Oude man zit op bankje

“These old eyes have seen it all”

Bij het voorbespreken van een uitvaart geven mensen bijna altijd de wens voor een liedje in. Dit keer gaat het over zien, namelijk “These old eyes have seen it all”. Dit is een Country song. Op kantoor luister ik het en ik zie me al zitten met een grasspriet in de mond, pratend met mensen om me heen.

De man met wie ik spreek over zijn naderende dood, heeft veel meegemaakt. Hij leefde, werkte en reisde op diverse continenten. Ervoer een trouw huwelijk, zorgen om kinderen en zorgen hun eigen leven. Ruzies gehad en bijgelegd, uitdagingen voorgelegd, gekregen en oplossingen geprobeerd zo goed als mogelijk toe te passen.

In mijn beleving een wijs mens. Iemand die werkelijk veel beleefd heeft en ook een volwaardig einde van zijn leven op aarde wenst. Het in prettige balans komen had hem veel energie gekost. Hij kon enorm veel werken en hij kon lange tijd de hele wereld aan. Grote handen en een pientere oogopslag geven een indruk hoe zijn werkzaam leven en ook de goed bestede pensioentijd heeft ingevuld.

Respect voor leven en dood

“These old eyes have seen it all”, geeft hij aan en ik hoor in zijn woorden dankbaarheid, bewustzijn en respect voor het leven en de dood, maar ook nog een sprankje 'kom maar op, aanpakken'.

Elk verhaal van een mens draagt waarde in zich: diepgang en eenvoud wisselen elkaar af. Bij mensen jong en oud. Al naar gelang de bereikte leeftijd zijn de verhalen en ervaringen veel of weinig. Zeker als een levenseinde door ziekte in beeld komt, dan worden zaken besproken waarbij respect voor mensen alleen maar groter wordt. Zo heb ik het gesprek ervaren met meneer, met respect voor leven en dood!

Oude ogen die alles gezien hebben

Als je op je levensavond kunt vaststellen, dat je oude ogen alles wel gezien hebben, dan kun je zoals meneer dat noemt, je overgeven aan wat komt. Hij gelooft in goedheid. Een tevreden glimlach komt rondom zijn mond. Zijn gezicht is verzwakt, maar zijn ogen vlammen nog. Het doet hem goed te weten, dat alles is geregeld voor de uitvaart.

Het doet mij goed, dat we, in samenwerking met zijn familie voor deze man met zijn bewogen leven, kunnen gaan zorgen voor een passende uitvaart. Zijn wensen vastgelegd, welke muziek zou worden gespeeld. Bij het afsluiten geef ik hem zacht een hand en bij de deur kijk ik nog even terug naar hem. Meneer heeft een geruststellende en tevreden glimlach als ik zeg: 'Tot ziens!'

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies