Oma’s doorgesneden Cornetto ijsje

Ik hoor het haar nog steeds zeggen: “Miranda, voor mij hoeft het niet meer. Mijn lichaam is oud genoeg. Als het zover is, dan is het goed.” Dit vertelde mijn oma op haar 90ste verjaardag. 8 jaar later om twaalf uur zit ik met mijn familie in het restaurant van oma’s verzorgingshuis. Alle bewoners komen voor de lunch naar beneden, alsof het een normale dag is. Voor onze familie is het een andere dag. Vandaag begraven we mijn oma.

Doorgesneden Cornetto

Elke zondag gingen we bij oma op visite. Met mijn broers en zus speelden we uitbundig in de grote speeltuin tegenover het huis. Wat ik mij vooral herinner is oma’s eten. De extra kruimige aardappelen. De doorgekookte sperziebonen met nootmuskaat. De doorgesneden Cornetto. En om niet te vergeten de Lange Jan voor onderweg naar huis. Heerlijk!

De uitvaartverzorger brengt ons naar de kamer van mijn oma. Ik loop de kamer binnen. Daar ligt ze dan precies zoals ze is. Een verzorgde, opgedofte dame met haar favoriete sieraden. Door haar te zien krijg ik een rustig gevoel. Ze is écht overleden. Vanuit het verzorgingshuis wandelen we in een rouwstoet naar de kerk. Elke speech heeft de mooiste herinneringen van mijn oma. Wat ben ik trots op mijn oma! Met haar woorden in mijn gedachte loop ik naar haar graf. Ik strooi de rozenblaadjes over haar kist. “Doei, oma. Ik ga je missen.”

Herinnering aan mijn oma

De woorden van mijn oma hebben mij geholpen om haar overlijden te accepteren. Op de begraafplaats staar ik naar haar graf. Na een jaar bezoek ik een herinneringsbijeenkomst en wandel de route over de begraafplaats. Wat mis ik haar! Een hartelijke groet bij de deur. Het geeft mij een glimlach. Ik steek voor haar een kaarsje aan. De herinnering aan mijn oma blijft altijd bestaan.

 

Miranda Goddijn werkt bij Yarden en gaat op 7 november naar de herinneringsbijeenkomst.

Van 24 oktober t/m 8 november zijn de Herinneringsweken. Wij bieden u dan de gelegenheid om stil te staan bij het afscheid dat u nam van uw dierbare. Verschillende locaties in het land openen dan de deuren voor een bijzondere herinneringsbijeenkomst. Hiermee willen wij uw heimwee een glimlach geven.

1 Reactie

  1. Westerik   20.53, 10 maart 2017

    Wat een lieve tekst, er lopen tranen uit mijn ooghoeken.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies