Muziek bij uw uitvaart

Op tafel in de kamer ligt een map. ‘Mijn uitvaartwensen’ staat erop. “Mijn kinderen weten waar deze map ligt. Als mij iets overkomt weten ze precies wat er is afgesproken”, zegt een meneer aan de andere kant van de tafel. Hij wilde zijn uitvaartwensen eens bespreken en vanavond doen we dat. In de map zitten verzekeringspapieren, een overzicht van telefoonnummers, een handgeschreven lijst met adressen en inmiddels ook mijn visitekaartje. Meneer, weduwnaar, denkt al enige tijd goed na over zijn uitvaart en betrekt zijn kinderen bij dat proces. Dan verrast hij me met een persoonlijke vraag: “Welke muziek wordt gespeeld bij jóuw uitvaart?”

Belangrijke rol

“Ik weet het nog niet precies. Maar bij mijn afscheid klinkt ‘The Eagle and the Hawk’ van John Denver in ieder geval”. Meneer reageert: “Muziek zegt soms wat we niet kunnen vertellen, voor mij: ‘I Did It My Way’ van good old Frank Sinatra”. Als uitvaartverzorger voer ik zo regelmatig gesprekken over uitvaartwensen: wat is mogelijk en hoe kan een uitvaart ‘op maat’ worden uitgevoerd? Muziek speelt vrijwel altijd een belangrijke rol bij een afscheidsbijeenkomst. 

Als het je hart raakt

Onderweg naar huis denk ik erover na. Zoveel mooie muziek gehoord tijdens mijn werk: het ‘In Paradisum’, een doedelzakspeler speelde bij uitgeleide het indrukwekkend mooie ‘Highland Cathedral’, kleinkinderen die met net een half jaar les op blokfluit hartverscheurend een stukje speelden. Maar ook life muzikanten, orkest, solisten. Christelijk, Rock, Nederlandstalig: muziek die als het je hart raakt en nu weer hoort, je terugbrengt naar waar de uitvaart was. 

Wat wordt nu vaak gekozen? ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman wordt veel gebruikt en vormt een indrukwekkend slot van een plechtigheid. Maar vaak zijn het ook minder bekende ‘krentjes in de pap’ die een uitvaart bijzonder maken. Zo hoorde ik het pianostuk ‘Lieder Ohne Worte Op. 19b’ van Felix Mendelssohn voor het eerst bij een begrafenis. Ik was tot tranen geroerd en weet nu nog precies waar die begrafenis was. 

Muzieklijst

Inmiddels heb ik voor mezelf een aardige muzieklijst gemaakt, waaruit mijn nabestaanden een keuze kunnen maken, willen ze muziek kiezen die bij mij past. Welke muziek wordt gespeeld bij úw uitvaart? Denkt u daar wel eens over na? 

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Ook interessant: 64 meestgedraaide nummers uitvaartmuziek

Cookies