Meneers hobby was natuurfotografie

Natuurfotograaf

In de middag kom ik aan bij een prachtige kleine bungalow, waarvan de  tuin vol staat met mooie bloemen.  Ik bel aan en een vriendelijk ogende mevrouw doet open. Ik condoleer haar met het verlies van haar oom. Op de bank zitten de echtgenote en dochter, ook hen condoleer ik.

Meneer is meer dan 90 jaar oud geworden. Hij was hobby-natuurfotograaf en in zijn kantoortje staan een computer en een boekenkast, afgeladen met boeken en fotoalbums. Ook had meneer een gedeelde passie met zijn vrouw, namelijk het luisteren naar klassieke muziek.

Het is mooi weer en we bespreken de wensen rond de uitvaart buiten in de tuin, voor de vlinderstruik. Meneer wilde graag gecremeerd worden, de keuze valt op yardenhuis van Ede.

Daar kijk je vanuit de aula zo het bos in. Als het goed weer is, kunnen misschien zelfs de deuren van de glazen pui wel open.

Gedicht over afscheid nemen

De familie vertelt over een gedicht uit het tijdschrift van Yarden. Het ging over afscheid nemen en hij had dit enkele weken geleden nog geëmotioneerd voorgelezen aan zijn vrouw. Dit zou een mooi onderdeel van de afscheidsdienst kunnen zijn!

De dag van de uitvaart is aangebroken. Vanaf het uitvaartcentrum in Arnhem vertrekken we in stoet naar Ede. Ondanks de regen is het een mooie tocht door het Veluwse landschap. De afscheidsdienst wordt ingevuld met de lievelingsmuziek van meneer en mevrouw. Ook klinken er ontroerende woorden van herinnering en natuurlijk het gedicht.

Foto's op muur geprojecteerd

Tal van prachtige foto’s, door meneer zelf gemaakt, worden op de muur geprojecteerd. Ze passen perfect in de mooie bosrijke omgeving waar je vanuit de aula op uitkijkt.

Wanneer de genodigden huiswaarts gaan nemen ze een bloemstuk mee als herinnering aan de man die zo gek was op de natuur.

Bij het uitzwaaien van de familie breekt de zon door het grijze wolkendek. Alsof het zo moet zijn…

Lisanne Wijnbergen is uitvaartverzorger bij Yarden Uitvaartverzorging Deventer. Deze blog is als column eerder verschenen in de Deventer Post.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies