Herinnert u zich uw dorp uit de puberteit nog?

Welke herinneringen heeft u aan de pubertijd?

Eerste liefdes, problemen met ouders, leraren en misschien wel politie! Was u het populairste meisje van de klas of verborg u zich achter dikke jampotglazen? U kreeg misschien uw eerste (bij)baan, ging voor het eerst zonder ouders op vakantie en ontwikkelde ambities voor de toekomst. Zou het niet fijn zijn als uw dierbaren dit kunnen lezen als u er niet meer bent? Heeft u er wel eens aan gedacht uw herinneringen aan uw pubertijd op te schrijven?

Is de pubertijd een periode in het leven, waar u liever niet vaak meer aan terugdenkt? Hieronder vindt u tips en vragen die uw geheugen misschien een handje helpen. Ga er vooral praktisch mee aan de slag. Herinneringen zijn als dominostenen. Als er 1 valt, volgen er vanzelf meer. En dan moet u met uw notitieboekje klaar zitten.

Luister naar oude idolen

Welke idolen had uw generatie? Hingen er posters op uw slaapkamer? Plakte u stickers in uw agenda? En welke muziek schalde door de speakers?  Muziek doet veel met ons geheugen. De kans is groot dat u nog steeds naar die 'golden oldies' van toen luistert en dat u aan vele nummers leuke herinneringen hebt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muziek vooral herinneringen oproept aan dansen en autorijden. Dus waar danste u, met wie en waarom was u daar? En waarom reed u altijd dezelfde route met de auto? Dus stof die platenspeler af, haal die doos cassettebandjes van de zolder of vind een playlist vol nostalgie op Spotify. Schrijf vervolgens alles wat er in u opborrelt op!

Pak die liefdesbrieven weer eens

Als er iets is dat u niet snel vergeet, dan is het de liefde die u gekend heeft in uw leven. Herinneringen aan mooie tijden komen vaak nog even spontaan aanwaaien, maar liefdesbrieven zijn een handig hulpmiddel. Die liggen vast nog ergens, want mooie woorden over u en wat u voor een ander heeft betekend blijven altijd dierbaar. Heeft u nou nooit met parfum doordrenkte lippenstiftbrieven gekregen, kijk dan eens in oude schoolagenda’s en schoolschriften.

Loop 'down memory lane'

Heeft u nog wel eens contact met mensen met wie u vroeger op school zat? Of die oude buurjongen of dat buurmeisje? Spoor ze op en spreek af in uw oude buurt. Niets garandeert een betere tornado aan herinneringen dan de letterlijke 'walk down memory lane'. Geef alle zintuigen de kost. De geur van koeien kan u weer helemaal terugbrengen op de boerderij en met het luiden van de kerkklok is het weer zondagmorgen. Natuurlijk kan er een hoop veranderd zijn in de afgelopen decennia, maar ieder beetje herkenning telt. Zorg dat u alles opschrijft of bijvoorbeeld opneemt met de voice recorder op uw telefoon.

Extra vragen om uw geheugen op te frissen

 • Wat voor een leerling was u op school?
 • Hoe bracht u uw vrije tijd door?
 • Wat zijn de leukste vakanties die u zich kunt herinneren?
 • Wat weet u nog van uw eerste verliefdheid?
 • Wat waren uw hobby’s?
 • Waar droomde u van?
 • Wat voor een rol speelde godsdienst of spiritualiteit in uw leven?
 • Was u populair?
 • Tegen wat voor een problemen liep u aan?
 • Wie waren goede vriend(inn)en in die tijd en wat deden jullie samen?
 • Hoe zou u zichzelf als tiener omschrijven?
 • Hoe was uw gezondheid vroeger?

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Lees dan ook mijn andere blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt u graag persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via mail@eenboekjeopen.com. Ik ben nieuwsgierig naar elk verhaal!

Schrijf uw levensverhaal samen met anderen

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn en uw levensverhaal op papier zetten vergt een behoorlijke portie doorzettingsvermogen. In de Facebook community van Een Boekje Open - kan iedereen vragen stellen, ervaringen delen, feedback op geschreven werk vragen of elkaar tips geven. Iedereen is welkom, dus meld u snel aan.

Silvie Kamphuis is schrijfster van de boeken Niet van iedereen en Hoe bouw je een hunebed? En ze is oprichter van Een Boekje Open - biografieën en verhalen.

Cookies