Zonnebloem verwijst naar ramp MH17

Zonnebloemen

Zomer 3 jaar geleden. Ik was op vakantie met mijn gezin en 15 weken zwanger van ons 3e kindje. Vlucht MH17 werd neergeschoten. Een jaar eerder hadden wij zelf met MH17 gevlogen.

Die hele vakantie heb ik gedacht aan al de mensen in het vliegtuig en hun verloren levens. Zouden de lieve stewardessen die bij ons op de vlucht zaten ook getroffen zijn? Bij thuiskomst bleek ons kindje in de buik te zijn overleden.

Monument slachtoffers MH17

Deze zomer sta ik op een zonovergoten dag bij het monument voor de slachtoffers van MH17. Ik loop langs de bomen en de bordjes met alle namen en leeftijden van degenen die omgekomen zijn. Ik kijk naar de zonnebloemen die geplant zijn; dezelfde als in het veld stonden in Oekraïne waar het vliegtuig neerkwam. Ik huil om al die verloren levens.

Eigen verlies

Tegelijk denk ik terug aan mijn eigen verlies die zomer in 2014. Dit verlies heeft naast veel verdriet, ook zoveel waardevols gebracht. Ik had toen nooit kunnen denken dat de foto’s die ik toen gemaakt heb, zouden leiden tot zoveel meer dan alleen mijn eigen gedenkboekje. Doordat ik ons kindje in het water heb gelegd na de geboorte kleurde hij erg mooi en leek hij bijna te zweven. Hiervan heb ik hele mooie foto’s kunnen maken.

Mijn 2 andere kinderen hebben hun overleden broertje ook bekeken en aangeraakt. De oudste was zo trots dat hij een vriendje uitnodigde om ‘de baby’ te laten zien. Toen ik in het jaar daarna opnieuw 2 late miskramen kreeg, heb ik niet getwijfeld en heb ook hen in het water gelegd. Opnieuw met een heel mooi resultaat. Dit wilde ik met de wereld delen. Tegelijkertijd was dat ook heel erg eng. Heel privé.

Watermethode

Mijn artikel over de watermethode werd (tot mijn verbazing) direct gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie. Maar pas echt veel bekendheid kreeg de watermethode toen uitvaartverzorgers deze methode ontdekten. Samen met Janet Molewijk en Esther Faber gaven we een informatieavond over de watermethode. Ik was verbijsterd over de grote belangstelling.

Is het eigenlijk niet heel erg simpel en logisch? Water en een bakje, dat is alles wat je nodig hebt. Eventueel een koelkast of koelelement. Is de methode niet te simpel om een informatieavond over te geven?

Nee dus. Het werd een prachtige avond. We bleken met gemak een avond te kunnen vullen met informatie en foto’s. Er werden veel vragen gesteld. Niet op alle vragen hadden we al een antwoord. De methode was zo nieuw dat we nog niet alles wisten.

Vaak toegepaste methode

Inmiddels is de watermethode vaak toegepast en weten we veel meer. Zelf had ik nooit verwacht dat ook oudere kinderen (tot 36 weken zwangerschap) opgebaard zouden worden met de watermethode. Toch blijkt ook dat regelmatig te gebeuren. De kleur van de kinderen blijkt ook dan veel mooier te blijven dan bij opbaring ‘op het droge’.

Soms krijg ik vragen van ouders die de methode willen toepassen of hebben toegepast. Ik vind het ongelooflijk bijzonder dat mensen, naast al het verdriet, de moeite nemen om mij te schrijven. Ook krijg ik foto’s om op de website te plaatsen. Daar ben ik enorm blij mee. Zo kan ik laten zien hoe verschillend een kindje eruit kan zien.

Kind laten zien

Hopelijk kunnen we zo meer mensen helpen. Op internet zijn bijna geen foto’s te vinden van pasgeboren overleden kindjes. Ouders zijn trots op hun kind, maar tegelijkertijd is het nog een taboe om een foto daarvan te laten zien.

Dankzij de watermethode durven veel ouders hun kindje nu wel te laten zien aan hun familie en vrienden. Omdat het kindje veel mooier van kleur blijft (‘op het droge’ worden ze erg snel zeer donker) en de vorm goed blijft. Het is niet (meer) eng om te zien.

Het is juist bijzonder  te zien hoe mooi een kindje, zo jong, al is. Die handjes! Die voetjes! Helemaal af en prachtig. Samen kijken naar het kindje is zo waardevol als je deze hebt verloren. Afscheid nemen doe je het liefst samen.

Aangeboren afwijkingen opsporen

Laatst kreeg ik een hele bijzondere mail. Een moeder vertelde dat haar kindje rond 10 weken zwangerschap in haar buik was overleden. Na de geboorte had zij het in het water gelegd en toen gezien dat er meerdere aangeboren afwijkingen waren. Deze waren niet te zien geweest toen ze het kindje op haar hand had gehouden na de geboorte. Ze heeft de foto’s meegenomen naar de klinisch geneticus die op grond van de foto’s kon zien welke afwijking het betrof. Zij wordt nu onderzocht op dragerschap van deze afwijking.

Afscheidsprijs

Ik durfde 3 jaar geleden niet te dromen dat uit alle ellende van die zomer in 2014 zoveel waardevols zou komen. Nu ik de wedstrijd gewonnen heb, kan ik de website in het Engels laten vertalen en zo ook mensen in het buitenland helpen.

Ook wil ik graag onderzoek doen naar de resultaten van de watermethode. Ik ben heel erg blij met alle aandacht die mijn initiatief nu krijgt. Iedere ouder die door deze aandacht mooi afscheid kan nemen van zijn of haar kindje, is het waard.

Mooi afscheid

Een mooi afscheid is zo belangrijk. Zo stond ik tussen de zonnebloemen van het monument van MH17. Naast de tranen over de slachtoffers, was er ook een glimlach met de gedachte aan mijn mooie overleden kindjes en wat zij allemaal teweeg hebben gebracht.

Ilona Tiemens-van Putten kreeg met haar initiatief Watermethode of wateropbaring voor pasgeborenen de Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs 2017. Kijk voor meer informatie op watermethode.nl.

1 Reactie

  1. Rix   17.08, 3 februari 2019

    kan de website ook in het engels??

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies