Hartverwarmend schrijven en spreken

“Je moet veel schrijven, gewoon zitten en niet wachten op inspiratie.” Dit was het advies dat ik kreeg tijdens de trainingsdag. Hartverwarmend schrijven en spreken voor de uitvaartbranche. Zomaar eens zitten en filosoferen over wat er allemaal anders of beter zou kunnen.

Reset-knop

Het schrijven schiet er vaak bij in, in het hectische werk van een uitvaartondernemer. Er is altijd wel een organisatorisch dingetje dat aandacht vraagt: een bezoek aan een familie af te leggen, een probleem op te lossen…

Des te leuker was het dan ook om collega-uitvaartondernemers uit alle delen van het land te horen spreken over de woorden waar zij een allergie voor hebben en welke woorden zij mooi vinden. ‘Mooi’ is trouwens mijn allergie-woord, want te vaak, te langgerekt en ondoordacht uitgesproken. Maar dat terzijde.

Tijdens ons dagje ‘vakmatige ontwikkeling’, werd hier en daar de reset-knop ingedrukt: zijn bepaalde teksten die je gebruikt niet erg cliché en sleets? Maak je je schuldig aan stijlfouten die gemakkelijk te voorkomen zijn en hoe geef je eenvoudig je teksten kleur en levendigheid?

Dit alles om te voorkomen dat we, bij wijze van spreken, blijven steken in het taalgebruik van Amy Groskamp-ten Have met haar boek ‘Hoe hoort het eigenlijk’ uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Verbinding

Taal is mode-onderhevig, taal is emotie, taal is verbinding. Woorden die raken, helpen om de herinnering aan een geliefd persoon levend te houden. Juist dat is wat wij bij Yarden & Schoneveld uitvaartzorg nastreven: aandacht voor de overledene en nabestaanden en een afscheid met woorden die hun weg naar hun hart vinden.

Dus zijn wij, Symen en Marlies, gelijk op kantoor gaan zitten om te oefenen, om tekstueel tijdens een uitvaart het beste te kunnen geven wat we hebben: Gewoon zitten en niet wachten op inspiratie.

Marlies Schoneveld was uitvaartverzorger bij Yarden & Schoneveld Uitvaartzorg.

Cookies