De trompettist

‘Is niet elke uitvaart hetzelfde?’, vragen mensen regelmatig aan uitvaartverzorgster Marlon Noordhuis. Natuurlijk zijn er globale overeenkomsten, maar elke uitvaart heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo ook die van Gerard. Gerard was een einzelgänger. Hij was nooit getrouwd geweest, had geen kinderen en leefde erg op zichzelf. Zijn grote liefdes waren zijn hondje Puck en zijn trompet. Toen Puck doodging, kwam Gerard alleen nog buiten om boodschappen te doen. Zijn buren sprak hij nauwelijks. En Gerard vond het wel goed zo.

Twee jaar na Puck, overleed ook Gerard. Ik besprak zijn uitvaart met de familie, die het heel lastig vond om een goede invulling van de plechtigheid te bedenken. Eigenlijk kenden ze Gerard niet zo goed. Van welke muziek hield hij eigenlijk? Wat zou hij zelf gewild hebben? En hoe bereid je een afscheidsspeech voor, als je zo weinig informatie over iemand hebt?

Een goed idee

Neef Harold kwam met een goed idee: Gerard had twee solo’s gespeeld tijdens de uitvoering van het plaatselijke orkest. Het was jaren geleden, maar Gerard had de CD destijds trots uitgedeeld. Harold had hem bewaard en hij kwam nu goed van pas. Voor de speech had hij ook een goed idee. “Laat mij maar”, zei hij. “Geef me een kwartiertje de tijd tijdens de plechtigheid en dan maak ik er iets moois van.”

15 mensen bij elkaar

De dag van de uitvaart. Er zitten vijftien mensen in het kleine zaaltje. De stoelen staan rondom de kist. De foto van Puck staat ernaast. Harold staat op. Hij heeft de trompet van Gerard in zijn handen en vertelt een korte anekdote over zijn oom. Dan geeft hij de trompet door aan zijn zus, die naast hem zit. Hij vraagt haar wat haar herinnering aan oom Gerard is.

De trompet

En zo gaat de trompet alle familieleden langs. Iedereen vertelt zijn of haar herinnering aan Gerard. Humoristisch, ontroerend en ontwapenend. Ik zie de familie lachen, een traan wegpinken en knikken als ze de herinnering herkennen.

Als de trompet weer terug bij Harold is, legt hij hem bovenop de kist. Ik zet de muziek aan. Gerards solo schalt voor de laatste keer door de ruimte.

 Door Marlon Noordhuis, uitvaartverzorgster Yarden Enschede.

Cookies