High tea

High tea in het museumcafé

‘John, mijn tante is dementerend en verblijft al jaren in het Bertus Bliek. Ze is erg oud en de laatste weken gaat haar gezondheid hard achteruit. We kunnen niet voorspellen wanneer ze komt te overlijden, maar we gaan een weekje met vakantie en dan zal je net zien dat het juist in die week gebeurt. Mag ik bij je langskomen zodat jij de eerste zorg op je kan nemen voor het geval ze inderdaad komt te overlijden.’

Geen alledaagse situatie maar wel een situatie, die voor menig mantelzorger herkenbaar is. Diezelfde middag zit ik met Toos aan tafel en bespreken wij de invulling van het laatste afscheid van haar tante. Het wordt een kleine intieme uitvaart. Na haar verzorging zal tante in de kist worden gelegd en naar Aula Hoek van Holland worden overgebracht. Hier zullen alleen haar 2 nichtjes nog afscheid van haar nemen om vervolgens de kist definitief te sluiten.

Museumcafé Fort 1881

Omdat er weinig tot geen nabestaanden zijn, oppert Toos het idee om tante op de dag van de uitvaart naar het Museumcafé van Fort 1881 in Hoek van Holland over te brengen, waar de genodigden in haar aanwezigheid van een high tea met heerlijke hapjes zullen genieten. En besluit ze, tot die genodigden behoren de verzorgenden van Bertus Bliek. Want wie anders dan zij behoren tot tantes ‘familie’ en hoe mooi is het om hen op deze wijze dank je wel te zeggen. Aan het einde van het gesprek haalt Toos opgelucht adem en wens ik haar een prettige vakantie toe.

Tijdens haar vakantie gaat begin van de middag de telefoon. Tante is overleden. Ik schakel mijn collega’s in en ga richting Bertus Bliek. Tante ligt breekbaar en kleintjes in haar bed met een rustige ontspannen blik in haar gelaat. Een keurige lieve dame. Het kon mijn moeder zijn. We verzorgen tante liefdevol, waarna we haar in de kist leggen. We brengen de kist naar de huiskamer en hier lees ik in aanwezigheid van de verzorgenden en bewoners een gedicht voor. Om vervolgens tante verder uitgeleide te doen richting Aula Hoek van Holland.

Bloemen op de kist

Op de dag van de uitvaart staat tante keurig middenin het café opgebaard met een mooi boeket bloemen op de kist. Naast en op de kist staan kaarsen en foto’s en terwijl de genodigden, waaronder haar ‘familie van Bertus Bliek’ binnenkomen, speelt er muziek. De muziek waar tante zo van hield.

Eerst wat onwennig zoeken de genodigden een plekje om vervolgens even bewust bij de baar te gaan staan, stil in overdenking of herinneringen ophalend met een ander. De hapjes zijn echter aanlokkelijk en al snel ontstaat een gezellige sfeer, precies die sfeer waar tante altijd zo van hield. De tijd vliegt om en voordat we het weten, moeten we tante uitgeleide doen om haar naar het crematorium te brengen. En terwijl haar nichtjes eveneens vertrekken om haar hierbij te begeleiden, klinkt bij de achterblijvers een instemmend gemompel op dat dit toch wel een heel mooi en passend afscheid van tante was.

John Heskes was uitvaartverzorger bij Yarden & John Heskes Uitvaartzorg in Hoek van Holland.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies