Koude voeten

Het was rond middernacht dat mevrouw overleed. Familie en bekenden werden
gebeld, daarna werd ik telefonisch benaderd. Met familie maakte ik afspraken voor het opbarenen om in gesprek te gaan voor de uitvaart. Samen met de partner, dochter en kleindochter stond ik later die dag na het regelgesprek aan het sterfbed van mevrouw en met elkaar hebben wij haar verzorgd. Kleding werd uitgezocht en heel voorzichtig werd mevrouw in de kist gelegd. Een onuitwisbaar, kostbaar moment voor de familie. Wat voor altijd bewaard wordt in de herinnering.

Twee paar sokken

Ervoor zorgen dat een overledene wordt verzorgd is - en blijft - een kostbaar moment. Het gaat dikwijls -en ook ditmaal- gepaard met een lach en een traan. We spraken met elkaar en wat bleek: ze had altijd last van koude voeten. Dan is het een geruststellende gedachte dat daar op heel persoonlijke wijze aandacht aan geschonken kan worden. En dit gebeurde door mevrouw twee paar sokken aan te doen. Zeker een teken van liefde en zorg voor iemand van wie je intens hebt gehouden.

Uitvaartzorg begint vaak al voor het overlijden

Mijn zorg voor een uitvaart begint vaak al voor het overlijden. Wanneer mensen je het vertrouwen geven om wensen vast te leggen. Om een deel van de uitvaart -zoals de rouwbrief schrijven- alvast voor te bereiden. Het is mijn zorg, dat de uitvaartwensen, de beleving, de herdenking en herinnering aan de dag van de uitvaart worden nageleefd, zodat familie daar kracht aan kan ontlenen en gesterkt verder gaat.

De uitvaart is niet alleen de dag van het afscheid

De uitvaart is niet alleen de dag van afscheid, begraven of cremeren. Net zoals een maaltijd niet alleen het opeten is. Het recept en het bereiden horen erbij, samen ontstaat zo de maaltijd. Zo is de gezamenlijke zorg van een mooie herinnering aan de uitvaart vormgeven sterk verbonden aan diverse aandachtspunten en momenten. Bij de uitvaart vertrek ik pas 
na de familie van de uitvaartlocatie. Zo kan ik eventuele vragen van familie en gasten nog beantwoorden, vragen waar het personeel van de koffiekamer geen antwoord op kan geven.

De vraag “is het vreemd dat oma 2 paar sokken aankrijgt?” kon ik bewogen én met een lach beantwoorden: “Welnee, dat hoort bij oma”.

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies