Zoiets kun je maar 1 keer goed doen

Als school zijn we ook deel van de maatschappij, en daar hoort overlijden bij. November vorig jaar kreeg ik te maken met een schokkende gebeurtenis op onze school: door een ernstig verkeersongeluk overleden de moeder en haar vriend van een leerling.  De leerling zelf én een klasgenootje zaten ook in de auto en raakten zwaargewond.

Openheid

Er was veel ongeloof en verdriet. Dit had grote impact op de klas, de school en ouders. Als directeur moet je zorgen dat dit zo goed mogelijk landt. Dat kinderen geen trauma overhouden, dat er openheid is. Maar niet op zo’n manier dat ze ’s nachts gillend wakker worden. Zoiets kun je maar één keer doen en het moet meteen goed. Het was mij duidelijk dat alles wat de school communiceerde ook wáár moest zijn.

SpongeBob

In de hal hadden we een rouwplek ingericht. Er stond een tafel met een kaarsje, waarna de kinderen die hebben gevuld met knuffels en knutsels. Zo was er een SpongeBob waar briefjes in konden worden gestopt. Alles kwam vanuit de kinderen en was dus passend. De kinderen hadden steun aan elkaar. In de bovenbouw zag ik vriendschappen aantrekken. Er was saamhorigheid.

Leven en dood van de olifant en Zoo

In de week van het ongeluk attendeerden ouders mij op het project ‘Leven en dood van de olifant en Zoo’ van Yarden. Met deze excursie ervaren kinderen op een luchtige manier dat de dood onderdeel is van het leven, waarover je gewoon mag praten.

Meteen heb ik mij ingeschreven. In juni gaan we met de twee klassen waarin de betrokken kinderen zitten naar de dierentuin. Ik vind dat een mooi moment om terug te blikken. Hoe gaat het? Want rouwverwerking gaat in golven. Ik hoop dat de kinderen steun vinden bij elkaar. En ook als ze elkaar later op het voetbalveld tegenkomen, kunnen zeggen: ik was erbij en het heeft mij geraakt.

Lees het artikel met schooldirecteur Feike Paulides in Verder. Het nieuwe tijdschrift van Yarden viel deze week op de deurmat van alle Yarden-leden. U kunt het tijdschrift ook online lezen op www.yarden.nl/verder
Meer informatie over het onderwijsproject ‘Leven en dood van de olifant en Zoo’ vindt u opwww.yarden.nl/onderwijsproject

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies