Afscheidsverhalen

‘Een goed afscheid helpt je verder.’ Dat is wat we beloven. Onze ervaring leert ons dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom doen onze uitvaartverzorgers er alles aan om dit voor iedereen mogelijk te maken. Hier leest u hun bijzondere afscheidsverhalen.

RUST!

Zo tussen Sinterklaas en de jaarwisseling pakken we massaal een bepaald vast ritme op. Wensen versturen, keuzes waar-met-wie-eten-we-wanneer-wat, kerstconcert bezoeken, Top-2000 luisteren, jaar evalueren en nieuwe plannen of misschien voornemens maken. Vaak een volle maand met van alles te doen qua afsluiting en feest vieren. Van de 31 dagen in december, worden er 23 veelal volgestouwd. Het raast om ons heen, waar is de rust?

Lees meer

De trompettist

‘Is niet elke uitvaart hetzelfde?’, vragen mensen regelmatig aan uitvaartverzorgster Marlon Noordhuis. Natuurlijk zijn er globale overeenkomsten, maar elke uitvaart heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo ook die van Gerard. Gerard was een einzelgänger. Hij was nooit getrouwd geweest, had geen kinderen en leefde erg op zichzelf. Zijn grote liefdes waren zijn hondje Puck en zijn trompet. Toen Puck doodging, kwam Gerard alleen nog buiten om boodschappen te doen. Zijn buren sprak hij nauwelijks. En Gerard vond het wel goed zo.

Lees meer

Vergeten waxinelichtjes...

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit vertel ik de familie dan ook altijd bij het organiseren van het afscheid van hun geliefde. Dus maak ik van tevoren altijd netjes een draaiboek van de afscheidsbijeenkomst, dat ik tot in de details met de familie doorneem. Dit draaiboek vormt samen met mijn checklist de basis voor een goed verzorgde afscheidsbijeenkomst. Maar toch. Enkele weken terug overkwam me een aantal zaken waar geen enkel draaiboek of checklist tegenop kan.

Lees meer

Ont-Moeten!

Als ik u zou bevelen: ‘u MOET deze column uitlezen!’… Wat gebeurt er dan met u? Krijgt u misschien het gevoel opgejaagd te worden, voelt u opgelegde druk of beperking in zelfstandigheid en vrijheid? Door intonatie kan de reactie verschillen. Toch voelt het voor veel mensen niet plezierig als hen gezegd wordt dat iets gedaan moet worden. In onze cultuur moeten we liever niks. We zijn sterk in het ont-moeten (het niet-moeten)! U MOET deze column dus niet lezen, maar u MAG zich uitgenodigd voelen om verder te gaan. 

Lees meer

'Oh, wat is ze mooi'

Als uitvaartverzorger ervaar ik regelmatig dat nabestaanden worstelen met de vraag of en hoe ze na het overlijden van hun geliefde nog fysiek afscheid zullen nemen. Veel mensen vinden een opbaring   spannend, eng of zijn bang dat de confrontatie met hun overleden geliefde hen alleen maar nog verdrietiger maakt.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies