Chris staat bij de steen van leeftijdgenoot Aldert op Ereveld van leven.

Een leven verloren door oorlog

Op het Ereveld vol leven bij Loenen staat op 1 mei de 12-jarige Chris bij het graf van Aldert. Aldert was 5 jaar toen hij om het leven kwam bij een bombardement.

Ik sta bij de grafsteen van Aldert en vertel als representant over het leven van deze jongen. Zijn leven eindigde abrupt toen hij 5 jaar oud was. Onvoorstelbaar dat hij er ook had kunnen lopen, net als de overlevenden die ik ontmoette. Daarmee is het heel bijzonder om er te staan, op de plek van Aldert. Het gebeurde bij zijn vlucht uit Breda. Hij verschool zich samen met zijn vader en 2 broers in een school in België. Een bombardement maakte een eind aan het leven van het jonge kind.

Het verhaal van Aldert

Ik vind het heel indrukwekkend om hier te staan en het verhaal van Aldert te vertellen. Mijn moeder en ik verzamelen allerlei dingen uit de Tweede Wereldoorlog. Daardoor weet ik veel over de oorlog. Er zijn heel veel slachtoffers gevallen. Daarom wilde ik meteen meedoen toen ik over Ereveld vol leven hoorde. Het is mooi om iets te kunnen doen voor al die slachtoffers.

Eigenlijk is zoiets als Ereveld vol leven beter dan 2 minuten stilte op 4 mei bij de Dodenherdenking. De verhalen over de slachtoffers gaan leven. Zo worden ze niet vergeten. Je blijft nu aan ze denken omdat je de mensen echt voor je ziet staan. Dat is heel apart om mee te maken. Sommige mensen stoppen echt voor mij en kijken naar me. Ik vind het een eer om mee te doen. Niet alleen voor Aldert, maar voor alle slachtoffers en nabestaanden.

Ereveld vol leven

Bijna 4.000 mensen hebben een veilige rustplaats gevonden op het Nationaal Ereveld Loenen. Bij het Ereveld vol leven nemen mensen plaats achter het graf van een leeftijdsgenoot. De mensen die door oorlogsgeweld om het leven kwamen, krijgen hiermee een gezicht. Het zijn mensen als jij en ik.

Ze hebben dezelfde dromen en toekomstverwachtingen. Zo krijg je een ander beeld waarom en wie wij herdenken. Daarom kun je op maandag 1 mei tijdens Ereveld vol Leven iets bijzonders doen. Namens een leeftijdsgenoot mag je er staan en plaats nemen achter een steen.

Geef je op

Doe mee en geef je op als vrijwilliger. En sta even stil bij een verloren leven door oorlog.

Chris doet als representant mee aan Ereveld vol leven. Net als vorig jaar staat hij op de plek van een leeftijdsgenoot om zijn of haar verhaal te vertellen

Bekijk het filmpje op representant.nl

Cookies