uur, zijn geen regels. Daarmee vallen deze kinderen niet onder de wet. Je kunt het kindje zelf laten cremeren bij het crematorium. Of achterlaten bij het ziekenhuis. Vaak zorgt het ziekenhuis dan voor een crematie, maar dat is anoniem. Dat wilde mijn dochter niet.

Speciaal plekje

Namens mijn dochter ben ik op zoek gegaan naar mensen die ons verder konden helpen. Zo kwam ik in contact met Natasja van Kampen locatiemanager van Begraafplaatsen en Crematorium Almere. Ze wilde graag een plekje op de begraafplaats speciaal reserveren voor overleden kinderen die te vroeg geboren zijn. Zo ontstond het idee van het Vlinderveld. Hier mogen overleden kinderen worden begraven die eerder dan 24 weken geboren worden.

Een plek als deze kan prettig zijn voor moeders in de rouw. Op deze manier hebben ze een tastbare plek om naar terug te keren. Je hebt het kind toch een aantal maanden bij je mogen dragen. Dan heeft het verlies een grote impact op je. De termijn dat het graf blijft bestaan is 5 jaar, normaal is dit 10 jaar. Omdat deze kinderen niet onder de wet vallen, is de grafrust korter. Hierdoor is de prijs voor het graf lager geworden, waarmee het voor een grotere groep mensen bereikbaar is.

Vlinderveld in Almere

Met de komst van het Vlinderveld in Almere hebben ouders die na een zwangerschap hun vroeggeboren kindje verloren hebben een eigen plek. Mogelijk laten ook andere gemeentes zich hierdoor inspireren. Het gaat om de waardigheid en de mogelijkheid om het verlies te kunnen verwerken.

Voor mij staat dit Vlinderveld voor de erkenning van het leed dat veel mensen hebben bij het overlijden van een vroeggeboren kindje. De wet hoeft echt niet te veranderen, het gaat om de erkenning. Een begintijd is er niet. Dat is heel persoonlijk. Het Vlinderveld is bedoeld voor overleden kinderen na 3 of 4 maanden zwangerschap. Vaak vertellen mensen rond die periode dat ze zwanger zijn. Het kind is dan ook al compleet met handjes en voetjes. Het is alleen nog heel klein.

Vlinderveld

Het Vlinderveld wordt gesierd door een mooi beeld: de vlinderhand. Jan Slagter van Omroep MAX zal het monumentje onthullen bij de opening van het Vlinderveld op 18 maart. Hij schonk het bronzen beeld van de hand waaruit vlinders opvliegen namens Omroep Max. Het monument symboliseert alle “vlinderkindjes”. Dit zijn te vroeg geboren kindjes die onder de 24e week levenloos geboren worden.

Els van Boxtel is betrokken bij de oprichting van het Vlinderveld vanuit de Stichting Wensjes Almere. Het kunstwerk dat Jan Slagter op 18 maart onthult, is door Stichting Max Maakt Mogelijk geschonken in 2015. De 'Vlinderhand' krijgt daarmee een mooie bestemming.

Cookies