Max de Waal vindt dat hij bij Yarden mooie kansen krijgt als locatiemanager van Crematorium Slingerbos in Ede.

Waarom wil zo’n jonge knul hier werken?

Het klinkt best gek. Ik ben 30 jaar en werk al 1/3 van mijn leven in de uitvaartbranche! Krijgen veel mensen op latere leeftijd het gevoel dat ze iets willen betekenen; bij mij begint mijn fascinatie voor het werk in de uitvaartzorg als ik 19 ben.

Bij begrafenissen van oma’s van vrienden, denk ik: dat lijkt me wel wat. Ik zit op het MBO en ik wil stagelopen in het crematorium. Ze staan in eerste instantie raar te kijken als ik het vraag. Waarom wil zo’n jonge knul hier werken?

Dan is het is zover: 19 juni 2006. Van mijn ouderlijk huis fiets ik naar mijn nieuwe bijbaan. Eigenlijk begint mijn afstudeerstage pas in september, maar ik mag van de directeur al zomerwerk komen doen. Hij ziet dat ik gemotiveerd ben en daarom mag ik aan de slag. Zonder het ook maar een seconde raar gevonden te hebben, werk ik de hele zomer buiten op de begraafplaats. Regelmatig word ik naar binnen geroepen om koffie te schenken.

Dienblad met kopjes koffie

Trots sta ik als een soort Britse Royal Guard met een dienblad gevuld met kopjes koffie in mijn handen. Ik deel ze uit aan de mensen die de aula uitkomen en die zojuist afscheid hebben genomen van een dierbare. Af en toe een bekend gezicht. De eerste 3 keer was dat even schrikken. “Wat deed je zoon dat statig”, kreeg mijn moeder dan te horen. Die zomermaanden waren het begin van mijn leven in de uitvaart.

Na mijn werkzaamheden als algemeen assistent bij de crematoria van Bergen op Zoom en Roosendaal vervolg ik mijn weg door de uitvaartbranche. Ik ben werkzaam als uitvaart- en overledenenverzorger en ben daarnaast ook actief als uitvaartmarketeer.

After zorg

Zo combineer ik een baan in de uitvaart moeiteloos met een gezellig studentenleven. Ik doe een voltijdse studie Marketing. Mijn werk blijft niet onopgemerkt. Zeker niet als je colleges volgt in je “pinguïnpak”. En waar ga jij straks naartoe? Max is van de “after zorg”, aldus een docent.

Als ik klaar ben met mijn studie, vind ik een baan als redacteur bij een toonaangevend mediabureau in de uitvaartbranche. Meer dan nieuwsgierig raak ik van de vacature bij Yarden die ik zelf plaats. Een organisatie die alles in huis heeft, daar ben ik echt naar op zoek. Yarden biedt alle facetten van verzekeringen tot uitvaartzorg, crematoria en begraafplaatsen. Zo werk ik een maand later als webredacteur bij Yarden.

Hart voor de praktijk

Het hart voor de praktijk blijft echter aan me trekken. De vraag of ik interesse heb om als locatiemanager aan de slag te gaan op yardenhuis van Ede, kan ik daarom niet weerstaan. Zo maak ik een klein jaar nadat ik bij Yarden ben begonnen weer de overstap terug naar de praktijk. En ik vind het heerlijk! Het grappige is dat ik ook deze vacature voorbij heb zien komen. Als webredacteur plaatste ik hem op de vacaturesite van Yarden.

Het is wel heel bijzonder dat iemand die nog maar zo kort bij de organisatie werkt, zulke kansen krijgt. Het zegt iets over hoe de organisatie aankijkt tegen talent. Ik vind dat heel bijzonder en ben dankbaar dat ik deze mogelijkheid krijg. En ik ben niet de enige die kansen krijgt. Ik zie ook dat dit bij andere collega’s gebeurt.

Grappig en knap

Mijn vrienden vonden het in het begin grappig dat ik dit werk doe. En nog maken ze af en toe grappen. Maar niemand kijkt er meer van op dat ik van de ‘after zorg’ ben. Ze vinden het wel knap wat ik doe. En ze weten dat ik serieus ben met het vak. Ik heb vorig jaar zelfs een vriendin geholpen bij het organiseren van haar vaders crematie. Dat was erg indrukwekkend.

Over Max de Waal

Max de Waal (30) is Locatiemanager van yardenhuis van Ede. Samen met zijn bevlogen team verzorgt hij dagelijks crematieplechtigheden.

1 Reactie

  1. pim   13.02, 3 september 2018

    Dankjewel voor dit artikel over de keuze voor de uitvaartsbranche. Ik vind het altijd apart wanneer men doet als of je enorm droefgeestig moet zijn om deze branche te kiezen. Of je nu 19 bent of 65, het gaat in de eerste plaats om professionaliteit en communicatievaardigheden.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies