De dood is mij lief

Ik voel een lichte aarzeling om deze zin te uiten omdat het zo makkelijk verkeerd wordt begrepen. En toch doe ik het met volle overtuiging.

De dood is voor mij het puurste van puur.

Ze laat ons zonder reserve voelen wat er is. Soms is dat een grenzeloze liefde maar er zijn ook situaties waar relaties in meer of mindere mate vertroebeld zijn. De pijn wordt dan des te schrijnender omdat verzoening (juist door de dood) onmogelijk is geworden.

Tegelijkertijd relativeert ze.

Ze weigert te discrimineren en wacht ons op als ons leven gedaan is. Ze is er, altijd…

Dat is een rustgevende gedachte die me tegelijkertijd voluit laat leven. Want ja, ik hou ook enorm veel van het leven.

En dat we verdriet ervaren bij het verlies van degene die we moeten missen... Het zij zo. Liever nog die rauwe pijn dan nooit te hebben liefgehad…

Rouw kan het fundament onder je bestaan wegslaan en zich psychisch of fysiek kenbaar maken. Zo heb ik tijdens een periode van rouw letterlijk een 'gebroken hart' ervaren. Het leverde dit gedicht op:

Het donkert in mij

kleurt blauw

bij het paarse af

ik pas me aan en hul me

in dezelfde kleuren

ga op in dit palet

de tijd heelt

alle wonden

en donker

wordt weer licht…

Ik heb me destijds werkelijk als één immens grote blauwe plek gevoeld. Een onderhuidse bloeduitstorting omdat het leven zelf er uit weggetrokken lijkt. Rouw maakt zich van mij meester - en dat terwijl ik zelf zo graag de touwtjes in handen houd.

Woede en verzet kloppen aan mijn deur en dringen ongevraagd binnen.

Liefde en zachtheid schuiven voorzichtig aan.

Humor en gratie doen een duit in het zakje.

En dan, op enig moment, ontdek ik dat het goed is. Dat ik rijker en rijper geworden ben. Dat ik de herinneringen meeneem en de ervaringen deel in mijn werk. Dat ik geleerd heb om me over te geven aan het leven…

En aan de dood…

Bea Lubbers is lid van het hoofdbestuur van Yarden. In het dagelijks leven begeleidt ze mensen bij verlies, rouw en levensvragen. In haar werk gebruikt ze creatieve expressie als instrument. Uit diezelfde creativiteit put ze als Humanistisch Uitvaartbegeleider.

Meer rouwgedichten

1 Reactie

  1. jet   13.16, 4 maart 2017

    Wat een prachtig verhaal. De woorden ervan heb ik gelezen en nog eens en nog eens..
    Hartelijke groet,
    Jet Rademaker.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies