Een warm en intiem afscheid van een geliefde tante

Ik ben onderweg naar een melding van overlijden. De familie heeft mij uitgenodigd bij hen in de tuin om daar de uitvaart van hun dierbare tante te bespreken. Ik kom aanrijden en arriveer via een lange oprijlaan bij een mooie boerderij. De boerderij staat op een landgoed dat al vele jaren eigendom is van de familie. Gelegen aan de IJssel, naast een boomgaard.

Intiem afscheid vanwege corona

Vanwege de coronamaatregelen zoeken we naar een passende locatie voor een intiem afscheid met maximaal 30 personen en kiezen voor het landgoed van de familie. Een prachtige locatie voor het afscheid van tante. Bij mooi weer zal dit in de tuin plaatsvinden en anders kunnen we terecht in de huiskamer van de boerderij. Tante wordt opgebaard op bed, in haar eigen vertrouwde omgeving in het verzorgingshuis.

Op de dag van de uitvaart begeleiden we haar nog eenmaal naar de boerderij, waar zij zelf vroeger ook heeft gewoond. Deze plek is voor tante en de familie van grote betekenis, en er zijn vele mooie herinneringen gemaakt.

Dierbare band

Tijdens haar afscheid in de huiskamer worden er enkele herinneringen gememoreerd. De verhalen samen geven een mooie weerspiegeling van het leven van hun tante en de dierbare band die ze samen hebben opgebouwd.

Daarna begeleiden we tante nog éénmaal uit het huis, verlaten we het landgoed en begeleiden haar naar haar laatste rustplaats op de begraafplaats.

Toast op haar leven, én de toekomst

Na afloop van de begrafenis keren we terug naar het landgoed. Daar brengen we samen een toast uit. Natuurlijk op het leven van tante, maar óók op de toekomst. Omdat een lang leven ten einde is gekomen en het leven ook weer verder gaat, maar nu met de dierbare herinneringen aan tante in hun hart...

Lisanne Wijnbergen, uitvaartverzorger bij Yarden Uitvaartverzorging Deventer.

Cookies