Herdenking - Na 50 jaar een vader

Na 50 jaar een vader

Sjoerd komt naar de herinneringsbijeenkomst van Yarden om zijn moeder te herdenken, maar met haar dood komt ook zijn vader tot leven. Als hij binnenkomt met zijn vrouw en dochter, willen we hen toezingen met een lied.

Bij de herinneringsbijeenkomsten zingen we met een groepje medewerkers van Yarden voor bezoekers. We vragen ze bij binnenkomst wie ze herdenken. Vervolgens zingen wij een lied ter ere van de overledene. Het zingen helpt mensen over een drempel om iets te vertellen over degene die ze herdenken.

Zo raak ik ook in gesprek met Sjoerd. Hij is samen met zijn vrouw en dochter gekomen om zijn moeder te herdenken. Sjoerd omschrijft zijn moeder als een sterke, moedige en krachtige vrouw die hem alleen heeft opgevoed. Zijn vader heeft hij nooit gekend.

Vader nooit gekend

Als Sjoerd 3 maanden oud is, overlijdt zijn vader ver van huis in Indonesië. Zijn vader is dan op missie en rijdt in op een bermbom, kort voor hij zou terugkeren naar huis. Sjoerd heeft zijn vader nooit gekend en thuis wordt er nooit over hem gesproken.

Pas als zijn moeder ziek wordt, kan Sjoerd met haar praten over zijn vader. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat het haar teveel pijn zou doen om over haar overleden man te spreken. Daarom is hij er niet eerder over begonnen. Zij denkt juist dat hij het niet over zijn vader wil hebben omdat hij er nooit naar vraagt.

Brieven van zijn vader

Sjoerd vertelt dat zijn ouders elkaar veel brieven schreven, soms iedere dag. In een tijd zonder mobiele telefoon of computer is dat de enige manier om met elkaar contact te hebben. De kwetsbare, handgeschreven brieven die tot dan toe altijd opgeborgen zijn gebleven, komen na 50 jaar tevoorschijn. Zo is daar ook zijn vaders laatste brief van 2 dagen voor zijn geplande vertrek waarin hij schrijft er naar uit te zien zijn zoon voor het eerst in zijn armen te kunnen houden.

Sjoerds dochter leest met haar moeder en oma alle brieven en typt ze over. Zo begint opa te bestaan. Er wordt over hem gesproken, er worden grapjes over hem gemaakt en hij krijgt een plek in de familie. Dat doet Sjoerd heel veel goed. Al heeft hij nog geen letter van de brieven gelezen; hij kan het niet. Maar na 50 jaar heeft Sjoerd eindelijk een vader.

Dit bijzondere verhaal laat mij opnieuw voelen hoe belangrijk het is om over onze dierbaren te blijven spreken en zo de herinnering aan hen levend te houden. Zelfs al is hij meer dan 50 jaar overleden en heb je hem niet gekend.

Herinner uw vader op Vaderdag

Op Vaderdag zijn veel crematoria en uitvaartcentra van Yarden geopend. U krijgt dan gelegenheid uw overleden dierbaren te herdenken.

Kom onze herinneringsbijeenkomst op Vaderdag

Dorien de Bruijne is locatiemanager van yardenhuis van Schagen. Samen met een groepje zangers treedt ze op bij de herinneringsbijeenkomsten van Yarden.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies