Waarom Corina Yarden vrijwilliger is

Vrijwilligerswerk vergroot mijn wereld

De dood is voor mij een natuurlijk gegeven, iets gewoons. Dat had ik als kind al. In mijn geboorteplaats Doorn heb je een prachtige, oude begraafplaats, middenin de bossen. Samen met mijn vriendinnetje kon ik daar úren ronddwalen.

Graven bekijken, jaartallen tellen en leeftijden uitrekenen... Ik vond het reuze interessant en verre van ‘eng’. Dat besef geef ik graag aan anderen door. Er is maar 1 zekerheid in het leven en dat is de dood. Waarom daar dan niet open over praten?

Een goed afscheid helpt je écht verder

Toen ik 2 jaar geleden in een advertentie las dat Yarden vrijwilligers zocht, dacht ik: dit is iets voor mij! Ik geloof er namelijk heilig in dat een goed afscheid écht verder helpt en dat ik mensen daarbij kan ondersteunen. Inmiddels ben ik voorzitter van het Regionaal Activiteiten Bestuur (RAB) van Vereniging Yarden in Noord-Holland. Samen met mijn collega-vrijwilligers draag ik een steentje bij aan het meer bespreekbaar maken van de dood en alles daaromheen.

Zo zorgen we ervoor dat er in onze provincie het hele jaar door diverse activiteiten over dood, rouw en afscheid nemen georganiseerd worden. Dat kunnen theatervoorstellingen, lezingen en herinneringsbijeenkomsten zijn. De gesprekken die ik tijdens zulke dagen hebt, zijn vaak heel bijzonder. Het doet me goed om troost en herkenning aan mensen te kunnen geven. Het maakt dat ik me verbonden voel.

Verzorgingstehuis

Naast Yarden doe ik ook nog vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis bij mij in de buurt. Eens in de drie weken doe ik daar onder meer een koffieronde. Soms gaat mijn oudste zoon mee, die vindt dat gezellig. Mooi om te zien. Hij realiseert zich – net zoals ik dat van mijn ouders meekreeg – hoe belangrijk het is om voor anderen klaar te staan.

Voor mij is dat echt iets vanzelfsprekends geworden en ik hoop nog lang mijn steentje bij te kunnen dragen. Ook al is het soms wel aanpoten met een parttimebaan en drie kinderen thuis. Maar druk of niet, vrijwilligerswerk vergroot mijn wereld en maakt dat ik middenin de maatschappij sta. Ik zou het niet willen missen!

Corina Smit- van de Laarschot is assistent HRM bij het Zaans Medisch Centrum en werkt als vrijwilliger bij Yarden. Ze is voorzitter Regionaal Activiteiten Bestuur (RAB) Noord-Holland.

Ook vrijwilliger worden?

We zoeken altijd nieuwe vrijwilligers door het hele land. Er zijn allerlei mogelijkheden: van emotionele en praktische hulp tot voorlichtingsactiviteiten organiseren om taboes te doorbreken en de dood beter bespreekbaar te maken.

Meer informatie over vrijwilliger bij Yarden

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies