Genieten!

Voor mijn werkzaamheden reis ik veel. Van de ene naar de andere plaats, van het ene eiland naar het volgende. Veel ontmoetingen met mensen, de aard en intensiteit ervan wisselen. Voor mij als ondernemer en dienstverlener verschillen inhoud en het bijpassende gemoed erbij telkens. Daarom wil ik onderweg genieten van de horizon met continue veranderende energie. De wisseling tussen land en water. Genieten! Dat woordje geplaatst in enkele praktijksituaties.

Kostbaar

Op de bank ligt een vrouw. Zij weet dat zij zal gaan sterven. Haar partner zit bij haar. Op passende afstand zit ik in een stoel. Door haar werd ik gevraagd met hen in gesprek te gaan over wat er dient te gebeuren na haar overlijden. Een intens gesprek, confronterend ook als ik haar hoor praten over leven en hoe vanzelfsprekend iets kan lijken. “Weet je Arjen, wat eerst zo vanzelfsprekend leek, is nu zo kostbaar: dat ik bijvoorbeeld kan genieten hoe lauwwarm water voelt dat over mijn handen stroomt!”

Lente

Een echtgenote, die het 60-jarig huwelijk met haar man heeft kunnen vieren, memoreert op zijn sterfbed aan de momenten met hem voorafgaand aan zijn sterven. In één zin omschrijft ze dankbaar geluk: “Hoe bijzonder, dat ik met hem het toch nog lente mocht zien worden…” 

Puur

Stralende ogen van een meisje dat een klein rondje mocht meerijden in de rouwauto. Kort daarvoor werd het afscheid vormgegeven van haar oma. Kinderen kunnen geheel puur zijn, oprecht en eerlijk. De lach en een traan zijn door hun aanwezigheid bij een uitvaart altijd dichtbij. Dan is het genieten, als even de ontspanning gekoppeld mag worden aan de samen opgebouwde herinnering aan de uitvaart.

Geïnspireerd

“Wat een bijzondere plek heb je voor Mama haar uitvaart kunnen regelen. In alle rust en ruimte zonder tijdsdruk afscheid kunnen nemen: fijn dat je ons hiertoe hebt geïnspireerd. Je Keurmerk Uitvaartzorg meer dan waard!” 

Enkele momenten waar geprobeerd is weer te geven, dat genieten een kunst is en een voorrecht! Dat genieten energie kan geven en na bewezen dienstverlening, een dankbare herinnering en stimulans is dit werk te blijven doen.

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies