Breinaalden en dot wol

Breinaalden en een dot wol

De kamer zit vol met familie als ik ’s avonds aankom bij het verzorgingshuis. Zij hebben vanmiddag afscheid genomen van een lieve, krachtige moeder en oma.

Mevrouw is 84 jaar geworden. Na een moegestreden leven, heeft ze weloverwogen voor de beslissing gekozen de rust te vinden waarnaar zij zo verlangde.  

Ze heeft van maar liefst 3 kinderen, een kleinkind en haar man afscheid moeten nemen. Dit verdriet en haar gezondheid die verder achteruit ging heeft haar tot deze keuze gebracht.

Afscheid van dit aardse leven

In bijzijn van haar familie heeft ze afscheid genomen van dit aardse leven om weer samen te zijn met de mensen die haar voorgingen.

Ze wordt thuis opgebaard en haar verzorgers die iedere nacht bij haar kwamen kijken, komen deze week ook bij haar kijken. Al haar tijd besteedde ze aan handwerken en deze vaste verzorgers hebben, vlak voor mijn komst, een handwerkje van haar mogen uitzoeken.  

We spreken de uitvaart door. Al haar wensen zijn bekend en zelfs al voor een groot deel in gang gezet. Op de rouwbrief komt een foto van haar geliefde Deventer en een afbeelding van twee breinaalden en een dot wol.

Veel verdriet verstouwen

De familie heeft met elkaar al veel verdriet moeten verstouwen en dit alles, ook nu, doen ze samen. Samen zijn ze verbonden en samen staan ze sterk. En juist ook daarom kiezen ze voor de uitvaartbus. Op die manier begeleiden ze haar samen op haar laatste reis.   

In het crematorium is een prachtige afscheidsdienst. Na afloop wordt ze met de loopkoets en de uitvaartbus naar haar laatste rustplaats gebracht. Haar dierbaren staan rondom haar graf. Ze houden elkaar vast en op het moment dat de kist daalt, breekt het voorjaarszonnetje door. Het had niet mooier kunnen zijn denk ik stilletjes.

Even later zwaai ik ze uit. Deze hechte familie, met elkaar vertrekken ze in de uitvaartbus naar een dichtbij gelegen restaurant. Een mooie afsluiting van een lieve dag. Samen...

Lisanne Wijnbergen is uitvaartverzorger bij Yarden Uitvaartverzorging Deventer. Deze blog is als column eerder verschenen in de Deventer Post.

2 Reacties

  1. Magda   16.51, 25 augustus 2017

    Prachtig omschreven....

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies