Wat wilde u later worden? Voetballer?

Wat wilde u worden als u later groot zou zijn?

Herinnert u zich die fase nog? Het moment dat het onbezorgde leventje voorbij was en dat het tijd werd om aan de toekomst te denken? Wat wilde u worden? Wat waren uw dromen, waar lagen uw interesses en hoe was u van plan later geld te gaan verdienen? Het opschrijven van uw levensverhaal kan mooie inzichten brengen.

Misschien had u andere verantwoordelijkheden dan werk. Misschien lag het moederschap in het verschiet of de zorg voor andere familieleden. Dit blog gaat over de periode in uw leven, waarin u vooruit keek op het leven dat u later wilde gaan leiden en wat daarvan terecht is gekomen.

Wat waren uw ambities?

Afhankelijk van de tijd, omgeving of de maatschappelijke klasse waarin u opgroeide, moest u beslissen over het leven dat u wilde leiden. Wilde u kinderen en zo snel mogelijk de kost verdienen, of wilde u gaan studeren? Hadden uw ouders misschien een bedrijf waarin u mee kon werken en waar u later in hun voetsporen zou treden? Of had u een uitzonderlijk talent? Was u een Johan Cruijff, een begenadigd gitarist of school er een heuse beeldhouwer in u?

Deels worden onze ambities ingegeven door onze mogelijkheden, maar we dromen ook veel. Wat voor tekeningetjes priegelde u in het schoolschrift aan de kantlijn? Droombeelden van verre reizen? Welke opleiding heeft u gedaan en hoe heeft dit voor u uitgepakt? Of heeft u uw ambities gaandeweg moeten bijstellen en hoe kwam dit?

Tip: probeer een tijdlijn te maken van veranderende doelen en ambities en vergeet hierbij niet de factoren die van invloed waren daarbij weer te geven.

Studiebol of losbol?

Hoe belangrijk was school voor u? Was u een ijverige leerling, een echte studiebol? Of ging u liever lol trappen met vrienden of aan de slag met uw hobby’s? Ging het leren gemakkelijk of had u bijscholing nodig? Waar was u goed in op school en leerde u ook nog veel dingen buiten school? Denk daarbij aan sport, muziek, een bijbaan, boeken of een ambacht.

Tip: Zoek oude rapporten en diploma’s op en lees de adviezen van docenten en studiebegeleiders. Bedenk daarbij hoe dit later heeft uitgepakt in uw volwassen leven. Heeft u misschien kansen laten liggen? En is dat erg of zijn daar andere mooie dingen voor in de plaats gekomen?

Leven om te werken of werken om te leven?

Speelde ambitie een grote rol in uw leven of was het ondergeschikt aan andere zaken? En wat waren die andere zaken dan? Iedereen heeft geld nodig om te leven, maar geld en de bijbehorende macht en status is niet voor iedereen even belangrijk. Wat geldt voor u? Wat waren de belangrijkste drijfveren in uw leven en wat maakte u gelukkig? Speur naar oude cv’s of motivatiebrieven of blader door oude werkagenda’s. Praat ook eens met oud-collega’s of uw baas van vroeger. Wat voor een indruk heeft u achtergelaten als werknemer?

Bekijk uw tijdlijn en beoordeel uw werk-privé balans door uw leven heen. Is het consistent? Of is er op een gegeven moment verandering in gekomen? Wat heeft dat keerpunt veroorzaakt? Probeer ook terug te denken aan een werkgerelateerd conflict en probeer te omschrijven wat er gebeurde, hoe u zich voelde en hoe u het heeft opgelost.

Extra vragen ter opfrissing van het geheugen

 • Met welke ambitie startte u met studies en opleidingen?
 • Welk vak op de middelbare school vond u het leukste?
 • Welk vak vond u echt helemaal niks?
 • Welke opleidingen heeft u gedaan?
 • Hoe verliepen uw studies?
 • Heeft u uw ambities gaandeweg bijgesteld?
 • Wat voor een soort student was u?
 • Wat was uw eerste serieuze baan?
 • Welke verschillende werkgevers heeft u gehad?
 • Heeft u ooit gewerkt als zelfstandige?
 • Bent u weleens werkloos geweest en om welke reden?
 • Wat voor rol speelde werk destijds in uw leven?
 • Hoe belangrijk was geld destijds in uw leven?
 • Wat waren destijds uw belangrijkste drijfveren?
 • Bent u iets heel anders gaan doen dan u wilde of juist niet?

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken. Lees dan ook mijn volgende blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt u graag persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via mail@eenboekjeopen.com. Ik ben nieuwsgierig naar elk verhaal!

Schrijf uw levensverhaal samen met anderen

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn en uw levensverhaal op papier zetten vergt een behoorlijk portie doorzettingsvermogen. In de Facebook community van Een Boekje Open - kan iedereen vragen stellen, ervaringen delen, feedback op geschreven werk vragen of elkaar tips geven. Iedereen is welkom, dus meld u snel aan.

Silvie Kamphuis is schrijfster van de boeken Niet van iedereen en Hoe bouw je een hunebed? En ze is oprichter van Een Boekje Open - biografieën en verhalen.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies