Erfgenamen zijn beter beschermd tegen schulden.

Erfgenamen beter beschermd tegen onverwachte schulden

Het opruimen van het huis van een overledene en later opeens moeten opdraaien voor een schuld van vele duizenden euro's. Tot voor kort kon dit gebeuren. Nu is de wet aangepast en zijn erfgenamen beter beschermd tegen onverwachte schulden. Maar blijf opletten.

Voor 1 september jl. was het meenemen van een fotolijstje genoeg bewijs dat je de erfenis zuiver had aanvaard. Nu is het privévermogen van erfgenamen beter beschermd tegen een onverwachte schuld uit een erfenis.

Aanvaarden erfenis

Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis krijgt de erfgenaam alle goederen en schulden van de overleden persoon. Voor 1 september jl. gold dat bij het opruimen van de bezittingen van de overledene de erfenis zuiver werd aanvaard.

Dat is nu veranderd. Iemand aanvaart de erfenis nu als hij spullen van de overledene verkoopt of op een andere manier onttrekt aan eventuele schuldeisers. De aangepaste wet voor betere bescherming van erfgenamen bevat een uitzondering voor gevallen waarin erfgenamen na zuivere aanvaarding worden geconfronteerd met een onverwachte schuld.

Aanvaarden of verwerpen?

U kunt als erfgenaam het volgende doen als u een erfenis krijgt:

1. Verwerpen: U weigert de erfenis.

2. Beneficiair aanvaarden: U aanvaart de erfenis, maar niet de schuld. U mag ook niets van de bezittingen hebben tot alle schulden zijn betaald.

3. Aanvaarden: U krijgt alle goederen en schulden van de overleden persoon.

Blijf opletten

Met de aanpassing in de wet blijft het verstandig om erg goed op te letten als u met een erfenis te maken krijgt. Onderzoek daarom grondig of er schulden zijn voordat u een erfenis aanvaardt. Als het onduidelijk is of er meer schulden of bezittingen zijn, blijft het verstandig de erfenis direct beneficiair te aanvaarden.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies