Victor Staudt geeft lezingen over het leven na zijn 'zelfmoord'. (foto: Eckhard Sallerman)

Zelfmoord? Ik heb daar niets mee

Welk mens verlangt er niet af en toe, ook al is het maar een seconde, naar een leven waarin je niet voelt wat je kort voor dat doodsverlangen voelde? Een staat van zijn waarin je niet geplaagd wordt door gevoelens van wanhoop, machteloosheid of eenzaamheid? Ik zou willen dat die mensen er bij bosjes zijn, mensen die nooit aan zelfmoord denken. Ik vermoed dat het aantal beperkt is.

Denken over ‘de dood’ als optie

De mij bekende cijfers – uit 2007 – spreken boekdelen: uit onderzoek van het Trimbos-instituut bleek dat éénderde van de Nederlandse volwassenen wel eens meer dan 2 weken over 'de dood' als optie had nagedacht. Een enorm aantal! Dat verklaart de enorme hoeveelheid zelfmoordpogingen die er jaarlijks worden gedaan: zo'n 100.000. Vele pogingen lukken niet, want jaarlijks overlijden zo'n 1800 mensen aan zelfmoord. Maar wat speelt er zich af bij die 98.200 personen die die gewenste dood niet bereiken?

Zelfmoordgedachten delen

Hoeveel delen we daar eigenlijk over, over al die zelfmoordgedachten? Durven mensen over hun schaamte, wanhoop, machteloosheid en/of eenzaamheid heen te stappen?

Waarschijnlijk gebeurt dat niet zoveel, maar in ieder geval te weinig. Juist daarom is het zo goed dat er over het bestaan van zelfmoordgedachten gesproken wordt. Iemand die dat op een uitzonderlijk mooie manier doet is Viktor Staudt. Viktor is vooral bekend van zijn boek 'Het verhaal van mijn zelfmoord, en hoe ik de angsten en depressies overwon' (link) en de uitzending van De Wereld Draait Door daarover (link).

Hoopvol verhaal

Viktor Staudt reist al enkele jaren door het land om lezingen te geven over zijn ervaringen. Hij brengt een hoopvol verhaal. Niet dat hij oplossingen heeft voor ieder mens. 'Natuurlijk' heeft hij niet een toverstokje dat zelfmoordgedachten kan verdrijven. De hoop zit 'm in de boodschap dat hulp zoeken kan helpen om de zelfmoordgedachten te verdrijven. En als je de hulp niet direct vindt om dóór te gaan met hulp zoeken. Het kan namelijk erg lastig zijn om de goede hulp te krijgen.

Viktor is er het levende voorbeeld van. In zijn lezingen laat hij zien hoe hij een uitweg uit zijn problemen vond. En weer een nieuw leven kreeg, waarin ook plaats is voor vreugde en plezier. Dat verhaal ‘an sich’ is ook al hoopvol. Hoopvol voor iedereen die zichzelf regelmatig en/of voor ruimere tijd op zelfmoordgedachten betrapt. Hoopvol voor iedere zorgprofessional die in zijn werk mensen tegenkomt, die mogelijk aan zelfmoord denkt.

Hoewel dat alles niet op mij van toepassing is, ga ik toch maar een keer naar 1 van zijn lezingen. Ook al heb ik er verder niets mee :-) 

Lezingen Vikor Staudt

Viktor Staudt geeft volgende week 5 lezingen voor Vereniging Yarden over dit onderwerp in Gelderland. U bent van harte welkom.

Rob Bruntink is journalist en auteur met specialisatie palliatieve zorg en uitvaartzorg. Samen met Mariska Overman maakt hij vanuit het bureau MORBidee de dood bespreekbaar en richt zich op de zorg rond het levenseinde.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies