Afscheid nemen op een binnenschip

Onlangs heeft onze uitvaartverzorgster Jolanda de Boer een zeer bijzondere uitvaart georganiseerd voor een meneer die altijd binnenschipper is geweest. Lees hier haar verhaal over het mooie afscheid dat zij mocht verzorgen op een schip met de zoon aan het roer.

Varen was zijn lust en zijn leven

‘Onlangs heb ik een zeer bijzondere uitvaart georganiseerd voor een meneer die altijd binnenschipper is geweest. Hij had verschillende schepen en varen was echt zijn lust en zijn leven. De familie legde daarom de vraag bij ons neer of het mogelijk was om voor de crematieplechtigheid een uur te varen met hun vader. Na overleg met de familie besloten we om meneer eerst op het schip van de zoon te dragen. Daarna is de zoon met de naaste familie een uur gaan varen. Het was zo bijzonder.

De kist op het midden van het dek

Op de dag van de uitvaart hebben we meneer uit het verzorgingshuis begeleid naar de rouwauto. Mijn collega John de Bruin (een kennis van de familie) reed de auto naar een kleine kade en daar lag, zoals afgesproken met de familie, het schip van de zoon. Samen met de naaste familie hebben we de vader op het midden van het dek neergezet met een paar prachtige bloemstukken eromheen.

Erehaag op het water

Toen voer het schip weg met de zoon als kapitein en de naaste familie op het dek of zittend bij de reling. Intussen waren er héél veel schepen en kleinere bootjes aangekomen om in een soort van erehaag mee te varen aan weerszijden van het schip. Dit was voor de familie, voor John en mij zo’n bijzonder moment, echt kippenvel!

Met veel luchthoorn geschal naar het eindpunt

Op de helft van de vaartocht voer het schip onder een brug door. John wist waar deze brug was en daar zijn wij in de rouwauto naartoe gereden. Daar hebben we vanaf de brug foto’s gemaakt voor de familie. Vervolgens zijn we naar de steiger gereden waar het schip zou aanmeren na ongeveer een uur varen. Met veel luchthoorn geschal bracht de zoon zijn vader op dit bijzondere schip naar het eindpunt aan de kade.

“Adieu schipper, behouden vaart!”

Daarna heeft de familie, samen met ons, meneer de rouwauto ingedragen. Voor de naaste familie die meevoer op het schip was er een bus geregeld en vanaf daar hebben we een mooie rit gemaakt door het polderlandschap en langs het water. Na aankomst in het crematorium hebben we meneer naar binnen gedragen en was er een werkelijk prachtige afscheidsceremonie. Het water liep als een rode draad door de speeches en elke speech werd afgesloten met de passende woorden: “Adieu schipper, behouden vaart!”

Eer om erbij te zijn

De familie is zéér dankbaar dat we dit mogelijk konden maken en ze hadden geen passender en mooier afscheid van hun lieve vader kunnen wensen. John en ik vonden het geweldig, bijzonder, indrukwekkend en prachtig om dit te mogen regelen en te begeleiden. Het was echt een eer om hierbij te mogen zijn.’

Jolanda de Boer
Uitvaartverzorger Yarden Cluster West

 

Meer afscheidsverhalen lezen? Maak kennis met onze uitvaartverzorgers.

1 Reactie

  1. Jane   11.49, 16 oktober 2014

    Als binnenvaartschipperse zijnde grijpt dit mij aan, een mooier afscheid voor een ex binnenvaartschipper valt er niet te wensen. Wat goed dat jullie zulke wensen waar maken!

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies