Hij is dood, maar ik niet!

“Ook al was het overlijden verwacht, toch was ik niet voorbereid. Het is zo ingrijpend, zo intens en met zoveel gevolgen”. Dat zei een weduwe tijdens het nagesprek. Als uitvaartverzorger heb ik ook na de uitvaart veel contact met de opdrachtgever. Voordat Corona toesloeg kwam ik persoonlijk langs voor een nagesprek. Een jaar na de uitvaart zoek altijd weer even contact. Soms is er nog een herdenkingsbijeenkomst.

Band met nabestaanden

In de aanloop van de uitvaart wordt snel een band gelegd met nabestaanden en al naar gelang de wens en omstandigheden, zijn er aansluitend contactmomenten. Die verschillen
qua intensiteit en frequentie. De samenwerking verschilt per persoon. Karakters verschillen, en dat maakt mijn werk dynamisch en nooit saai.

'Mensen ontwijken me soms'

De weduwe gaat verder: “Na zijn overlijden kwam er zoveel op me af, waar ik geen rekening mee had gehouden. De auto, het huis, de administratie, de taakverdeling thuis, wat we ’s avonds eten en dat hij kookte in het weekend, teveel om op te noemen, zoveel kleine en grote zaken”. Met mevrouw sprak ik over de gevolgen van zijn overlijden en ik probeerde heel
bewust te luisteren. Een goedbedoeld advies of oplossing is zo gauw uitgesproken, waar soms helemaal geen vraag naar is. “Weet je Arjen, zei ze, ”ik merk dat mensen me soms ontwijken en me niet vragen hoe het met me gaat. Onze vrienden met wie we vakantie beleefden of elkaars verjaardag bezochten, ze bezoeken me minder. Wat we aan netwerk hadden, is na een half jaar al deels versnipperd. Hij is dood, maar ik niet! Ik leef! Hoezo ontloopt men contact: is dat ook zo bij je andere klanten?”

Aandacht voor nabestaanden

Misschien beleeft u als lezer het ook zo. Hoe moeilijk het ook is, bespreek het! Misschien dat u nu hetzelfde voelt als ik destijds: rijk en dankbaar met de eigen situatie en ook wel beschaamd. Want, te snel blijken we over rouw heen te stappen… de rouw van een ander. Laten we met z’n allen de uitdaging aangaan om aandacht te blijven hebben voor nabestaanden. Want zoals de weduwe zei: hij is dood, maar ik niet, ik leef!

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies